Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

Tradiții: Mărțișorul, lupta dintre bine și rău, viață și moarte… Obiceiuri străvechi de acum 8000 de ani

Publicat:

In secolul al XIX-lea, marțișorul era confecționat de mame care adaugau celor doua fire impletite și cate o moneda de argint sau aur. Il dadeau copiilor in dimineața zilei de 1 martie, inainte de rasaritul soarelui. Din anul 2017, Martisorul a fost inclus pe Lista UNESCO, drept obiect de patrimoniu mondial imaterial. Marțișorul este legat de un vechi ritual de innoire a timpului, in prag de primavara. El are totodata și legaturi cu tradiția Dochiei, o zeitate carpatica – ne reamintește etnolog prof. Emilia Ometița, șef-birou Cultura Tradiționala, la Centrul Județean pentru Cultura Bistrița-Nasaud..…

Citeste articolul mai departe pe bistriteanu.ro…  

Sursa articol: bistriteanu.ro


Stiri pe aceeasi tema

Creștinii ortodocși de stil vechi sarbatoresc Buna Vestire: Tradiții și obiceiuri in acesta sarbatoare sfanta

09:55, 07.04.2024 - Creștinii ortodocși de stil vechi sarbatoresc astazi Buna Vestire, cunoscuta in popor și sub numele de Blagoveștenie. Sarbatoarea este marcata de calendarul creștin pe data de 7 aprilie a fiecarui an și este dedicata Maicii Domnului.

Expozitie de pictura "Scoala de la Bistrita".

00:00, 06.04.2024 - Academia Romana - Casa Oamenilor de Stiinta, Uniunea Artistilor Plastici din Romania in parteneriat cu Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud, Centrul Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud, Primaria Municipiului Bistrita, Centrul Cultural Municipal "George Cosbuc" Bistrita va invita la expozitia "Scoala…

Buna Vestire, sarbatorita de credincioși pe 25 martie. Semnificația zilei, tradiții și obiceiuri

14:11, 25.03.2024 - Credinciosii ortodocsi si catolici sarbatoresc pe 25 martie Buna Vestire, ziua in care Arhanghelul Gavriil i-ar fi vestit Fecioarei Maria ca a fost aleasa de Dumnezeu sa dea nastere Mantuitorului Hristos. In popor, Buna Vestire este cunoscuta ca ziua cucului. Este si prima dezlegare la peste din Postul…

Expoziții Retrospective Vasile TOLAN „Poetica tactilitații” și „Alchimia gestului”

19:35, 12.03.2024 - Consiliul Județean Bistrița-Nasaud și Primaria Municipiului Bistrița, prin Complexul Muzeal Bistrița-Nasaud, Centrul Județean pentru Cultura Bistrița-Nasaud și Centrul Cultural Municipal „George Coșbuc”, in parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din R

Lista posturilor vacante de la Centrul Județean de Resurse și Asistența Educaționala Mureș

06:15, 09.03.2024 - Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Mureș au publicat joi, 7 martie, pe pagina web a instituției, www.edums.ro, un anunț de concurs pentru ocuparea pe perioada determinata a posturilor/ catedrelor care s-au vacantat dupa inceperea anului școlar 2023-2024 la Centrul Județean de Resurse și…

Tradiții și legende de marțișor. Ce semnifica snurul impletit dintr-un fir alb si unul rosu

08:26, 01.03.2024 - Martisorul, un snur impletit dintr-un fir alb si unul rosu, inclus in lista reprezentativa a Patrimoniului imaterial UNESCO si care, potrivit legendei, ar fi fost tors de Dochia, este un simbol al trecerii de la iarna la primavara si un vestitor al innoirii. El aduce speranta, bucuria, iubirea si concilierea…

Expozitie Vasile Tolan.

00:00, 01.03.2024 - Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud si Primaria Municipiului Bistrita, prin Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud, Centrul Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud si Centrul Cultural Municipal "George Cosbuc", in parteneriat cu Uniunea Artistilor Plastici din Romania, filiala Cluj-Bistrita, va invita la Retrospectiva…

Mainile femeilor tacute: Expoziție de arta contemporana la muzeul din Sangeorz-Bai

14:45, 16.02.2024 - „Mainile femeilor tacute” se intituleaza expoziția care va fi inaugurata joi, 22 februarie, de la ora 18, la  Muzeul de Arta Comparata din Sangeorz-Bai. Curatorii expoziției sunt Raluca Ilaria Demtrescu și Vasile Duda. Expoziția Mainile femeilor tacute este coordonata de Eugen Alupopanu.  Expun: MARIOARA…


Ce parere ai despre aceasta stire?