Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

Misterul ecografului vechi de secole folosit în Maramureș

Publicat:

Despre satele din Maramures se stie ca abunda in obiceiuri, traditii si multe superstitii. Chiar daca unele dintre obiceiuri mai sunt pastrate doar cu titlu de "spectacol" pentru turisti, la Sapanta femeile inca mai folosesc o metoda de a previziona sexul viitorului copil.   Astfel, femeile care mai folosesc razboiul de tesut sunt solicitate de tinerele insarcinate sa afle pentru ele daca vor avea un baietel sau o fetita. din Sapanta e (...)

Citeste articolul mai departe pe ziaruldeiasi.ro…  

Sursa articol: ziaruldeiasi.ro


Stiri pe aceeasi tema

Obiceiuri stravechi din Maramureș. Focurile din noaptea de Inviere și „mersul in tez” FOTO

14:35, 04.05.2024 - Sarbatorile Pascale au un farmec aparte in așezarile rurale, iar in satele din Maramureș cu atat mai mult, caci tradițiile s-au pastrat de-a lungul generațiilor. Unele dintre cele mai interesante obiceiuri sunt strigatul peste sat și focurile din noaptea de Inviere

Cele mai frumoase obiceiuri de Paște din Maramureș, prezentate in „satul de pe deal” din Baia Mare

09:05, 04.05.2024 - Un eveniment deosebit are loc in a doua zi de Paște, la Muzeul satului din Baia Mare. In „satul de pe deal”, vizitatorii vor putea participa la cele mai frumoase obiceiuri pascale și agrare. Evenimentul coincide cu deschiderea sezonului de vizitare a muzeului

Joia Mare din Saptamana Patimilor, ziua in care se vopsesc ouale de Paște. Tradiții și obiceiuri de Joia Neagra

08:31, 02.05.2024 - Joia Mare din Saptamana Patimilor se mai numeste Joia Neagra sau Joimarita. In aceasta zi, femeile vopsesc ouale. Cine n-a terminat de tors nici ca mai toarce. Joimarita le pedepseste pe femeile lenese, le bate peste degete si le arde canepa netoarsa. Nu se lucreaza in aceasta zi. Se face, in schimb,…

Fenomen optic unic in Romania, vizibil in Rotonda. Misterul marelui ceas solar, vechi de un mileniu VIDEO

23:45, 09.04.2024 - Rotonda din Geoagiu (Hunedoara), cea mai veche biserica din Romania, dezvaluie in aceste zile un fenomen optic nemaivazut intr-un alt monument medieval de la noi, care atrage pasionații de astronomie. Cercetatorii au observat ca lacașul de cult se comporta ca un ceas solar.

De ce 1 aprilie este Ziua Pacalelilor? De unde a aparut obiceiul de a face farse in aceasta zi

14:40, 31.03.2024 - Ziua Pacalelilor are o istorie indelungata, veche de cateva secole. Ziua de 1 aprilie este considerata cea mai amuzanta din an, fiind un prilej ca oamenii sa ii poata pacali pe cei dragi. Pe aceasta data, totul devine posibil, oricine poate deveni ținta unei glume și orice veste este tratata cu scepticism.…

proiect inspirat de Arhimede idei vechi transmise prin secole

11:05, 03.03.2024 - Intr-o lume in care tehnologia moderna și inovația sunt adesea considerate a fi varful creativitații umane, este ușor sa uitam ca unele dintre cele mai remarcabile realizari vin din idei vechi, transmise prin secole. Un exemplu graitor al acestui fenomen este povestea unui tanar de 13 ani care a reușit…

Ritual de primavara neobișnuit, vechi de secole, in comuna din Transilvania desemnata destinație turistica a anului 2024 VIDEO

10:55, 03.03.2024 - In satul Rimetea din județul Alba, considerat unul dintre cele mai frumoase din Romania, s-a desfașurat in weekend un obicei vechi de 300 de ani, care marcheaza sfarșitul iernii și care celebreaza lupta dintre anotimpul si primavara.

Gheorghe Turda, despre un vechi obicei, din Maramureș, de 1 Martie. Ce simboliza martisorul, de fapt. Onorariul artistului, in 2024?  EXCLUSIV

14:30, 01.03.2024 - Solistul de muzica populara Gheorghe Turda ne-a vorbit, azi, de 1 Martie, despre un mai vechi obicei, din Maramureș, care se pastreaza și in prezent. In prima zi a primaverii, nu numai baieții le ofera fetelor marțișoare, ci și ele le intorc darul, acest mic simbol al primaverii și al dragostei: ”Colegele…


Ce parere ai despre aceasta stire?