Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

Limba veche și-înțeleaptă ...

Publicat:

Autor dedicat limbii romane continua:   Exista in obiceiul unor persoane publice, care vorbesc și scriu pe la televiziuni și pe la alte mijloace de difuzare in masa, tendința de a epata, de a folosi termeni prețioși, neologisme, hiperurbanisme sau, pur și simplu, cuvinte al caror sens nu il ințeleg. Omul nu mai este copleșit de treburi, ci excedat, ceea ce a intrat oarecum in uz și se justifica. Ce facem insa cu expresia „om determinat sa faca un lucru”, cu sensul de om hotarat sa faca ceva? Determinarea inseamna, in romanește, stabilirea limitelor intre care se situeaza…

Citeste articolul mai departe pe amosnews.ro…  

Sursa articol: amosnews.ro


Stiri pe aceeasi tema

Ce inseamna, de fapt, expresia ‘furi curent’. E folosita gresit de multi romani

08:30, 23.04.2024 - Cand vine vorba de limba pe care o vorbim, in cazul nostru limba romana, exista expresii care sunt folosite intr-un anume context, dar care nu inseamna neaparat ceea ce aparent ar da de ințeles, cum este și expresia ‘furi curent’, care este olosita gresit de multi romani. Așa ca, citește și afla ce…

Ce inseamna expresia ‘toba de carte’, de fapt. De unde provine

11:50, 15.04.2024 - Limba romana este destul de complexa și are in componența numeroase expresii. Una dintre acestea este ‘toba de carte’. Cu siguranța ați auzit-o de multe ori, dar ce inseamna, de fapt, și de unde provine? Ce inseamna și de unde provine expresia ‘toba de carte’ Limba romana este bogata in expresii și…

Ce inseamna expresia ‘branza buna in burduf de caine’, de fapt. De unde a aparut

15:00, 10.04.2024 - Limba romana este complexa și are o mulțime de expresii ciudate, pe care puțini dintre noi le ințeleg. Printre cele mai utilizate, dar pentru care mulți nu au o explicație, se numara și ‘branza buna in burduf de caine’. Ce inseamna, de fapt, și de unde a aparut. Totul despre expresia ‘branza buna in…

Ce inseamna expresia „toba de carte” și de unde provine

11:50, 08.04.2024 - Limba romana este un izvor nesecat de expresii și locuțiuni populare, care reflecta istoria, tradițiile și mentalitatea poporului roman. Acestea sunt incarcate de ințelesuri și de emoții, fiind in fapt niște relicve lingvistice care captureaza esența culturala și identitatea naționala. In același timp,…

Ce inseamna expresia „A tine de sase“, de fapt. De unde vine

19:01, 28.03.2024 - Limba romana este o limba vasta și conține multe expresii. Una dintre acestea este „a ține de șase”. Cu toții am auzit-o cel puțin o singura data, fiind folosita des in convorbire, dar știți ce inseamna, de fapt, și de unde provine? De unde vine expresia „a ține de șase” Cu siguranța ați auzit aceasta…

26 februarie: Ziua ”Carpe Diem”. Ce inseamna acesta expresie și de ce iți poate schimba viața

07:05, 26.02.2024 - 26 februarie: Ziua ”Carpe Diem”. Ce inseamna acesta expresie și de ce iți poate schimba viața 26 februarie: Ziua ”Carpe Diem”: Expresia „Carpe Diem” este o fraza in limba latina care se traduce in limba romana ca „Traiește clipa” sau „Profita de ziua de azi”. Aceasta expresie a devenit cunoscuta datorita…

De unde vine expresia „a-si aprinde paie in cap”. Legatura cu turcii

22:06, 16.02.2024 - Limba romana are multe curiozitați neștiute de mulți dintre vorbitorii sai. Un astfel de exemplu este expresia „a-si aprinde paie in cap”. Toata lumea a auzit-o, insa foarte puțini sunt cei care cunosc radacinile acestei sintagme. Expresia are legatura cu turcii. Multe expresii din limba romana au radacini…

Expresia neaoșa ce a dat batai de cap unui strain care vrea sa invețe romanește. „Mai are și alt sens?“

07:36, 10.02.2024 - Limba romana a fost clasata drept o limba ușor de invațat pentru vorbitorii de limba engleza. Totuși, unele expresii dau mari batai de cap celor care vor sa invețe sa vorbeasca romanește.


Ce parere ai despre aceasta stire?