Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

Eroina Micii Uniri. Cine a fost Ecaterina Conachi

Publicat:

24 ianuarie a fost declarata zi libera in cinstea cu in 1859. Decizia a fost simplu de luat. Mai dificila se dovedeste salvarea locurilor istorice in care oamenii din vremea Micii Uniri au luat decizii extraordinar de curajoase.

Citeste articolul mai departe pe digi24.ro…  

Sursa articol: digi24.ro


Stiri pe aceeasi tema

Codul secret care se afla pe stema Romaniei. Puțini romani știu adevarul, de fapt

22:05, 08.05.2024 - Mesajul secret de pe stema RomanieiAcești doi delfini sunt adesea trecuți cu vederea, insa au o importanța și o semnificație profunda in contextul istoric și cultural al Dobrogei. Introdusa relativ tarziu, in anul 1872, stema Dobrogei este reprezentativa pentru regiunea care se invecineaza cu Marea…

Calendarul zilei – 1 mai

00:06, 01.05.2024 - Creștinii ortodocși ii pomenesc pe Sfinții Proroc Ieremia, Mucenici Vata Persul, Filozoful, Sava, Eftimie, Ignatie, Acachie și Sava, iar credincioșii romano-catolici ii celebreaza pe Sfinții Iosif Muncitorul și Profet Ieremia. Ziua muncii 1821 – Turcii au patruns in Moldova, pe la Braila, si in Tara…

Prima domnitoare din istoria Romaniei. Era originara din Italia, iar sub conducerea ei Țara Romaneasca a inflorit

12:06, 27.04.2024 - Ecaterina Salvarezzo, fiind originara dintr-o familie italiana, a fost prima domnitoare din istoria Romaniei, contribuind semnificativ la dezvoltarea ei. Una dintre realizarile sale notabile a fost inființarea primei tiparnițe din București. Nascuta intr-o familie siciliana influenta la Constantinopol…

8 aprilie: S-a nascut marele filosof roman, Emil Cioran. Pe cine a avut profesori și ce opere literare l-au marcat

00:05, 08.04.2024 - Pe data de 8 aprilie s-a nascut marele filosof roman, Emil Cioran, dar și filosoful german, fondator al fenomenologiei Edmund Husserl. A aparut „Curierul Romanesc”, primul periodic important, in limba romana, din Tara Romaneasca și a avut loc premiera piesei de teatru „D’ale carnavalului”.

Cum se facea școala acum doua secole. Rolul scaunului cu nisip din fața bancii: „Indrepteaza, primare!”

18:10, 06.04.2024 - Intr-o analiza a inceputurilor școlii romanești de stat, publicata in anul 1928 in revista „Viața Romaneasca”, pedagogul Ștefan Barsanescu prezenta procesul de formare a primelor generații de elevi pe actualul teritoriu al Romaniei.Studiul este dedicat primei școli primare romanești de stat din Moldova,…

Prima carte care o evoca pe Cocuța Conachi, care a facut spionaj in favoarea Unirii Principatelor

07:25, 03.04.2024 - La Galați a fost lansat volumul „Ecaterina (Cocuța) Conachi Vogoride – Eseu despre eroina din umbra” a scriitorului Vasile Ghica, acesta fiind primul volum in care este evocata personalitatea celei care a facut spionaj pentru dezvaluirea acțiunilor Imperiului Otoman impotriva unirii, aceste dezvaluiri…

Cantemir, domnitorul cu sange de tatar de pe tronul Moldovei

08:46, 19.02.2024 - Poate vi se pare uluitor, dar Dimitrie Cantemir, poate cel mai invațat domn din istoria Principatelor Romane (și ma refer aici la Moldova și Țara Romaneasca), are, fara dubii, obarșii tatarești. Numele insuși depune marturie in acest sens. Sa-l forfecam!

Știați ca primul ziar in limba romana a fost tiparit de ruși?

11:25, 18.02.2024 - „Știați ca primul ziar editat in limba romana in spațiul romanesc a aparut in Moldova, fiind tiparit de ruși?”, scrie pe Facebook politicianul moldovean Dragoș Galbur. „Ca astazi, pe 18 februarie, 1790, la Iași a fost tiparita prima ediție a ziarului „Courier de Moldavie”, un ziar bilingv, atat in franceza,…


Ce parere ai despre aceasta stire?