Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

Ce înseamnă, de fapt, expresia „Io“ din titulatura voievozilor din Ţara Românescă şi din Moldova - explicaţia istoricilor

Publicat:

„«Io» nu inseamna «eu». Este o expresie de natura crestina. Inseamna numele lui Dumnezeu. Numai actele de cancelarie semnate de domnitor incepeau asa“, explica istoricul George Coanda.

Prima consemnare a acestei expresii apare in Moldova, la 1392, cand Roman I se intituleaza intr-un act al sau „marele si singur stapanitor, din mila lui Dumnezeu domn, Io Roman, voievod stapanind Tara Moldovei de la munte, pana la mare“.


In cazul Tarii Romanesti, domnitorul in dreptul caruia apare aceasta expresie pentru prima data este Nicolae Alexandru, pe a carui piatra funerara de pe…

Citeste articolul mai departe pe adevarul.ro…  

Sursa articol: adevarul.ro


Stiri pe aceeasi tema

Siegfried Muresan: „Le spun extremistilor: Mihai Viteazul nu ii poate ajuta in negocierile din Parlamentul European!”

16:25, 21.04.2024 - ”Am vazut partidul extremist are afise electorale cu Mihai Viteazul, cu Stefan cel Mare, cu Mircea cel Batran. Sunt eroii nostri, ii cinstim si noi, dar le spun extremistilor un lucru: Mihai Viteazul nu ii poate ajuta in negocierile din Parlamentul European. Este eroul nostru, il cinstim, dar in Parlamentul…

Riscuri nebanuite: Un tanar din Constanta face manevre periculoase pe trotineta, in mijlocul traficului (VIDEO)

13:00, 21.04.2024 - Vineri, 19 aprilie 2024, in jurul orei 17:40, un eveniment neasteptat a avut loc pe intersectia strazilor Negru Voda cu Mircea cel Batran din Constanta.Un video surprins de pe o camera de bord a dezvaluit un tanar care merge pe o trotineta si executa acrobatii periculoase in mijlocul traficului.In inregistrare,…

Ce inseamna expresia „toba de carte” și de unde provine

11:50, 08.04.2024 - Limba romana este un izvor nesecat de expresii și locuțiuni populare, care reflecta istoria, tradițiile și mentalitatea poporului roman. Acestea sunt incarcate de ințelesuri și de emoții, fiind in fapt niște relicve lingvistice care captureaza esența culturala și identitatea naționala. In același timp,…

Oprea: „Schengen inseamna o crestere a numarului de turisti”

16:50, 01.04.2024 - Ministrul Economiei are așteptari! Stefan Radu Oprea a declarat ca aderarea Romaniei la Schengen inseamna si o crestere a numarului de turisti. „De astazi suntem in spatiul Schengen aerian. Ce inseamna asta pentru cei care calatoresc? Faptul ca la plecare sau sosire, atunci cand calatoresc in statele…

Știri Constanta azi: CT BUS. Liniile 42,44,48,51,51B si 101, deviate din cauza unor lucrari

11:35, 21.03.2024 - Vineri, 22.03.2024, autobuzele liniilor 42, 44, 48, 51, 51B si 101 vor circula deviat astfel:bull; Pe sensul catre Poarta 2Liniile 44,51 si 51B : str. IG Duca bd Ferdinand ndash; str. Mihai Viteazu str. TraianLinia 42: bd. Tomis str. Traian str. Termele Romanebull; Pe sensul de intoarcereLinia 42 :…

26 februarie: Ziua ”Carpe Diem”. Ce inseamna acesta expresie și de ce iți poate schimba viața

07:05, 26.02.2024 - 26 februarie: Ziua ”Carpe Diem”. Ce inseamna acesta expresie și de ce iți poate schimba viața 26 februarie: Ziua ”Carpe Diem”: Expresia „Carpe Diem” este o fraza in limba latina care se traduce in limba romana ca „Traiește clipa” sau „Profita de ziua de azi”. Aceasta expresie a devenit cunoscuta datorita…

Ce inseamna expresia „a da sfoara in țara”. De la ce vine, de fapt

17:25, 20.02.2024 - (Mai ales) daca folosești expresia „a da sfoara in țara”, trebuie neaparat sa știi care sunt originile ei. Mulți romani nu cunosc radacinile sintagmei in cauza. Ce explicații ofera Dicționarul Explicativ al Limbii Romane (DEX) in privința expresiei amintite. Ce inseamna „a da sfoara in țara”, potrivit…

„Taci și inghite” este un preparat tradițional romanesc care a innebunit internetul. Rețeta pas cu pas

09:25, 09.02.2024 - „Taci și inghite” este un preparat tradițional romanesc, care se pregatește dupa o rețeta foarte veche. „Taci și inghite” este denumirea unui preparat tradițional romanesc, fiind vorba despre o rețeta veche, care era preparata in trecut de ciobani. „Celebra și magnifica coptura transilvana, raspandita…


Ce parere ai despre aceasta stire?