Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

15:55, 11.04.2023

Cum să-ți faci un testament legal. Ce acte sunt necesare pentru testament

Noțiunea de testament reprezintă un subiect foarte sensibil pentru mulţi oameni, aceasta fiind, de altfel, și explicația pentru care aceștia refuză să îl abordeze din motive lesne de înțeles. Pentru că, nu-i așa,…




00:04, 11.06.2018

Ghidul călătorului prin legislație. Testamentul (III)

Un caracter esențial al testamentului este că aceasta poate fi revocat în tot cursul vieții testatorului. Acesta din urmă nu poate renunța la acest drept. Drept urmare, el poate să revină asupra testamentului și…




00:07, 21.05.2018

GHIDUL CĂLĂTORULUI PRIN LEGISLAȚIE. Testamentul - partea I

O persoană poate dispune de bunurile sale pentru momentul când nu va mai fi în viață prin intermediul testamentului. Acesta din urmă poate conține dispoziţii referitoare la bunurile ce fac parte din patrimoniul…




17:34, 01.04.2018

AVOCATUL POPORULUI: Vicierea consimțământului testatorului, posibilitatea de contestare a testamentului

În conformitate cu prevederile art. 1038  Cod Civil: „(1) Testamentul este valabil numai daca testatorul a avut discernamânt si consimtamântul sau nu a fost viciat. (2) Dolul poate atrage anularea testamentului…




11:25, 22.02.2018

Avocat Cristina Leţu. Ce este dezmoștenirea și cine poate fi dezmoștenit?

Dezmoștenirea este dispoziția testamentară prin care testatorul îi înlătură de la moștenire, în tot sau în parte, pe unul sau mai mulți dintre moștenitorii săi legali. Prin dezmoştenire, moştenitorii legali care…




14:29, 04.10.2017

Avocat Cristina Leţu: Ineficacitatea testamentelor. Cauze şi consideraţii generale

Noţiunea generală de „ineficacitate a legatelor” desemnează ipotezele în care dispoziţia testamentară prin care testatorul a instituit unul sau mai multe legate este lipsită de efecte juridice din cauze prevăzute…




14:16, 29.09.2017

Avocat Cristina Leţu: Contestarea testamentului autentic de către persoanele interesate este mai anevoioasă

Testamentul este autentic dacă a fost autentificat de notarul public sau de o altă persoană învestită cu autoritate publică de către stat, potrivit legii, de exemplu reprezentanții diplomatici ai României în strainătate.…




14:07, 26.09.2017

Care sunt cele mai întâlnite forme de testament? Unde și cum se încheie acestea?

Legea permite testatorului să aleagă, în funcție de împrejurări, între mai multe feluri de testamente. Cele mai întâlnite sunt testamentul olograf și cel autentic. Azi: Testamentul olograf Testamentul olograf trebuie…