Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

07:31, 01.04.2022

O viitoare lucrare inedită despre istoria românilor din fostele scaune secuiești Ștefan Manciulea – „Românii din secuime” (X) DIN  LEGTURILE SECUILOR…

Viaţa secuilor a fost legată în toată vremea aşezării lor de secole, mai mult cu Ţările Româneşti, Moldova şi Munteania, iar după 1859 cu Regatul român. Secuii au considerat totdeauna şi au socotit Ţara Românească…




13:45, 19.04.2019

FLORIILE 2019. Obiceiuri şi tradiţii de Florii. De ce trebuie să iei ramuri de salcie de la biserică

Floriile - date istorice Primele mentiuni despre aceasta sarbatoare provin din sec. IV: Sf. Epifanie, ii atribuie doua predici, iar pelerina apuseana Egeria (sau Etheria), descrie modul cum se sarbatorea aceasta…




13:03, 15.02.2019

RAFTUL CU CARTE: Țările românești medievale și misterele lor

Evul Mediu Timpuriu constituie o epocă fascinantă a istoriei Transilvaniei, când Țările Românești de aici, cnezatele, voievodatele, comitatele și ducatele trec printr-o mulțime de transformări, fiind zămislite…




21:24, 12.01.2018

Celebrarea Zilei Culturii Naționale la MNIR

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, în data de 15 ianuarie 2018, Muzeul Național de Istorie a României prezintă publicului trei manuscrise - monumente ale limbii și culturii române - tipărite în Veacul Luminilor:…




13:14, 01.09.2016

SUPERSITIŢII de toamnă: Cum atragi norocul în luna lui Răpciune. Cum afli dacă va fi iarna grea

Anotimpul debutează în calendarul popular cu sărbătoarea lui Simion Stâlpnicul, iar vremea din ziua sfântului, de 1 septembrie, stă de strajă întregii perioade. “Dacă este Sfântul Simion posomorât, toamna e rea…




02:34, 07.09.2015

Superstiţii în luna „Răpciune”, la culesul poamelor. Septembrie, vremea când pământul se închide, iar femeile se feresc să nu înnebunească

În tradiţia noastră populară, luna septembrie se numeşte Răpciune. Credinţa populară spune că, după cum va fi timpul în această zi aşa va fi anul viitor: dacă plouă dimineaţa, aşa va fi şi primăvara, dacă e soare…




14:00, 08.07.2015

Cristoiu | Nu voi înțelege în veci isteria stîrnită de ridicarea unei Moschei la București

În dubla mea calitate de creștin ortodox și de ziarist, nu voi înțelege în veci isteria stîrnită de Hotărîrea privind construirea unei moschei la București cu banii dați de Turcia. Urmărind intervențiile din presa…




12:15, 28.02.2015

DEZVĂLUIRI: Ungaria avea un milion de vlahi în sec. XIX

Așa cum spuneam și cu o altă ocazie, cea mai mare parte a populației Ungariei de astăzi nu este formată din unguri, adică din urmașii lui Arpad, cel care a venit în Europa în secolul IX, ci din români, slavi, germani…




07:01, 19.09.2013

Septembrie, poarta spre casa toamnei

“Septemvre este răcoare, / După brumă dă şi soare / Dar el nu prea încălzeşte, / Pielea o cam înurzică / Şi rău o înfurnică, / Musca d-abia zbârnâieşte, / Ea ca vara nu ciupeşte. / Puricele stă, nu pişcă, / Lesne-l…




13:02, 26.05.2013

Festivalul Internaţional de Artă Sacră „Filocalia” se încheie. Oaspetele este Cuviosul Părinte Dr. Patapie Kavsokalivitul din Sfântul Munte Athos

Evenimentul va avea loc duminică, de la ora 19, la Filarmonica de Stat Arad. „În ultima zi a Festivalului Filocalia avem un oaspete din Sfântul Munte Athos, Cuviosul Părinte Dr. Patapie Kavsokalivitul, care a părăsit…




01:22, 28.04.2013

Astăzi sunt Floriile. La Mulți Ani tuturor celor cu nume de flori!

Ca în fiecare an, Floriile se sărbătoresc in duminica dinaintea Paştilor si se binecuvintează ramurile de salcie. Iar asta deoarece in popor exista credinţa ca salcia are puteri miraculoase: alunga duhurile necurate,…




13:26, 19.04.2013

Floriile sau Duminica vlastarilor sunt cea mai importanta sarbatoare dinaintea Pastelui

An de an, in ultima duminica dinaintea Pastelui, sarbatorim Floriile, zi cunoscuta in popor si sub denumirea de "Duminica vlastarilor" sau "Duminica aspirantilor". Este cea mai importanta sarbatoare…