Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

06:10, 28.04.2024

De la Sânjorz la Arminden în vechiul Mărtinești

De la Sânjorz la Arminden în vechiul Mărtinești

De la Udatul fetelor de Sânjorz până la Arminden – când împodobeau porțile mari de la uliță cu prăjini lungi care aveau în vârf mănunchiuri bogat înfrunzite- nu-i vreme lungă. Numa’ șase zile. Despre aceaste zile,…




08:21, 29.10.2021

MOȘII DE TOAMNĂ – Ce înseamnă aprinderea lumanărilor de pe mormintele celor dragi

Suntem în perioada Luminației. În unele sate de pe Valea Izei s-a ținut deja această Zi a Morților, în altele de acum urmează, însă un lucru este sigur. Este o perioadă în care ne aducem aminte de cei plecați dintre…




08:15, 20.10.2018

TRADIȚII Moșii cei mari de toamnă și obiceiul flăcăitului

În Calendarul Popular al românilor, sâmbăta ce precede sărbătoarea Sâmedrului era considerată una dintre cele mai însemnate zile a morţilor. Era cunoscută sub numele de Moşii lui Sâmedru, Moşii de Toamnă sau Moşii…




10:00, 21.10.2017

Tradiții creștine de toamnă – Moșii cei mari

În unele părți ale țării, sâmbăta dinaintea Sfântului Mare Mucenic Dumitru este consacrată pomenirii celor adormiți, care s-au mutat la viața cea veșnică și nu în neființă, cum greșit se exprimă unii. Această sâmbătă…




06:07, 12.10.2016

Povestea sfinţilor cu chei la brâu, stâlpii mitici ai calendarului pastoral. Unul încuie iarna, celălalt descuie primăvara

O legendă din popor vorbeşte cum sfinţii Gheorghe şi Dumitru îşi împart frăţeşte anotimpurile anului pastoral. Dovadă este şi un fragment dintr-o legendă publicată în urmă cu mai bine 100 de ani: „«Iacă, de acum…