Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

10:25, 24.04.2024

Centenar Irineu Cheorbeja: singurul stareț-medic și director al stațiunii Slănic-Moldova

Miercuri, 24 aprilie, se împlinesc 100 de ani de la nașterea părintelui arhimandrit Irineu Cheorbeja și 65 de ani de la repartizarea acestuia ca medic balneolog în staţiunea Slănic-Moldova. Înzestrat cu harul vindecării…




15:10, 24.02.2024

“Binecuvântarea noastră sunt oamenii excepționali, dedicați profesiei, care merită să calce pragul școlii!” / interviu cu prof. Carmen Muraru, directoarea Școlii Gimnaziale “Nicolae Iorga” din Pângărați

“Binecuvântarea noastră sunt oamenii excepționali, dedicați profesiei, care merită să calce pragul școlii!” / interviu cu prof. Carmen Muraru, directoarea…

Situată între munții Stânișoarei și cei ai Tarcăului, care o străjuiesc precum crenelurile unei cetăți, comuna Pângărați a fost dintotdeauna cunoscută pe Valea Bistriței pentru oamenii harnici, cu suflet mare care…




11:05, 16.02.2024

Pustnicul Gherasim, de la Mănăstirea Neamţ (secolul XIX)

Pustnicul Gherasim, de la Mănăstirea Neamţ (secolul XIX)

 Acest cuvios părinte a trăit în obştea Mănăstirii Neamţ în a doua jumătate a secolului trecut. După ce s-a ostenit mulţi ani în ascultările cele mai de jos ale mănăstirii, a început a se preface că este nebun,…




14:15, 10.01.2024

(VIDEO) Inedit: Un zimbru a ajuns la mănăstire

(VIDEO) Inedit: Un zimbru a ajuns la mănăstire

Un zimbru a intrat în curtea Mănăstirii Neamț, iar imaginile au fost postate pe Facebook de starețul lăcaşului de cult, Benedict Sauciuc. Imaginile cu zimbrul care s-a plimbat prin curtea mănăstirii, fără să fie…




12:10, 10.01.2024

Vizitator surpriză în curtea Mănăstirii Neamț. Zimbrul, filmat în timp ce se plimbă liniștit – VIDEO

Vizitator surpriză în curtea Mănăstirii Neamț. Zimbrul, filmat în timp ce se plimbă liniștit – VIDEO

Imagini cu un „oaspete” mai puțin obișnuit au fost filmate și postate, recent, pe o rețea de socializare. „Vizitatorul” – un zimbru frumos și, din câte se pare, amator de o plimbare – a ajuns în curtea Mănăstirii…




13:06, 02.12.2023

Părintele Cleopa, un sfert de veac de la trecerea la cele veşnice

Cleopa Ilie (din botez Constantin) s-a născut la 10 aprilie 1912, în Suliţa, judeţul Botoşani, într-o familie de ţărani, fiind al cincilea copil din cei zece copii ai familiei Alexandru şi Ana Ilie. După tradiţie,…




07:55, 05.08.2023

Sărbătoare 5 august - Înainte-prăznuirea Schimbării la Faţă a Domnului, zi de o mare însemnătate pentru creștini - Patru sfinți importanți sunt pomeniți…

La 5 august în Biserica Ortodoxă Română este Înainte-prăznuirea Schimbării la Față a Domnului.Pentru pregătirea sufletească a credincioșilor toate sărbătorile împărătești (inclusiv cele ale Maicii Domnului) sunt…




11:30, 16.07.2023

Biserici țărănești de pe cursul mijlociu al Bistriței (III)

Continuăm itinerarul nostru de turism cultural din munții Neamțului concentrându-ne asupra altor mici biserici de lemn (și una de zid de această dată), ctitorii țărănești, valori ale arhitecturii și artei populare,…




10:45, 07.05.2023

Mucenicul de pe Valea Bistriţei – Filaret Gămălău

Filaret GĂMĂLĂU FOTO: DOXOLOGIA Filaret Gămălău a fost una dintre personalităţile marcante ale rezistenţei anticomuniste, un preot, ca atâţia alţii, care a luptat pentru neam şi cruce. Era originar dintr-un sat…




11:25, 25.09.2022

Cercetători din România și Republica Moldova au confirmat că circulația cărții românești pe ambele maluri ale Prutului a fost crucială pentru basarabeni

La Biserica „Sf. Pantelimon” din București s-au reunit cercetători din România și Republica Moldova, care au vorbit despre rolul Mănăstirii Neamț în circulația de carte românească pe ambele maluri ale Prutului.…




18:15, 10.08.2022

Icoana Maicii Domnului „Trihirusa” la Biserica „Precista” din Bacău

În cadrul manifestărilor duhovnicești „Sărbătorile Maicii Domnului la Bacău”, cu binecuvântarea IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului-Trihirusa (cu trei mâini),…




18:00, 28.06.2022

Lăcaşuri monahale în sărbătoare de Sfinţii Petru şi Pavel. Hramuri la schiturile Branişte şi Dumbrăvele

Credincioşii care vor să participe la o slujbă religioasă mai specială de sărbătoarea Sfinţilor Petru şi Pavel pot merge la schitul Branişte al Mănăstirii Neamţ, care îşi sărbătoreşte hramul în ziua de 29 iunie.…




19:45, 01.06.2022

IPS Teofan va oficia Sfânta Liturghie la hramul Mănăstirii Neamţ. A fost organizat şi un pelerinaj

■ numeroşi pelerini sînt aşteptaţi la mănăstire pentru slujba închinată marii sărbători a Înălţării Domnului ■ credincioşii se vor putea închina la icoana Maicii Domnului şi la moaştele Sfîntului Cuvios Paisie…




11:35, 05.05.2022

'Pagini de istorie a Mănăstirii Neamţ din cărţi poştale şi imagini vechi' - expoziţie foto-documentară

Muzeul de Istorie şi Etnografie din Târgu-Neamţ, în parteneriat cu Mănăstirea Neamţ, a vernisat, joi, expoziţia foto-documentară "Pagini de istorie a Mănăstirii Neamţ din cărţi poştale şi imagini vechi", în cadrul…




18:00, 21.03.2022

Ziua Mondială a Poeziei: Cum „sună” versurile Sfântului Ioan Iacob Hozevitul

Ziua Mondială a Poeziei este marcată, pe 21 martie, în urma unei decizii a UNESCO, emisă la Paris, în perioada octombrie-noiembrie 1999.  Agenția de Știri Basilica  a prezentat, cu ocazia Zilei Poeziei, o culegere…




16:01, 20.03.2022

Singurul muzeu din ţară dedicat femeii care a inspirat opera poetului Mihai Eminescu

Casa memorială “Veronica Micle” din Târgu-Neamţ este singurul muzeu din ţară dedicat celei care a inspirat opera poetului Mihai Eminescu. Veronica Micle a rămas în mentalul colectiv mai mult datorită sentimentelor…




16:05, 23.01.2022

“Hanul Răzeșilor. Letopisețul lui Marin Beșcucă”

Un eveniment editorial important pentru județul Neamț a avut loc miercuri, 12 ianuarie, la “Hanul Răzeșilor”. Locația a găzduit lansarea cărții “Hanul Răzeșilor. Letopisețul lui Marin Beșcucă”. Gazda și organizatorul…




13:45, 16.01.2022

Arhim. Mihail Daniliuc: Frământat, profund, însetat de cunoaştere, Eminescu n-a rămas indiferent față de relația omului cu Dumnezeu

Arhim. Mihail Daniliuc, egumenul Schitului Vovidenia-Neamț și cadru didactic la Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” al Mănăstirii Neamț, a publicat un eseu despre atitudinea lui Mihai Eminescu față de rugăciune,…




22:55, 22.11.2021

Compozitorul Ciprian Porumbescu, comemorat la Schitul Vovidenia al Mănăstirii Neamț

Schitul Vovidenia al Mănăstirii Neamț și-a serbat duminică hramul. Din program a făcut parte și comemorarea compozitorului Ciprian Porumbescu și evocarea laturii religioase a operei sale. Sărbătoarea a început…




18:15, 29.09.2021

Pregătiri de hram la Schitul Pocrov şi la biserica Blebea

■ enoriaşi şi alţi invitaţi sînt aşteptaţi la slujbele pentru marea sărbătoare Acoperămîntul Maicii Domnului ■ Schitul Pocrov a fost întemeiat la începutul secolului al XVIII-lea ■ În Neamţ există cîteva lăcaşuri…




18:00, 12.08.2021

Vacanță altfel și pentru toate gusturile în Neamț

Pentru cine vrea o vacanță activă, județul Neamț rămâne destinația perfectă. Aici se găsesc modalități diverse, la îndemână și nu foarte costisitoare pentru turiștii care doresc să stea la plajă pe malul lacului…




07:41, 05.08.2021

Sărbătoare 5 august - Zi importantă pentru ortodocșii din România

OrtodoxeÎnainte-prăznuirea Schimbării la Faţă a Domnului;Sf. Cuv. Ioan Iacob de la Neamţ; Sf. Mc. Evsignie; Sf. Nona, mama Sf. Ier. Grigorie Teologul; Sf. Ier. Fabian, episcopul RomeiGreco-catoliceSf. m. Eusignie;…




18:35, 10.07.2021

PS Veniamin s-a rugat 'Îndrumătoarei' la Mănăstirea Neamț

Episcopul Veniamin al Basarabiei de Sud s-a rugat vineri Maicii Domnului la Mănăstirea Neamț aducând cinstire icoanei numite „Îndrumătoarea”. Este al treilea an de când Calendarul Bisericii Ortodoxe Române are…




06:15, 22.06.2021

Grigorie Dascălul – Calendar creștin ortodox: 22 iunie

Încă din pruncie s-a arătat iubitor de carte, învăţând la şcoli înalte ale vremii. A fost, apoi, primit ucenic de Sfântul Paisie Velicikovski, pe când acesta era stareț al Mănăstirii Neamţului, unde s-a călugărit…




13:05, 12.06.2021

Biserica maramureșeană de la Neamț – locul în care minunile sunt la ele acasă

Biserica Sfânta Treime din satul Mănăstirea Neamţ (comuna Vânători-Neamţ) este mai puţin cunoscută amatorilor de circuite turistice ecumenice. Situaţia este motivată de faptul că nicăieri nu există vreun indicator…




16:50, 10.06.2021

GALERIE FOTO: Mulţime de pelerini la hramul Mănăstirii Neamţ

■ slujba a fost oficiată de ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi alţi mari ierarhi ■ credincioşii au stat zeci de minute la rînd pentru a se închina la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului ■ Numeroşi pelerini…




12:25, 22.02.2021

10 ani de la trecerea la Domnul a părintelui Petroniu Tănase

Se împlineşte un deceniu de la moartea părintelui Petroniu Tănase. Fost stareţ al schitului românesc Prodromu din Sfântul Munte Athos, părintele Petroniu a trecut în veşnicie în data de 22 februarie 2011. S-a născut…




19:40, 13.11.2020

Neagoe Basarab: „Mai bine mort decât să trăieşti cu ruşine”

Neagoe Basarab, domnitorul muntean, plin de evlavie și, în același timp, erudit, având calități de pedagog, priceput în meșteșugul armelor și în organizarea armatei, gospodar, politician, diplomat, bun psiholog,…




17:58, 09.07.2020

Sute de oameni la cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamț

Astăzi, 9 iulie, la Mânăstirea Neamţ a fost mare sărbătoare. Sute de oameni au venit să o cinstească pe Maica Domnului şi a Sa sfântă icoană. În calendarul ortodox în ziua de 9 iulie se cinsteşte Sfânta Icoană…




16:00, 03.07.2020

Praznicul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare

„Lui Ștefan cel Mare românul îi atribuie tot ce-i pare curios, mare, vitejesc și chiar neînțeles în pământul nostru. Orice cetate, orice zid, orice val, orice șanț, întreabă-l cine le-au făcut; el îți va răspunde:…