Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

14:11, 03.03.2023

Ce înseamnă cuvântul păcănele?

La o simplă căutare pe Google putem observa că sunt disponibile peste 800 de mii de rezultate pentru cuvântul „păcănele”. Este așadar un cuvânt la modă, foarte popular în special printre tineri. Ce înseamnă însă…




07:00, 19.05.2022

Avantajele unor porti metalice culisante fata de cele „clasice”

In Dictionarul Explicativ al Limbii Romane, verbul „a culisa” este definit drept „a pune in miscare, de obicei alternativa, o piesa mobila de-a lungul unui canal facut intr-o bara dreapta sau curba”. Prin urmare,…




09:05, 14.03.2022

Dicționar de nume: TREBEŞ

Numele Trebeş are la bază cuvântul slav trĕba, atestat în limbile sârbo-croată, bulgară, ucraineană, cu sensul &"trebuie&", &"este necesar&", şi sufixul diminutival-dezmierdător de origine slavă…




08:20, 29.09.2021

Dicţionar de nume: Bezer, Efros

Bezer Numele Bezer are la bază substantivul regional bezer, cu sensurile: &"grăsime de porc din regiunea abdomenului&", &"prapur sau prapor&", membrană care înveleşte diferite organe interne ale corpului…




16:05, 23.09.2021

Dospitoarele, echipamente HoReCa esenţiale în orice brutărie

echipamente horeca In Dictionarul Explicativ al Limbii Romane, dospitorul este definit drept „camera special amenajata intr-o fabrica de paine, cu aer conditionat, in care se tin vasele cu aluat, in vederea dospirii”,…




15:15, 07.09.2021

O coaliție fără un scop comun nu funcționează!

În Dicționarul Explicativ al limbii române, cuvântul „coaliție” este explicat astfel: alianță între state, partide sau grupări politice, persoane etc., încheiată în vederea unei acțiuni comune. Este o explicație…




15:25, 03.09.2021

Cum se scrie corect: “bodaproste” sau “bogdaproste”? 

Fiecare dintre noi a fost probabil pus în situația în care să aleagă între cele două forme “bodaproste” sau “bogdaproste”. Care este însă varianta corectă? Cum se scrie corect: “bodaproste” sau “bogdaproste”? În…




08:20, 16.05.2021

De ce spunem AMIN după fiecare rugăciune și ce înseamnă de fapt

 Iisus Hristos își începea, de cele mai multe ori, cuvântările către apostolii săi rostind mai întâi cuvântul &"amin&". &"Amin, amin vă zic vouă!&", iar în Biblie,…




11:25, 07.05.2021

Echipamente HoReCa pentru a vinde cele mai bune brasoave, la propriu, locuitorilor din oras! (Social)

In Dictionarul Explicativ al Limbii Romane, cuvantul "brasoave" are doua sensuri: cel propriu - covrigi cu sare, numiti dupa orasul de la poalele Tampei, unde de altfel sunt si foarte populari, respectiv cel figurat…




13:20, 05.05.2021

Cum sa vindeti cele mai bune brasoave, la propriu, locuitorilor din oras! (Social)

In Dictionarul Explicativ al Limbii Romane, cuvantul "brasoave" are doua sensuri: cel propriu - covrigi cu sare, numiti dupa orasul de la poalele Tampei, unde de altfel sunt si foarte populari, respectiv cel figurat…




07:10, 19.04.2021

Dicţionar de nume: Castraveţ

Numele Castraveţ provine de la numirea legumei castravete, pl. castraveţi şi care la noi, în Basarabia, se numeşte pepene, pepeni. De aici e clar că numele Castraveţ a provenit dintr-o poreclă. Când…




14:05, 17.02.2018

LUMEA AZI De la rețele virtuale la socializare reală. În Marea Britanie, membrii grupurilor de pe Facebook se întâlnesc cu regularitate

În Dicționarul Explicativ al Limbii Române, definiția socializării sună așa: "proces de integrare socială a unui individ într-o colectivitate". Se pare că rețelele de socializare chiar asta fac în Marea Britanie.




18:41, 18.09.2017

Ministrul Liviu Pop, declarația zilei, în Senat: ”Greşelile se pot corecta, dar erorile nu”

Ministrul Liviu Pop, declarația zilei, la dezbaterea moțiunii: ”Greşelile se pot corecta, dar erorile nu”, a spus ministrul Educației, în plenul Senatului, unde răspundea acuzațiilor aduse de Opoziție, cu privire…




13:13, 14.10.2016

În viul Toamnei, publicul se întâlneşte cu un roman la fel de frumos ca anotimpul în plenitudinea Lui

Joi, 20 octombrie, la Biblioteca Judeţeană “Antim Ivireanul”, începând cu ora 16.30, va avea loc lansarea romanului “Predestinat”. Luiza Rădulescu – Ene păşeşte în peisajul literaturii contemporane cu o forţă vizionară…




04:17, 30.07.2016

Definiţia atipică a devotamenului pentru ţară la români: „Patriotism înseamnă să-ţi faci bine treaba acolo unde eşti“

„În Dicţionarul explicativ al limbii române patriotismul este definit ca «…sentiment de dragoste şi devotament faţă de patrie şi de popor, statornicit în decursul istoriei…». Mai simplu şi scurt spus, patriotism…




18:27, 19.09.2015

Cum e corect: grizonant sau grizonat? Ce alte greșeli de limbă mai fac românii!

Limba noastră-i o comoară, însă de-a lungul timpului a suportat multe modificări nedrepte, ca efect al cunoștințelor precare ale vorbitorilor. Drept urmare, au apărut cuvinte care nu există ”legal” în limba română,…




22:27, 06.09.2015

PASTILA DE LIMBĂ. Când spunem „compánie” și când „companíe”

Limba română este ceva mai complicată din punct de vedere al accentului decât franceza sau maghiara. Potrivit dexonline.ro, accentul este o „pronunţare mai intensă, pe un ton mai înalt, a unei silabe dintr-un cuvânt…




19:45, 20.04.2015

Cum au devenit gabori ţiganii din Ardeal? Obiceiul medieval prin care romii au luat numele celui mai important principe al Transilvaniei

În Dicţionarul de argou al Limbii Române cuvântul gabor are mai multe sensuri printre care şi cel de „ţigan ungur”. În Transilvania, termenul este folosit pentru a denumi generic romii. „Există o legendă în tradiţia…




11:50, 06.04.2015

PASTILA DE LIMBĂ. Expresii deformate de la forma inițială: „a da sfoară în țară”, „a drege busuiocul”

Radu Paraschivescu atrage atenţia asupra unui fenomen care nu e neapărat o eroare, cât mai degrabă abatere. Există expresii pe care le folosim frecvent şi în care au apărut mici devieri de la forma iniţială. Cum…




08:55, 06.04.2015

PASTILA DE LIMBĂ. Expresii deformate de la sensul inițial: „a da sfoară în țară”, „a drege busuiocul”

Radu Paraschivescu atrage atenţia asupra unui fenomen care nu e neapărat o eroare, cât mai degrabă abatere. Există expresii pe care le folosim frecvent şi în care au apărut mici devieri de la forma iniţială. Cum…




13:09, 12.09.2013

În poşeta femeii | În viaţa de zi cu zi – mamă şi fiică, la serviciu – colege

Ştiu a mînui cu iscusință pușca, toporișca, conduc automobile, la volanul cărora nu s-ar urca oricine. Sînt două femei care au ales să fie… În Dicţionarul explicariv al limbii române nu am găsit nici un cuvînt…




11:58, 10.05.2013

Sufletul, marea enigmă a omenirii

Credinţele creştine vechi ne învaţă că sufletul ne-a fost dat de la Dumnezeu şi la El se întoarce după moartea trupului. În alte religii, sufletul este considerat un strop din esenţa universului, răspândit în toate…




11:40, 12.04.2013

Râzi cu lacrimi. Vezi ce înseamnă "PIŢIPOANCĂ" pentru Buruiană, Trifan, Tonciu şi Traşcă VIDEO

În Dicţionarul explicativ al limbii române scrie că "piţipoanca" este o femeie uşuratică, definiţie deloc acceptată de tinerele domniţe din showbizz-ul românesc. Cu multe dezacorduri, Andreea Tonciu, Sânziana Buruiană,…




23:53, 05.03.2012

Despre „babele cosmice” şi zilele lor

Babele sunt femei ştiutoare, iniţiate, specialiste în domeniul practicilor divinatorii. Există şi o toponimie a Babelor, a strămoaşelor şi moaşelor mitice, considerate un fel de divinităţi meteorologice,…




16:30, 03.02.2012

JURNALISM SPORTIV - Cea mai longeviva rubrica de sport din Romania apare in Maramures si implineste azi patru decenii

In Dictionarul Explicativ al Limbii Romane, cuvantul "basorelief" este definit ca o "lucrare de sculptura cu figuri scoase in relief pe un fond cu care fac corp comun". In presa sportiva din Romania, Basorelief…




12:00, 09.10.2011

Funeriu s-a documentat bine: În Dicţionarul Academiei există cuvântul exactitudine

" Uneori e foarte bine să consultăm şi dicţionarele limbii române", a spus ministrul Învăţământului, Daniel Funeriu, în cadrul unei emisiuni TV.




12:52, 20.07.2011

Academia Română, în vizorul romilor deranjaţi de sensul cuvântului ţigan din DEX

În Dicţionarul Explicativ al Limbii Române, una dintre explicaţiile cuvântului "ţigan" este: "epitet dat unei persoane cu apucături rele".Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a recomandat Academiei…




08:48, 19.07.2011

Petiţie pentru definiţia din DEX a cuvântului ţigan

Dispută între romi şi Academie. În Dicţionarul explicativ al limbii române, "ţigan" are şi sensul de "persoană cu apucături rele". Reprezentanţii romilor au cerut modificarea definiţiei şi au trimis o petiţie la…




18:14, 18.07.2011

Romii cer schimbări în DEX

În Dicţionarul Explicativ al Limbii Române, cuvântul "ţigan" este explicat ca fiind un "epitet dat unei persoane cu apucături rele". Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării recomandă Academiei Române…




18:08, 18.07.2011

Romii cer schimbarea definiţiei cuvântului ţigan

În Dicţionarul Explicativ al Limbii Române, cuvântul "ţigan" este explicat ca fiind un "epitet dat unei persoane cu apucături rele". Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării recomandă Academiei Române…