Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

19:20, 22.05.2023

Monica Anisie, fost ministru al Educației, eroare gramaticală într-un discurs: „Aceste legi este despre viitor”

Președinta Comisiei pentru învăţământ din Senat și profesoară de limba română, Monica Anisie, a făcut un dezacord gramatical în şedinţa de plen a Senatului de luni, 22 mai, în care urmau să se voteze legile Educaţiei.…




14:50, 19.05.2023

Lingvista Rodica Zafiu: Spaima de cacofonii e absurdă, nu există în alte limbi. Nu e o greșeală de limbă, nici de gramatică

Lingvista Rodica Zafiu: Spaima de cacofonii e absurdă, nu există în alte limbi. Nu e o greșeală de limbă, nici de gramatică Lingvista Rodica Zafiu spune că ”spaima de cacofonii e absurdă” și că ea nu există în…




08:50, 14.05.2023

Lecţia practică de gramatică: „instituţii noi create”

De ce nu e corect? Cuvântul nou poate fi adjectiv (emisiuni noi) sau adverb (o emisiune nou creată). Atunci când nou stă înaintea unui adjectiv participial (precum creată), este adverb şi are forma invariabilă…




18:25, 27.04.2023

Greșeli gramaticale în „Biblia” Primăriei Vaslui. „Viceprimarul sunt subordonați primarului”

Joi, 27 aprilie a.c., consilierii locali din Vaslui urmează să voteze Regulamentul de Organizare și Funcționare al aparatului de specialitate al primarului municipiului Vaslui. Documentul înaintat spre aprobare…




23:45, 26.04.2023

“Cartea de căpătâi” a Primăriei Vaslui, plină de greșeli gramaticale

CU ÎNTÂRZIERE ȘI CU ERORI… După patru ani de la adoptarea noului Cod Administrativ, Primăria Vaslui introduce și ea, într-un final, denumirile de “secretar general” și “consilieri achiziții” atât în Organigrama…




23:40, 25.04.2023

Care este forma corectă de plural a cuvântului ciocolată. Greșeala gramaticală pe care o fac mulți români

Cu toate că ai fi tentat să spui că limba română nu poate pune în dificultate, ei bine, există mai multe cuvinte care forme de plural pe care cei mai mulți le greșesc. La fel se spune și despre „ciocolată”, un…




19:00, 22.04.2023

Are cuvântul smântână plural? Greșeala gramaticală făcută de mulți români

Știm cu toții că limba română nu este deloc una ușoară, așa cum pare. Foarte probabil, și tu ai auzit de multe ori, pe cineva care pronunță cuvintele într-o cu totul altă formă. Iată că una dintre cele mai comune…




11:50, 18.04.2023

Ce sunt substantivele defective de plural. Exemple de substantive defective de plural

Pentru a putea vorbi și scrie corect în limba română trebuie să înțelegem gramatica și modul în care trebuie să fie folosite părțile de vorbire și de propoziție, cu atât mai mult cu cât unele reguli nu sunt atât…




23:20, 04.04.2023

O scriitoare îi dă nota 2 lui Dan Negru pentru greșelile gramaticale: 'Un mare impostor. Un agramat care afirmă că ştie el cum trebuie făcută şcoala'

O scriitoare îl face praf pe Dan Negru. Recent, jurnalistul a făcut o postare pe Facebook, acolo unde a vorbit despre calitatea învățământului românesc, despre care consideră a fi una îndoielnică. În urma postării…




11:40, 04.04.2023

Sute de amenzi de la Poliția Locală, anulate pentru că agenții nu știu să scrie corect românește

Judecătorii au anulat sute de amenzi ale Poliției Locale din Bârlad pentru că aveau greșeli gramaticale sau erau indescifrabile. Primăria a cumpărat un dispozitiv în valoare de 60.000 de lei pentru a le corecta…




08:45, 05.03.2023

Lecţia practică de gramatică: „Produsuri” şi forma lor plurală!

Unele substantive neutre, cum sunt caiet, creion, măr, scaun etc., primesc la plural desinenţa „e”, altele, desinenţa „uri” – laptop, pat, stilou etc. –, iar un număr mai mic oscilează între cele două desinenţe:…




14:30, 27.02.2023

‘Knd vi la sediu i ei tabelul si vi cu el la mine’ – Mesajul plin de greșeli gramaticale al unui șef din Poliția Română către subalternul său

‘Knd vi la sediu i ei tabelul si vi cu el la mine’ – Mesajul plin de greșeli gramaticale al unui șef din Poliția Română către subalternul său ‘Knd vi la sediu i ei tabelul si vi cu el la mine’ – Mesajul plin de…




05:40, 20.02.2023

Lecţia practică de gramatică: „Eşti COOL şi dacă vorbeşti corect”

De ce nu e corect? Forma substantivului este serviciu, cu „u” final. Ar fi trebuit să spună: Se pot duce la serviciu cu bicicleta. Auzim foarte des în mass-media forma greşită: Restul de opt ore le doarme la servici.…




17:00, 17.02.2023

Mihai Trăistariu îi face praf pe influenceri! „Nu le au cu școala, nici cu gramatica!”

Solistul Mihai Trăistariu a avut o reacție dură la adresa influencerilor și a diverselor personaje aflate în trend pe Internet la această oră, pe care i-a acuzat că nu prea dau pe la școală, notează click.ro. Solistul…




11:46, 31.01.2023

CLAUDIA ŢAPARDEL: „În 20 de ani de politică, am trăit 20 de vieţi”

Acest interviu a fost vegheat de o ploaie torențială, care a nuanțat și mai mult subiectele din discuția noastră, oferindu-ne tihnă. Claudia Țapardel pleca, în câteva zile, la Madrid. Iar de acolo, mai departe…




00:11, 27.01.2023

DNSC avertizează: Atacatorii cibernetici au trecut de la greşeli gramaticale la… ­inteligenţa artificială!

Noile tentative de fraudă din mediul online vor fi mai elaborate şi mai greu de detectat, întrucât atacatorii cibernetici au început să folosească instrumente de inteligenţă artificială, avertizează ING Bank şi…




02:51, 24.01.2023

Eminescu tânăr, în amintiri (II)

Amintirile lui Teodor V. Stefanelli - scriitor si istoric al Bucovinei - sunt printre cele mai riguroase si mai complete cu privire la tânarul Eminescu.  L-a cunoscut atât la Cernauti, cât si la Viena, unde a facut…




14:35, 13.01.2023

Din cauza sau datorită. Cum se scrie corect

Folosirea cuvintelor din cauza sau datorită în moduri eronate reprezintă, poate, una dintre cele mai frecvente greșeli în limba română. Ambele forme sunt corecte, însă în contexte diiferite. Descoperă cum și când…




08:45, 11.01.2023

Noul proiect al Legilor Educației aduce modificări la bacalaureat și admiterea la liceu

Ministrul a finalizat draftul Legilor Educaţiei şi l-a prezentat pentru prima dată liderilor din coaliţia de guvernare. Dacă fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, propunea un Bacalaureat cu o singură probă…




22:11, 10.01.2023

Modificări la Bacalaureat și admiterea la liceu. Cum arată noul proiect al Legilor Educației

În sistemul românesc de învatamânt, ce azi e sigur, mâine se schimba, spre disperarea elevilor si a profesorilor. Bacalaureatul si admiterea la liceu vor suferi modificari majore.  Ministrul a finalizat draftul…




21:55, 04.01.2023

Au trecut 88 de ani de la nasterea profesorului si cercetatorului de origine turca, Enver Mahmut

A studiat la Facultatea de Istorie si Filologie a Universitatii din Kazan In anul 1994 pleca in Ankara, la invitatia Agentiei de Externe a Republicii Turcia, pentru a lucra cu alti savanti la "Tratatul de Gramatica…




14:51, 15.12.2022

Un student de la Cambridge a descifrat o dilemă gramaticală a limbii sanscrite care a intrigat cercetătorii timp de secole

O dilemă gramaticală care a nedumerit savanţii încă din secolul al V-lea î.Hr. a fost descifrată de un student de la Universitatea Cambridge şi ar putea ''revoluţiona studiul sanscritei'', a precizat un profesor…




02:50, 07.12.2022

Olecuţă de lecţie de gramatica limbii române pentru cei care-o agresează chiar de ziua ţării

Ehehei, unde-s vremurile când, ca sa intri la facultatea de drept, mâncai pe pâine manualele de gramatica a limbii române?  Iote asadar, dragilor, ca nu degeaba îsi cam ascunde si îsi tine la secret în toate CV-urile…




08:05, 06.12.2022

Lecţia practică de gramatică: Pleonasmul

Verbul poate înseamnă este posibil. Atenţie la cuvintele formate cu sufixul -bil, care arată posibilitatea: băubil „care poate fi băut”, respirabil „care poate fi respirat”, sancţionabil „care poate fi sancţionat”…




20:05, 03.11.2022

Prima gramatică românească tipărită la 1797, expusă în Brașov. Prețioasa carte este de acum în siguranță

Cărți vechi și extrem de prețioase au fost asigurate prin două proiecte ale Muzeului Prima Școală Românească de la Brașov. Între acestea se numără prima gramatică românească tipărită la 1797 și un album cu domnitori.




13:30, 24.10.2022

Ora de gramatică. Cum se scrie corect: ajunso sau ajuns-o 

Ora de gramatică. Cum se scrie corect: ajuns sau ajuns-o. Una dintre cele mai frecvente greșeli în materie de gramatică se întâmplă la cuvinte simple. În gramatica limbii române, ambele forme sunt corecte, deși…




11:25, 05.10.2022

Corina Popa, din Ploieşti, a fondat prima „Şcoală de gramatică“ virtuală, în greşelile sunt explicate în versuri. „Nu trebuie să fim lingvişti ca să vorbim…

Corina Popa este una dintre persoanele care te corectează în cel mai prietenos mod. În rime, fie haioase, fie cu tâlc, postate pe pagina de facebook „Şcoala de gramatică", îţi explică formele corecte ale exprimării…




08:50, 01.10.2022

Lecţia practică de gramatică: Şmenari, borfaşi şi ciumpalaci

Ce este nepotrivit aici? Fraza nu este propriu-zis incorectă, dar cuprinde o expresie din limbajul familiar-argotic, care nu se potriveşte cu o emisiune de informaţie sau cu o dezbatere. Redactorii, prezentatorii…




01:40, 23.09.2022

Șefa OPC Iași a luat nota 2,4 la concursul pe post. În trecut, a amendat un manual care dădea exemple de greșeli gramaticale

Cu toate că singurul contracandidat nu s-a mai prezentat la proba scrisă, absența acestuia nu a ajutat-o cu nimic pe actuala directoare interimară, deoarece pentru a obține postul trebuia să ia cel puțin nota 7.…




12:16, 22.09.2022

Șefa OPC Iași a luat nota 2,4 la concursul pe post. În trecut, a amendat un manual care dădea exemple de greșeli gramaticale

Cu toate că singurul contracandidat nu s-a mai prezentat la proba scrisă, absența acestuia nu a ajutat-o cu nimic pe actuala directoare interimară, deoarece pentru a obține postul trebuia să ia cel puțin nota 7.…