Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

10:35, 14.02.2024

Un caz rar de ciumă bubonică confirmat în Statele Unite ale Americii

Un caz rar de ciumă bubonică confirmat în Statele Unite ale Americii

Un caz uman rar de ciumă bubonică a fost identificat recent în Statele Unite, în Oregon, infectându-se de la pisica sa, potrivit autorităţilor sanitare locale, relatează AFP, potrivit news.ro. Boala, care a provocat…




07:05, 14.02.2024

FOTO: Arhiepiscopia Târgoviștei a achiziționat cărți de colecție tipărite în secolele XVII – XVIII

Arhiepiscopia Târgoviștei a realizat, la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Nifon, în urma unei licitații, o importantă achiziție de carte veche. Astfel, au fost introduse în patrimoniul Eparhiei…




08:35, 11.02.2024

Cetatea Ineului, comoara veche de secole care se lasă greu restaurată. Descoperiri neașteptate în timpul lucrărilor (foto)

Cetatea Ineului, comoara veche de secole care se lasă greu restaurată. Descoperiri neașteptate în timpul lucrărilor (foto)

Restaurarea cetății Ineu de pe malurile Cișului Alb, una din cele mai importante care se păstrează în vestul țării din Evul Mediu, este un proiect vechi de câțiva ani al administrației locale, dar conflictele dintre…




09:15, 10.02.2024

Stradă asfaltată doar pe jumătate. Locuitorii de pe partea rămasă cu piatră de râu sunt revoltați și dau vina pe un vecin influent

Stradă asfaltată doar pe jumătate. Locuitorii de pe partea rămasă cu piatră de râu sunt revoltați și dau vina pe un vecin influent

O stradă din centrul orașului Galați a fost asfaltată doar pe jumătate. Cealaltă jumătate a rămas cu piatra de râu cum era în 1960. Locuitorii de pe partea neasfaltată sunt revoltați că trăiesc ca în Evul Mediu…




13:25, 09.02.2024

Rivulus Dominarum: Secvențe istorice, vestigii și mărturii medievale

Rivulus Dominarum: Secvențe istorice, vestigii și mărturii medievale

Prezentul demers de mediatizare a istoriei locale dar și de informare asupra bunurilor culturale excepționale pe care le-am moștenit, le păstrăm și le punem în valoare, demers pe care îl propunem vizitatorilor…




08:15, 09.02.2024

Motivul incredibil pentru care pușculița are formă de porcușor. Care este legătura dintre bani și acest animal

Motivul incredibil pentru care pușculița are formă de porcușor. Care este legătura dintre bani și acest animal

Banii reprezintă principalul mijloc prin care se pot plăti bunurile și serviciile făcute. În antichitate, veniturile erau formate din monede, iar de-a lungul timpului, cum evoluția tehnologiei a făcut posibilă…




21:20, 08.02.2024

Circulă deja pe net: O variantă a interviului acordat de Putin lui Tucker Carlson

O variantă a interviului cu preşedintele rus Vladimir Putin realizat de prezentatorul american Tucker Carlson a apărut deja pe Internet. Tucker: Vă mulțumim că sunteți aici. Cum este corpul tău? Au existat unele…




12:25, 07.02.2024

Cum să faci votcă acasă. Reţete cu votcă

Votca este una dintre cele mai populare băuturi alcoolice la nivel mondial, fiind consumată în cluburi, în baruri și oriunde se poate savura un cocktail. În țara noastră este cea de-a doua cea mai consumată băutură…




10:10, 30.01.2024

Tristețea copilului „high-tech” cu mamă „medievală”. Conflictul dintre generații sau dintre lumi diferite?

Cum tema copii și părinți este una care mă preocupă de ceva ani și o studiez cu atenție, zilele astea am dat peste un material excelent realizat de echipa Teleleu. Un reportaj despre „cinci prietene de la cel mai…




17:16, 26.01.2024

Clotilde Armand, picată la EXAMEN de profesorul Dan Podaru: A atras ZERO fonduri europene!

Într-o dezvăluire șocantă, consilierul local PNL-Sector 1, Dan Podaru, a acuzat-o pe primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, de eșec în administrație și de atragerea a zero fonduri europene în aproape patru ani…




03:15, 26.01.2024

ADN-ul Antic Dezvăluie Impactul Migrațiilor Romane și Slave în Balcani: O Abordare Interdisciplinară

Un studiu recent a analizat migrațiile din perioada romană și medievală în zona Balcanilor, punând accent pe impactul genetic al migrațiilor slave în România. Cercetarea a încercat să identifice care au fost civilizațiile…




00:25, 23.01.2024

A fost descoperit primul caz înregistrat de sindrom Turner, cu un singur cromozom X în loc de doi, prin cercetarea unui ADN istoric

Analiza unui ADN vechi de aproximativ 2.500 de ani a dus la descoperirea primei persoane din Antichitate care a suferit de sindrom Turner, o boală genetică din cauza căreia o persoană prezintă un singur cromozom…




17:10, 22.01.2024

Prima cafenea din lume care găzduiește doar pisici negre

Ce se întâmplă dacă o pisică neagră îți taie calea? Unii spun că este semn de ghinion, alții… că au văzut o ființa absolut adorabilă! Din păcate, statisticile spun că pisicile negre sunt mai greu de adoptat și…




00:16, 18.01.2024

Războiul celor Două Roze în variantă lopătăreană

Trimiterea la perioada Evului Mediu, când în istoria Angliei este consemnată disputa pentru tron între două case regale, York şi Lancaster, este justificată de dimensiunea temporală a conflictului. Războiul celor…




14:25, 17.01.2024

România școlilor cu WC-uri în fundul curții. „Toaleta aceea e simbolul comunității care nu are grijă de școală”

La peste 17 ani de la intrarea României în Uniunea Europeană, în țara noastră încă sunt aproape 200 de școli cu grup sanitar în curte, fapt demn de Evul Mediu, nu de o țară care se vrea educată, civilizată și cu…




06:45, 17.01.2024

Secretele întunecate ale celor mai vechi biserici. De ce sunt împodobite cu sfinți cu ochii scoși VIDEO

Picturile celor mai vechi biserici din Țara Hațegului au fost vandalizate în secolele trecute. Toți sfinții zugrăviți în Evul Mediu pe zidurile bisericilor au ochii scoși, iar împrejurările în care au avut loc…




00:50, 15.01.2024

Astăzi- Ziua Culturii Naţionale şi a poetului ­naţional al românilor, Mihai Eminescu

Ziua Culturii Naţionale este marcată în fiecare an, începând din 2011, la 15 ianuarie, data aleasă fiind aceea a naşterii poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889). Decretul pentru promulgarea…




19:00, 13.01.2024

Misterul tunelurilor secrete din Cluj! Ce se ascunde oare în subteran?

Transilvania ascunde multe mistere neelucidate, fiind o zonă plină de legende și mituri. Bineînțeles că acestea sunt create de oameni, dar misterele pot fi interesante deoarece îți oferă oportunitatea de a le crede…




16:45, 12.01.2024

Lumea fascinantă a PODOABELOR ŞI VEŞMINTELOR ÎN MOLDOVA MEDIEVALĂ, dezvăluită la Muzeul de istorie Suceava

Vreți să vedeți cum se dichiseau boierii, domnii, domnițele, dregătorii, curtenii din Moldova medievală?  Vreți să aflați ce vestimentații și ce bijuterii se purtau în perioada medievală?  Vă invităm la Muzeul…




12:35, 11.01.2024

Bătaie între clanuri cu furci și bâte, la Suceava. Poliția a intervenit în forță

Scenele parcă desprinse din Evul Mediu au fost surprinse de o cameră de supraveghere. Totul ar fi pornit de la un conflict între două clanuri de romi în urma unor schimburi de replici.Spiritele s-au încins imediat…




10:16, 11.01.2024

O familie cu doi copii, găsită în pădure locuind într-un cort din crengi acoperit cu pături și celofan. Micuții, grav bolnavi

Familia locuia ca în Evul Mediu, sub cerul liber, într-un cort construit din crengi de copac acoperit cu pături și folii de celofan. Copiii în vârstă de 2 și 6 ani erau grav bolnavi și au fost transportați de urgență…




09:40, 11.01.2024

O familie cu doi copii, găsită în pădure locuind într-un cort din crengi acoperit cu pături și celofan. Micuții, grav bolnavi

Familia locuia ca în Evul Mediu, sub cerul liber, într-un cort construit din crengi de copac acoperit cu pături și folii de celofan. Copiii în vârstă de 2 și 6 ani erau grav bolnavi și au fost transportați de urgență…




07:35, 06.01.2024

Cum a ajuns un rătăcitor italian pe tronul lui Ștefan cel Mare. Visa să continue planurile lui Mihai Viteazul

Frământările și instabilitatea politică din Principatele Române, în Evul Mediu, a permis multor aventurieri sau impostori să ajungă domnitori în Moldova sau Valahia. Un astfel de aventurier și intrigant a fost…




17:00, 05.01.2024

Istoria Dobrogei - Bibliografie: Ptolemeu (sec. II) - Indreptar geografic

Grecul Ptolemeu s a nascut laPtolemais Egipt si a trait in sec. II in marele centru cultural elenistic Alexandria Egipt .El a facut cercetari astronomice,conceptia sa geocentrica, expusa intr un manual din care…




20:35, 31.12.2023

Cântece lăutărești de ascultat la Revelion. Melodii nemuritoare cu Zavaidoc, Gică Petrescu, Dona Siminică sau Romica Puceanu VIDEO

Muzica lăutărească este un gen muzical tradițional românesc, caracterizat prin ritmuri vioaie, melodii pline de suflet și versuri inspirate din viața de zi cu zi. Acest gen muzical a apărut în Evul Mediu și a fost…




21:50, 29.12.2023

O istorie mai puțin cunoscută a românilor. Expedițiile de jaf și pradă ale voievozilor români, cu zeci de mii de victime

Percepția generală despre români în Evul Mediu este că doar s-au apărat în fața atacurilor vecinilor hrăpăreți. În realitate, voievozi cu calități militare excepționale și cu mult curaj au dus războaie de multe…




07:00, 23.12.2023

Mogulii imobiliari ne anunță că suntem chiriași în statul lor. Legătura dintre retrocedări și cazul Odorheiu Secuiesc

Două semnale grave despre gradul de derapaj imobiliar în care ne aflăm astăzi. Accidentul groaznic de la Odorheiu Secuiesc ne arată cât de aiurea a fost retrocedarea unor clădiri publice către proprietari neînstare…




09:35, 19.12.2023

Teatrul, deschis pentru toți cei ce-l iubesc

REȘIȚA – Săptămâna aceasta, pe scena reșițeană vor fi jucate trei spectacole cu acces gratuit. Este vorba despre premiera spectacolului „Art & kraft & rock’n roll” în regia lui Radu Dinulescu, programat mâine de…




05:16, 19.12.2023

Reorganizarea instituţiilor primăriei, o pritoceală. Consilier local: „Haideţi să nu mai împărţim Craiova între boierimea PSD şi restul craiovenilor!”

Şedinţa Consiliului Local de ieri, s-a desfăşurat sub imperiul nemulţumirilor, datorate disponibilizărilor şi reorganizărilor ce urmează să se facă la instituţiile subordonate Primăriei Craiova. Cei mai vocali…




17:50, 07.12.2023

Comuna sărăciei lucii renaște datorită investițiilor și spiritului civic. Localnicii au reparat benevol școala FOTO

Dimăcheni este una dintre cele mai sărace comune din România. Timp de două decenii, localnicii au trăit ca în Evul Mediu, fără apă, canalizare și asfalt. Chiar și școala avea toalete în curte, din anii ‘60. În…