Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

10:20, 18.08.2022

Consumi droguri sau cunoști pe cineva care o face? Vineri, la muzeu, află cum poți face față acestui fenomen

Un eveniment dedicat celei mai grave probleme a zilelor noastre are loc vineri, la muzeu. Cei de la Interact – Nosa au chemat specialiști ce vor oferi informații esențiale despre fenomenul consumului de droguri.…




13:02, 20.01.2018

Greşeala recunoscută este pe jumătate iertată? Care sunt consecințele psihologice pozitive din spatele acestui îndemn

Una dintre cele mai cunoscute zicale este &"Greşeala recunoscută este pe jumătate iertată&". Psihologii spun că oamenii au tendinţa să ierte mai uşor greşelile celorlalţi, dacă sunt recunoscute cu sinceritate.…




04:24, 19.12.2017

Psiholog: „Cu îngrijorare, întâlnesc tot mai mulţi adolescenţi care suferă de tulburare obsesiv-compulsivă“

Potrivit psiho-terapeutului Daniela Dragne Macarie, pragul îi este trecut de tot mai mulţi tineri şi adolescenţi care suferă de tulburare obsesiv-compulsivă. Tulburarea, destul de comună în zone precum Statele…




08:36, 19.05.2017

Cum îţi dai seama că oamenii din jur vor să te manipuleze. 12 semne la care specialiştii recomandă atenţie deosebită

Abilitatea de a-i manipula pe ceilalţi ca modalitate de a obţine beneficii personale este învăţată în copilărie, fiind metoda pe care copilul o deprinde pentru a obţine ceea ce îşi doreşte pentru evoluţia sa. Dacă…




07:03, 16.04.2017

Ne naştem buni sau învăţăm să fim aşa? Explicaţia specialiştilor

Întrebarea dacă bunătatea şi răutatea sunt înnăscute sau învăţate macină de multă vreme specialiştii în domeniu. Cu toate acestea, cercetările cu privire la bunătate, dacă este înnăscută sau învăţată, au rezultate…




06:24, 08.04.2017

Top 7 exerciţii simple pentru antrenat memoria. De ce reuşesc actorii să reţină texte complexe pe timp îndelungat

Potrivit psihologului Daniela Dragne-Macarie, din punct de vedere mnezic, sistemul cognitiv uman dispune de trei sisteme: memoria declarativă sau explicită, memoria nondeclarativă sau implicită şi memoriile senzoriale.…




06:29, 17.03.2017

Adevărul despre încărunţirea bruscă cauzată de traume. De ce nu este posibil să-ţi albească părul într-o singură noapte

Necazurile îţi scot peri albi, spune o vorbă din popor. Parţial, aceasta este adevărată, o susţin chiar psihologii. Şocurile puternice sau traumele pot să ducă la încărunţirea părului, însă acest lucru se întâmplă…




06:57, 08.03.2017

Şapte semne care prevestesc despărţirea unui cuplu. „Deseori, ne îndrăgostim de ceea ce ne dorim să fie partenerul“

Niciun cuplu nu se formează pentru a se destrăma. Ceea ce împiedică longevitatea cuplului sunt motivele şi aşteptările care se nasc la începutul relaţiei, spun specialiştii. Multe persoane trăiesc cu convingerea…




06:33, 23.02.2017

Legătura între tulburările de tip sociopat şi infracţiuni. Cât de periculoşi sunt cei încadraţi de specialişti în categoria „fără emoţii“

Sunt sociopaţii oameni normali? Ei bine, e destul de greu de răspuns la această întrebare, asta pentru că, potrivit psihologului Daniela Dragne-Macarie, psihopatia nu este o boală propriu-zisă, ci se află la graniţa…




06:17, 17.02.2017

„Manual“ de comportament în cuplu. Care este soluţia pentru a evita fără greş certurile distructive

Cuvintele pot să doară la fel de mult ca şi o lovitură fizică. Din păcate, cuplurile nu sunt ferite de astfel de atacuri care pot să le slăbească sau chiar să le detrame. Specialiştii spun că trebuie să ne gândim…




04:23, 16.02.2017

Când devin informaţiile „periculoase“ pentru copii? Psiholog: „Atunci când ceva este ascuns, curiozitatea creşte“

Nu puţini sunt copiii care îşi pun în dificultate părinţii cu întrebări considerate „incomode”. Copilul pune întrebările direct, fără menajamente sau subtilităţi, iar când este vorba despre un subiect sensibil,…




04:28, 08.02.2017

Analiza psihologilor: de ce erau atât de cruzi domnitorii români? Nu e exclusă varianta că au fost agresaţi în copilărie

E greu de imaginat cum un om poate fi tras în ţeapă sau cum poate fi întins până când pur şi simplu se rup bucăţi din el. Aceste practici nu erau atât de neobişnuite mai ales în perioada medievală, când domnitorii…




04:23, 15.01.2017

De ce consumăm alcool chiar dacă ştim că ne face rău. Explicaţiile psihologilor despre cel mai răspândit viciu din lume

De ce consumă oamenii produse şi băuturi despre care ştiu că le fac rău? Este şi cazul alcoolului, care se poate transforma dintr-o plăcere într-un viciu greu de controlat.    Potrivit psihologului Daniela…




04:04, 28.11.2016

Reţelele sociale ne fac mai antisociali sau mai deschişi? Ce spun psihologii: „Unele persoane cad în capcana virtuală“

Faptul că oamenii par să se exprime mai uşor în scris decât oral a făcut ca reţelele sociale să prindă teren foarte repede. De asemenea posibilitatea ca să discuţi cu persoanele apropiate ţie care se află la sute…




06:33, 03.11.2016

Cuvintele dor? Care este adevărul despre puterea vorbelor pe care le rostim

Adesea spunem că cuvintele dor şi ne produc suferinţă. Cum reuşesc să ne rănească? Psihologii spun că totul ţine de maniera în care noi interpretăm acele cuvinte şi de ce anume trezesc acestea în noi.   „Eu…




04:07, 12.10.2016

Cum gestionăm cumpărăturile emoţionale, „demonul“ care ne poate lăsa fără bani în buzunare. De ce trebuie să lăsăm cardul acasă

A merge la cumpărături, fie că este vorba despre alimente, haine sau obiecte pentru casă, pare să fie o activitate normală. În momentul în care partea emoţională este cea care ne îndeamnă să compensăm lipsa unei…




06:27, 08.10.2016

De ce supravieţuieşte şoferul în multe accidente rutiere grave. „Vorbim doar de statistică şi de şansa omului de a scăpa“

Adesea se vorbeşte de existenţa unui instinct de conservare care „ar acţiona” în cazul şoferilor supravieţuitori ai accidentelor rutiere. Cu alte cuvinte, inconştient, şoferii ar manevra volanul astfel încât impactul…




06:27, 10.09.2016

Cum recunoaştem un mincinos. Cele patru semne evidente care arată că cel din faţa noastră de minte

„Oamenii nu trăiesc numai din adevăruri”, spune Mario Vargas Llosa. Ei au nevoie şi de minciuni, pe care le inventează de bună voie. Cu toate acestea, minciunile  lasă „urme”, unele foarte uşor de detectat,…




04:18, 09.07.2016

„Bulling-ul politic“: ce spun psihologii despre ieşirile violente ale politicienilor şi ce legătură ar putea avea cu copilăria

Doar în Bistriţa-Năsăud în preajma alegerilor locale au avut loc două incidente violente, în care au fost implicaţi oameni politici. Un liberal şi-a bătut fiul adolescent cu câteva zile înainte de alegeri, iar…




08:38, 17.04.2016

Adevărul despre pofta de dulciuri a copiilor. Care este legătura dintre laptele matern şi „dependenţa“ de dulce

Deşi „nevoia de dulce” a început să facă ravagii în ultimii ani în multe ţări din lume, ducând la obezitate, aceasta nu este nouă şi are legătură cu laptele matern, deşi pare greu de crezut. Potrivit psihologului…




06:17, 20.03.2016

Activităţile banale care ne relaxează mai mult decât credeam. Cum ne ajută un duş cu apă fierbinte sau cititul unei cărţi

Nu puţine sunt studiile care susţin că stresul este boala omului modern. Culmea, acesta poate fi combătut cu activităţi aparent banale, la îndemâna oricui. Asta o spun chiar psihologii, care ne îndeamnă să apelăm…




03:28, 27.02.2016

Ce este „odihna activă” şi de ce cred psihologii că este obligatoriu să avem pasiuni care să ni se potrivească

Majoritatea dintre noi avem hobby-uri sau pasiuni care ne ajută să ne detaşăm de activităţile zilnice sau de presiunea de la muncă. Deşi cele mai multe dintre hobby-uri implica diverse activităţi inclusiv fizice,…




06:27, 20.02.2016

De ce îşi citesc oamenii horoscopul sau merg la vrăjitoare - explicaţia psihologului

Unii oameni pur şi simplu nu pot să îşi înceapă ziua fără să urmărească horoscopul. În momentele de disperare, alţii apelează la vrăjitoare, pentru a-şi „vedea” viitorul sau pentru a-l schimba.     De…




06:14, 09.02.2016

De ce este natura cel mai eficient psihoterapeut: „Existenţa plantelor în mediile închise este extrem de benefică“

Este binecunoscut efectul terapeutic al naturii. Mulţi antrenori de sport recomandă mişcarea în aer liber, dacă se poate în parcuri, printre copaci. Medicii le dau dreptate şi susţin faptul că o plimbare în natură…




02:04, 04.02.2016

Lumea poate fi copleşitoare pentru copii în lipsa regulilor, spun psihologii. Cum îi ajută pe cei mici impunerea limitelor

Impunerea regulilor în cazul celor mici nu face altceva decât să îi ajute, susţin psihologii. Potrivit acestora, regulile pe care le impunem copiilor îi ajută să se adapteze mediului social.   „Lumea poate…




06:22, 24.01.2016

Adevărul despre „terapia prin shopping“. Explicaţia specialiştilor despre felul în care ni se modifică starea mentală după ce ne întoarcem acasă cu plasele…

În momentele de tristeţe, oamenii simt nevoia să schimbe ceva. Cei mai mulţi nu sunt învăţaţi că schimbarea vine din interior, aşa că mereu o caută în exterior, crezând că dacă îşi schimbă înfăţişarea vor fi percepuţi…




06:23, 06.01.2016

De ce este bine să lăsăm copiii să poarte tocuri. Psiholog: „Primul model de femeie, în viaţa unei fetiţe, este mama“

Folosirea cosmeticelor de către adolescente şi fetiţe este un subiect sensibil, care trebuie tratat cu atenţie, cred psihologii. În plus, faptul că nu s-a stabilit oficial o vârstă de la care este „permis” machiajul…




02:08, 25.12.2015

Cum combatem „depresia de sărbători”. Specialiştii ne recomandă să implicăm în acţiuni caritabile şi să nu stăm singuri

În ciuda faptului că sărbătorile se petrec în familie şi sunt asociate mai mereu cu veselia, bucuria şi fericirea, există situaţii în care persoanele singure se simt triste. Cum poate fi combătută această tristeţe…




02:19, 24.12.2015

Cum ne poate zădărnici Crăciunul tristeţea apărută din senin. O banală reclamă TV poate declanşa depresia

În ciuda faptului că sărbătorile se petrec în familie şi sunt asociate mai mereu cu veselia, bucuria şi fericirea, există situaţii în care persoanele singure în special se simt triste. Cum poate fi combătută această…