Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

Vlahii rumâni – stăpânii Muntelui Athos în secolul XI. Istoria unei supremații valahe

Publicat:
Vlahii rumâni – stăpânii Muntelui Athos în secolul XI. Istoria unei supremații valahe

Ionuț Țene Exista o istorie mai puțin cunoscuta privind ”invazia” vlahilor pe in secolul XI. Calugarii greci se plangeau de venirea masiva a pastorilor vlahi pe , care deja din secolul X, era o patrie a manastirilor creștine. Revolta grecilor o pun mai degraba pe seama unui filetism religios, decat pe realitatea […] rumanistapanii in secolul XI. Istoria unei supremații valahe a fost publicat prima data in .

Citeste articolul mai departe pe curierulnational.ro…  

Sursa articol si foto: curierulnational.ro


Stiri pe aceeasi tema

Evenimente privind istoria minoritaților romilor din Romania, organizate de Centrul Național de Cultura a Romilor – Romano Kher si Agentia Nationala pentru Romi

20:31, 04.04.2024 - Sub egida campaniei „Romi pentru Romania” vor avea loc in perioada 5 – 8 aprilie, a.c. o serie de evenimente menite sa aduca in atentia publicului istoria minoritatii romilor din Romania, precum si contributii ale romilor la dezvoltarea patrimoniului cultural universal. Din multitudinea activitaților…

MNIT pregatește cea mai valoroasa expoziție din istoria sa: „Razboinici uitați și podoabe eterne (secolul al V-lea p. Chr.)”

13:20, 04.04.2024 - Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) pregatește cu sprijinul Ministerului Culturii și al Primariei Șimleu Silvaniei o expoziție temporara extraordinara, intitulata „Razboinici uitați și podoabe eterne”.

Expert britanic despre suveranitate in Marea Chinei de Sud

16:45, 03.04.2024 - Expertul britanic in drept internațional, Anthony Carty, a prezentat noua sa carte intitulata „Istoria și suveranitatea Marii Chinei de Sud”, in care arata ca, prin analiza arhivelor istorice din Marea Britanie, Franța și SUA, a ajuns la o concluzie clara: din perspectiva dreptului internațional, Marea…

UE pedepsește Romania pentru istoria sa de 150 de ani de extracție a petrolului și gazelor: Petrom și Romgaz sunt obligate sa asigure o cincime din toata capacitatea de stocare a CO2 din Europa, costurile sunt de miliarde de euro

13:10, 03.04.2024 - Mihai Nicuț (e-nergia.ro) Petrom și Romgaz, cei doi producatori de petrol și gaze ai Romaniei, vor fi obligați ca, la nivelul anului 2030, sa asigure in țara o capacitate de stocare de a dioxidului de carbon in Romania care sa asigure depozitarea subterana a 9 milioane de tone de CO2 pe an, potrivit…

FOTO: Piese inedite descoperite la Alba Iulia din secolul XVI la Biblioteca Batthyaneum. Care este istoria acestora

16:25, 27.03.2024 - FOTO: Piese inedite descoperite la Alba Iulia din secolul XVI la Biblioteca Batthyaneum. Care este istoria acestora FOTO: Piese inedite descoperite la Alba Iulia din secolul XVI la Biblioteca Batthyaneum. Care este istoria acestora In perioada 1907-1914, la catedrala Romano-Catolica din Alba Iulia,…

Klaus Iohannis, despre candidatura la șefia NATO: Am avut discuții foarte bune cu aliații. Pe mine și pe Mark Rutte ne deosebesc geografia, istoria și avem abordari ușor diferite in ce privește viitorul Alianței

18:20, 21.03.2024 - Vladimir Ionescu (www.b1tv.ro) Președintele Klaus Iohannis a vorbit despre candidatura la funcția de secretar general al NATO, joi, intr-o conferința de presa inaintea Consiliului European, și a declarat ca pe el și pe contracandidatul sau, premierul olandez Mark Rutte, „ne deosebește geografia, istoria…

Asociația Editorilor din Romania (A.E.R.) regreta dispariția criticului și istoricului literar Alex Ștefanescu

12:20, 26.02.2024 - Asociația Editorilor din Romania (A.E.R.) regreta dispariția criticului și istoricului literar Alex Ștefanescu (decedat duminica, 25 februarie 2024). Alex Ștefanescu a fost un intelectual cu o vasta cultura, un savuros spirit polemic, care și-a facut o misiune din promovarea literaturii romane. Lucrarea…

O calatorie spirituala fascinanta spre intalnirea cu Dumnezeu. Filmul ”Unde ești Adame?”, proiectat la Buftea

10:10, 13.02.2024 - Centrul Cultural Buftea a gazduit in seara zilei de sambata un eveniment inedit, care a condus publicul spectator intr-o calatorie fascinanta, ce a imbinat armonios religia, cultura, spiritualitatea și educația. Articol publicat in Jurnalul de Ilfov Nr. 689, ediția print Iubitorii de cultura și spiritualitate…


Ce parere ai despre aceasta stire?