Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

TRADIȚII Joia iepelor și Sâmbăta Sântoaderului

Publicat:

In prima saptamana din postul Mare, ziua de joi era serbata ca Joia Iepelor, Joi-Marica sau Joia furnicilor. In Calendarul popular, existau niște interdicții care trebuiau respectate cu strictețe in aceasta zi. Nu se cosea, ca era rau de ințepatura. Se povestea ca ”o femeie a lucrat in Joia Iepelor și o oaie i-a fatat un miel fara partea posterioara”. Spuneau satenii ca ”un om care locuia intr-un bordei a fost omorat de furnici cu mușcaturile lor”. In aceasta zi era o regula: calții sa fie torși, daca doreai sa ai camașa de Paști. ”Cine nu i-a tors vine, Joi-Marica și-i scoate ochii cu fusul”.…

Citeste articolul mai departe pe mesagerulneamt.ro…  

Sursa articol: mesagerulneamt.ro


Stiri pe aceeasi tema

Ce este neaparat sa facem in Sambata Mare? Cei care merg la Inviere musai trebuie sa știe!

03:40, 04.05.2024 - ULTIMELE PREGATIRI… Sambata Mare este ultima zi din Postul Paștelui. Romanii fac ultimele pregatiri pentru aceasta sarbatoare. Respecta obiceiuri din strabuni și se feresc de ghinion. Practic ne mai despart doar cateva ore de cea mai mare sarbatoare a creștinatații. Fratele Daniel, de la Manastirea…

De ce sa dau de pomana obiecte de mobilier la 40 de zile de la moarte. Traditia in care romanii cred cu desavarsire

23:25, 27.04.2024 - Parastasul de 40 de zile este cea mai importanta pomenire a morților, ziua in care sufletul se prezinta la judecata particulara. In aceasta zi se respecta o serie de tradiții și obiceiuri, iar unii oameni obișnuiesc sa dea de pomana mobilier. De ce se da de pomana mobila la parastasul de 40 de zile…

Alimentele periculoase pe care romanii le consuma in timpul Postului Paștelui. Sfatul nutriționistului Mihaela Bilic: ”Atenție la combinația...”

21:31, 12.04.2024 - Postul Paștelui reprezinta o perioada sfanta pentru creștini, dar pentru care fac și foarte multe excepții alimentare. Din dorința de a respecta regulile, se ajunge de multe ori la combinații periculoase de mancare. Iata ce sfaturi are Mihaela Bilic pentru creștini!

Cand va avea loc o eclipsa totala de Soare in Romania? ”Exista deja grupuri de Facebook in care oamenii se invita in Piața Victoriei sa vada eclipsa” EXCLUSIV

17:00, 08.04.2024 - Eclipsa totala de Soare de luni, 8 aprilie 2024, va putea fi observata doar pe continentul nord american. Totalitatea ei, adica momentul in care Luna va acoperi perfect Soarele, va fi de aproximativ 4 și jumatate, iar cei care vor bucura cel mai mult de fenomen vor fi mexicanii, intrucat in Mexic eclipsa…

Tabloul Caii lui San Toader la Muzeul de Arta Populara Constanta

11:05, 23.03.2024 - In imagine, motive zoomorfe cai afrontati , redati pe un stergar din Dobrogea loc. Garliciu, jud. Constanta , clasat in categoria Tezaur, prin Ordinul nr. 2154 21.03.2014, pozitia 44, emis de Ministerul Culturii.Prima sambata din Postul Mare ii este dedicata Sfantului Toader sau Teodor, sfant care a…

Astazi este Miercurea stramba. Ce NU trebuie sa faci in prima miercuri din Postul Paștelui daca vrei sa te ocoleasca necazul

09:20, 20.03.2024 - Tradiția spune ca Miercurea Stramba ar fi o batrana care-i stramba pe cei ce lucreaza de ziua ei. Ca sa-si arate lumii puterea, a strambat si lemnele din padure. E rea de poceli. Pe cine pazeste Miercurea Frumoasa il va ajuta Sfanta Miercuri sa treaca mai usor prin vami, ca sa-i ajunga sufletul in Rai.…

Leguma pe care trebuie sa o consumi zilnic in Postul Paștelui: beneficii fantastice pentru organism. O porție are numai 20 de calorii!

07:45, 19.03.2024 - Sparanghelul, o leguma subevaluata in tradițiile culinare romanești, este un aliment remarcabil atat din punct de vedere nutrițional, cat și culinar. Cu forma sa distinctiva, sparanghelul adauga o nota rafinata și delicata oricarei mese, fiind o alegere ideala pentru cei care iși doresc sa iși imbunatațeasca…

Romanii sarbatoresc azi Dragobetele: ce spune tradiția ca vor pați tinerii și tinerele care plang azi

07:40, 24.02.2024 - Dragobetele era sarbatorit odinioara, in anumite zone etnografice/geografice ale Romaniei, la 24 februarie, in altele la 1 martie. Taranul roman vedea in aceasta sarbatoare o zi a unui nou inceput, scrie news.ro. Dragobete este echivalentul romanesc al mesagerilor divini Cupidon/Eros. El este „purtatorul…


Ce parere ai despre aceasta stire?