Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

Filip-Lucian Iorga, despre Marea Unire și proiectul Centenarului, un ”haos instituțional” - INTERVIU

Publicat:

Intr-un interviu acordat pentru DC News, istoricul Filip-Lucian Iorga a povestit detalii importante ale evenimentelor care acum 100 de ani au condus catre realizarea unui vis platit cu sange in , 1918. Istoricul a explicat și dificultatea integrarii noilor provincii dupa ”momentul cel mai stralucitor al istoriei noastre”, dar și prabușirea in urma pierderilor teritoriale din 1940.

Totodata, Filip-Lucian Iorga trage și un semnal de alarma in ceea ce privește proiectul Centenarului. El taxeaza ”haosul instituțional” din jurul Centenarului,…

Citeste articolul mai departe pe dcnews.ro…  

Sursa articol: dcnews.ro


Stiri pe aceeasi tema

Un erou național fara mormant. Cateva ganduri despre posteritatea lui Iuliu Maniu

12:11, 15.04.2024 - Am poposit de curand, pentru prima data, la Badacin (in județul Salaj), la casa lui Iuliu Maniu, amplasata intr-un peisaj de o molcoma frumusețe transilvana, pe care primavara o reliefeaza in cea mai proaspata dintre ipostazele sale. Daca pana și acum calea spre Badacin se dovedește greu accesibila,…

Ultima reduta a Unirii: un secol de cand Jimbolia a fost alipita la Romania Mare, in 1924

16:35, 06.04.2024 - Jimbolia este ultima localitate care a intrat in componenta Romaniei dupa Primul Razboi Mondial. Pe 10 aprilie se vor implini 100 de ani de cand orasul din judetul Timis a trecut sub administratie romaneasca.

Bolile misterioase care i-au rapus pe cei mai cunoscuți lideri ai romanilor. Ce suferințe cronice aveau regii Romaniei

22:35, 21.03.2024 - Multe personalitați de top ale istoriei și culturii romanești au suferit de boli cronice grave care, in majoritatea cazurilor, le-au adus moartea. Printre aceștia, Ștefan cel Mare, Carol I, Ferdinand I, Alexandru Lapușneanu, Ștefan Luchian sau Mihai Eminescu

O strada din Belgia va purta numele Romaniei

13:15, 19.03.2024 - O strada din comuna Saint-Gilles, situata in imediata vecinatate a capitalei Belgiei, va purta numele Romaniei. Decizia a fost aprobata de legislativul comunal si prezentata luni seara de primarul Jean Spinette delegatiei Casei Regale din Romania. Custodele Coroanei Romane, Majestatea Sa Margareta,…

Andrei Marga: Urmari ale prostocrației

12:50, 02.03.2024 - Evenimentele starnesc discuții, mai mult sau mai puțin informate, purtate cu mai mult sau mai puțin curaj civic. Dar abia diagnozele iau in seama realitatea ca intreg și permit sa i se spuna pe nume. Nici nu poți schimba in bine o situație daca nu o vezi lucid, cu ochii deschiși. Cand se constata neajunsuri,…

NATO e o amenințare pentru Rusia, afirma Kremlinul, pe fondul exercițiilor Steadfast Defender 2024: „Luam constant masuri adecvate”

16:55, 31.01.2024 - NATO reprezinta "o amenintare" pentru Rusia, a transmis miercuri, 31 ianuarie, Kremlinul, in conditiile in care Alianta Nord-Atlantica a lansat saptamana trecuta cele mai ample exercitii militare de dupa incheierea Razboiului Rece, intitulate "Steadfast Defender 2024", scrie Agerpres preluand AFP."Desigur,…

Cand s-au facut primele fotografii in Baia Mare

10:15, 31.01.2024 - In prima jumatate a secolului al XIX-lea (anii 1829-1839), tehnica noua de redare a imaginii a declanșat conturarea unei vaste documentații imagistice cu incontestabila funcție de memorie a istoriei. Fotografia, caci despre ea este vorba, avand calitatea extraordinara de a reda realitatea existenta…

Povestea prințesei de la Palatul Mogoșoaia. Martha Bibescu, eroina din Primul Razboi Mondial, a fugit la Paris dupa venirea la putere a comuniștilor VIDEO

18:26, 28.01.2024 - Martha Bibescu, una dintre cele mai reprezentative figuri feminine ale societații mondene din La Belle Epoque, a cucerit Europa. Palatul Mogoșoaia, in care ea investise toata averea familiei pentru a fi renovat, a fost confiscat de comuniști.


Ce parere ai despre aceasta stire?