Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

TRADITII JOIA MARE – de ce se VOPSESC OUALE si care este SIMBOLISTICA lor

Publicat:

TRADITII Traditia noastra romaneasca spune ca, in Joia Mare, gospodinele rosesc ouale care cica nu se strica tot anul. TRADITII Obiceiul vopsirii oualor a aparut inca din timpuri stravechi, fiind intalnit la chinezi, cu 2.000 de ani inainte de nasterea lui . Pe atunci, ouale erau oferite-n dar, fiind considerate simbol al echilibrului, creatiei, fecunditatii, simbol al vietii si al reinnoirii naturii. TRADITII . Acest obicei al vopsirii oualor s-a transmis apoi crestinilor si inca este practicat in tarile din Europa si Asia. Daca in unele tari din Europa,…

Citeste articolul mai departe pe ziuanews.ro…  

Sursa articol: ziuanews.ro


Stiri pe aceeasi tema

Obiceiul pe care trebuie sa il respecte toți credincioșii, dupa ce iau anafura. Tradiția veche de care mulți romani au uitat

13:15, 03.05.2024 - Credincioșii care merg la slujba de Inviere, la finalul sfintei Liturghii, vor lua anafura sau paști sfințite, adica painea și vinul care simbolizeaza trupul și sangele lui Iisus Hristos. Oamenii pleaca cu ele acasa pentru a le consuma in zilele ce urmeaza. Iata care este obiceiul pe care trebuie sa…

TRADIȚII Ouale vopsite in Joia Mare si mancate de Paste apara de suferinte si necaz

17:35, 02.05.2024 -  Joia Mare este ultima zi in care se pomenesc morții, iar femeile merg la biserica și impart colaci de post, vin, miere și fructe. The post TRADIȚII Ouale vopsite in Joia Mare si mancate de Paste apara de suferinte si necaz first appeared on Informatia Zilei .

Vopsitul oualor de Paște: Culori, metode naturale, tradiții romanesti si variante moderne

15:25, 02.05.2024 - Vopsitul oualor de Paște: Culori, metode naturale, tradiții romanesti si variante moderne Traditia populara spune ca ouale vopsite in Joia Mare si mancate de Pasti apara de suferinte si necaz, iar coaja lor, ingropata in pamantul pasunilor, apara vitele de deochi si de napasta.Vopsitul oualor de Paște.…

Joia Mare | Femeile vopsesc ouale. Cine doarme va fi leneș și netrebnic

09:20, 02.05.2024 - Joia Mare din Saptamana Patimilor se mai numeste Joia Neagra sau Joimarita. In aceasta zi, femeile vopsesc ouale. Cine n-a terminat de tors nici ca mai toarce. Joimarita le pedepseste pe femeile lenese, le bate peste degete si le arde canepa netoarsa. Nu se lucreaza in aceasta zi. Se face, in schimb,…

Joia Mare din Saptamana Patimilor, ziua in care se vopsesc ouale de Paște. Tradiții și obiceiuri de Joia Neagra

08:31, 02.05.2024 - Joia Mare din Saptamana Patimilor se mai numeste Joia Neagra sau Joimarita. In aceasta zi, femeile vopsesc ouale. Cine n-a terminat de tors nici ca mai toarce. Joimarita le pedepseste pe femeile lenese, le bate peste degete si le arde canepa netoarsa. Nu se lucreaza in aceasta zi. Se face, in schimb,…

Tehnici de vopsire a oualor de Paște de care sigur nu știai. 5 metode simple, vor ieși superbe

18:05, 29.04.2024 - Joia Mare este ziua in care se vopsesc ouale in mod tradițional. Exista o mulțime de moduri pentru a face acest lucru, de la tehnica șervețelului, tehnica orezului, pana la cea cu flori sau patrunjel. De asemenea, sunt multe metode prin care iți pot colora ouale in mod natural: cu sfecla, varza roșie,…

Cand se vopsesc ouale de Paste. Greseala pe care gospodinele o fac an de an

10:50, 18.04.2024 - Folclorul conserva mai multe legende crestine care explica de ce se inrosesc ouale de Pasti si de ce ele au devenit simbolul sarbatorii Invierii Domnului. Una dintre ele relateaza ca Maica Domnului, care venise sa-si planga fiul rastignit, a asezat cosul cu oua langa cruce si acestea s-au inrosit de…

Cum au aparut farsele de 1 aprilie: totul a inceput in anul in 1582 / Ce spune tradiția ca vei pați daca nu pacalești pe nimeni azi

04:40, 01.04.2024 - Celebrata anual pe 1 aprilie, Ziua Pacalelilor este dedicata executarii diverselor glume sau farse. De la stabilirea de intalniri fictive pentru prieteni la alte șotii asemanatoare, aceste obiceiuri sunt recunoscute in majoritatea țarilor europene de pe la mijlocul secolului al XVI-lea. Obiceiul…


Ce parere ai despre aceasta stire?