Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

Războiul sovietic cu intelectualitatea basarabeană: „Tata n-avea dreptul nici măcar să vadă trenul”, își amintea muzicianul Serghei Lunchevici despre teroarea prin care a trecut familia sa

Publicat:

Printre actiunile întreprinse de autoritatile sovietice, imediat dupa ocuparea Basarabiei la 28 iunie 1940, au fost închiderea bibliotecilor școlare și private, precum și confiscarea unei parti a literaturii din aceste instituții. De regula, era confiscata literatura clasica româneasca si universala, care era catalogata drept &"contrarevolutionara&" în documentele timpului.

 Marele violonist și dirijor Serghei Lunchevici (1934-1995) își amintea ca tatal sau a fost arestat din cauza ca deținea literatura &"contrarevoluționara&". &"Prima veste…

Citeste articolul mai departe pe timpul.md…  

Sursa articol: timpul.md


Stiri pe aceeasi tema

Campanie pentru prevenirea conflictelor

15:15, 31.03.2024 - Primaria municipiului Chișinau și Direcția generala pentru protecția drepturilor copilului au lansat o campanie de informare care are ca scop prevenirea conflictelor și optarea pentru relații mai bune in familie, transmite IPN. „Oamenii sint din ce in ce mai puțin pregatiți pentru a face fața provocarilor…

Miercuri, 3 aprilie 2024: Conferinta „Nivele tipologice și axiologice ale discursului intelectual. Despre lectura sau hermeneutica existențiala”, in Aula Primariei Municipiului Sebeș

19:36, 26.03.2024 - Primaria si Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebes va invita miercuri, 3 aprilie 2024, cu incepere de la ora 17.00, in „Aula” Primariei Municipiului Sebes, la conferinta „Nivele tipologice și axiologice ale discursului intelectual. Despre lectura sau hermeneutica existențiala”, sustinuta de dr. Virgil…

Masa rotunda si lansare de volum, la Biblioteca Judeteana Constanta

16:45, 25.03.2024 - Biblioteca Judeteana "Ioan N. Roman" Constanta impreuna cu Facultatea de Litere a Universitatii "Ovidius" din Constanta, organizeaza Miercuri, 27 martie 2024, ora 12.00, in Sala Umberto Eco a Facultatii de Litere a Universitatii "Ovidius" din Constanta, str. Aleea Universitatii, nr. 1, Corp A si la…

Student USV, caștigator al unui stagiu oferit de Radio France Internationale

11:05, 15.03.2024 - Un student al Facultații de Litere și Științe ale Comunicarii a Universitații „Ștefan cel Mare" din Suceava a fost unul dintre caștigatorii unui concurs organizat pentru promovarea limbii franceze in lume.Radio France Internationale Romania (RFI) și Agenția Universitara a Francofoniei ...

Maia Sandu avertizeaza ca Rusia vrea sa impiedice aderarea Moldovei la UE: Ținta e sa schimbe guvernul de la Chișinau

22:01, 06.03.2024 - Maia Sandu a declarat miercuri, la Digi24, ca Rusia incearca sa impiedice aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeana și ca ținta Kremlinului e sa schimbe guvernul de la Chișinau. In ce privește situația din Transnistria, Maia Sandu susține ca regimul de la Tiraspol nu are resurse, iar pana in…

Universitatea Ovidius din Constanta organizeaza finala regionala in cadrul competitiei muzicale Europavox Campus 2024

13:45, 06.03.2024 - Universitatea Ovidius din Constanta UOC organizeaza, sambata, 9 martie 2024, finala regionala a concursului muzical "Europavox Campus".Aflat la cea de a doua editie, evenimentul va avea loc la Sala Studio a Teatrului de Stat Constanta, incepand cu ora 18:00. In cadrul finalei regionale vor concura studente…

Regele celor doua Sicilii și Lecția de limba moarta, de Andrzej Kusniewicz, prezentate de regretatul prof. univ. dr. Nicolae Crețu – Luni, 19 februarie 2024, h 20:30, in emisiunea Viața Rromilor cu Dumitru ȘERBAN

07:11, 19.02.2024 - Astazi povestim despre imaginea țiganilor in literatura, subiect pe care-l prezentam cu regretatul profesor universitar, doctor in filologie, Nicolae Crețu de la Catedra de Limba și Literatura Romana a Facultații de Litere din cadrul Universitații „Alexandru Ioan Cuza” Iași. Concret, in deschiderea…

Alexandru Barnea, conducatorul cercetarilor arheologice de la Tropaeum Traiani si prezenta constanta al altor situri din Dobrogea

17:05, 16.02.2024 - El s a ocupat de santierele de la Noviodunum, Callatis, Dinogetia, Histria, Targsorul Nou, Dunavatul de Jos, Beroe, Hatzor Israel si mai cu seama, de Tropaeum Traiani, unde a si condus activitatea Originar din Bucuresti, Alexandru Barnea s a nascut intr o zi de 17 februarie 1944. In orasul natal a urmat…


Ce parere ai despre aceasta stire?