Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

PASTILA DE LIMBĂ. Gradele de comparație și greșelile frecvente: de la „mai superioară” la „cea mai optimă”

Publicat:

Gradele de comparatie ale adjectivului se invata la gimnaziu si se uita din liceu incolo”, a spus candva un profesor de limba romana. E momentul sa-l contrazicem. Si sa aratam ca nu avem doar memorie, ci si discernamant. Cu alte cuvinte, ca tinem minte lucruri folositoare.

Adjectivul are trei grade de comparatie: pozitiv, comparativ si superlativ. Gradul pozitiv exprima o insusire, o trasatura sau o calitate simpla, fara sa recurga la comparatii: apa adanca, frig patrunzator, vreme frumoasa, toamna lunga, viata implinita, trandafir galben etc.

Gradul comparativ exprima o insusire a…

Citeste articolul mai departe pe digi24.ro…  

Sursa articol: digi24.ro


Stiri pe aceeasi tema

 Luni incep evaluarile nationale pentru elevii din clasele a II-a, a IV-a si a VI-a

12:45, 12.05.2024 - Sesiunea de evaluari nationale pentru elevii din clasele a II-a, a IV-a si a VI-a incepe luni. Peste 500.000 de elevi urmeaza sa sustina examene la limba romana, matematica si stiinte ale naturii si la limba materna. Durata alocata rezolvarii este de 30 de minute pentru fiecare test in cazul elevilor…

Geoana, noi critici pentru politicieni: Cand se exprima in limba romana, ai senzația uneori ca iți vorbește corigentul clasei

19:45, 09.05.2024 - Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoana, a susținut, in cadrul unei dezbateri de Ziua Europei, ca lipirea scrutinului pentru Parlamentul European de alegerile locale a dus la dimininuarea dezbaterii europene și a criticat clasa politica.

Anunțul facut de Aurelian Temișan despre casnicia cu Monica Davidescu. „Aș face o comparație cu ce traiesc eu de 30 de ani incoace. Sunt multe la mijloc”

11:05, 21.04.2024 - Invitat la podcastul lui Teo Trandafir, Aurelian Temișan, in varsta de 51 de ani a rupt tacerea și a facut publice detalii incredibile din viața de familie. Cum a ajuns sa o ceara pe Monica Davidescu in casatorie, dupa 11 ani de relație. Aceștia au impreuna o fata, pe Dora.„Cel mai insurat om din lume…

Test de camere: Xiaomi 14 Ultra, mai bun decat S24 Ultra sau iPhone 15 Pro Max?

18:35, 12.04.2024 - Chiar daca am avut Xiaomi 14 Ultra la test pentru o perioada foarte scurta, nu am putut sa nu il includem intr-o comparație directa cu doua dintre cele mai performante smartphone-uri din piața: iPhone 15 Pro Max și Galaxy S24 Ultra de la Samsung , modele pe care le aveam deja la indemana in redacție.…

Apel la contribuții pentru „Studia Caiete Silvane” nr. 2/2024

07:15, 09.04.2024 - Centrul de Cultura si Arta al Judetului Salaj lanseaza un apel la contribuții pentru numarul 2/2024 al publicației științifice „Studia Caiete Silvane”. Așteptam studii și articole care abordeaza una dintre temele: „Din istoricul presei pedagogice și culturale din Salaj și din Transilvania” sau „Peisaje…

Versurile cantecelor in limba engleza au devenit mai simple, mai repetitive de-a lungul deceniilor - Cercetator: Muzica rap exprima mai multa furie decat alte g

15:10, 29.03.2024 - Versurile cantecelor, cel putin in limba engleza, au devenit mai simple si mai repetitive in ultimii 40 de ani, potrivit unei cercetari publicate joi in Scientific Reports, potrivit news.ro Studiul a 12.000 de cantece, care apartin mai multor genuri muzicale (rap, country, pop, rhythm and blues si…

De unde vine expresia „a-si pune cenusa in cap”

12:31, 19.03.2024 - Numarul limbilor care sunt vorbite in momentul de fața in lume este greu de stabilit, potrivit specialiștilor lingviști, insa fiecare dintre acestea este speciala in felul ei. Bogația unei limbi nu consta doar in numarul de cuvinte din vocabular, ci și in capacitatea acestora de a putea exprima cat…

Scriitorul Dorin N. Uritescu, originar din Vinerea, la 80 de ani

19:06, 18.02.2024 - Daca „Limba noastra-i o comoara/In adancuri ingropata”, atunci Dorin N. Uritescu este un arheolog desavarșit. Și-a dedicat intreaga energie profesionala deslușirii tainelor ei pentru specialiști, pentru utilizatorii profesioniști ai limbii romane și pentru profanii vorbitori de zi cu zi. Originar din…


Ce parere ai despre aceasta stire?