Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

Istoria primilor bani cu adevărat româneşti: interdicţia otomanilor şi leul făcut după monedele olandeze

Publicat:

Pana acum 146 de ani, pe teritoriul Principatelor Romane se foloseau o multitudine de emisiuni monetare provenite in special din Rusia, Venetia, Imperiul Otoman sau Austria. Oricine, in functie de zona, putea cumpara cu techini venetieni, galbeni unguresti sau austrieci, carboave rusesti sau taleri turcesti.    Se presupune ca, pana la jumatatea secolului al XIX-lea, pe teritoriul romanesc au circulat peste 100 de tipuri de monede. De altfel, si monedele batute de voievozi romani erau de inspiratie vest-europeana, poloneaza, ruseasca sau turceasca.    In secolul al XVII-lea,…

Citeste articolul mai departe pe adevarul.ro…  

Sursa articol: adevarul.ro


Stiri pe aceeasi tema

Xi Jinping a ajuns duminica la Paris. Președintele chinez a revenit in Europa pentru prima data din 2019

18:15, 05.05.2024 - Presedintele Chinei, Xi Jinping, a sosit duminica la Paris, unde omologul sau francez, Emmanuel Macron, intentioneaza sa pledeze pentru „reciprocitate” comerciala si pentru cautarea unei solutii la razboiul din Ucraina, in fata unui lider chinez care continua sa isi afiseze sprijinul pentru Rusia, transmite…

Bucurestiul este unul dintre orasele europene cu cele mai scazute preturi ale locuintelor

10:05, 19.03.2024 - Bucurestiul este unul dintre orasele europene cu cele mai scazute preturi ale locuintelor si cu cele mai ridicate niveluri ale accesibilitatii achizitionarii acestora, arata datele companiei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield Echinox publicate de Agerpres. „Cresterile preconizate ale salariilor,…

Conu Mihai nu a fost mason!

12:55, 17.03.2024 - „Chiar pentru cei care i-au fost apropiați, Sadoveanu-omul ramane un mister” – Aurel LEON  Francmasoneria a fost o societate universala secreta, in tainele careia au patruns, de-a lungul secolelor, mari personalitați politice și culturale ale lumii. Cei care cunosc istoria masoneriei sunt destul de…

Istoria din spatele Zbor24 – detalii din culise

17:21, 15.03.2024 - Descopera istoria din spatele campaniei Zbor24.ro - bilete de avion online - direct de la fondatori - Ionel Gonța și Victor Afteni, doi prieteni vizionari, care și-au propus sa transforme calatoriile, din aspirații, in activitați accesibile pentru toți! Cine sta in spatele companiei?O echipa formata…

Lucruri mai puțin știute despre bere

18:15, 11.03.2024 - Muzeul Național al Țaranului Roman gazduieste o inedita expoziție de fotografie despre bere. Cine și cum facea bere in Ungaria? De ce a devenit Kobanya epicentrul maghiar al fabricației de bere? Ungurul este bautor de vin sau de bere? Berea este bautura burgheziei sau a clasei muncitoare? Expoziția…

  Dosare, cozi de topor și salvatori

09:30, 11.03.2024 - Istoria omenirii este plina de lupte și razboaie de toate tipurile, de la cel de cucerire de noi teritorii sau cel de recucerire a unor teritorii pierdute (ca cel care se desfașoara in zilele nostre intre Rusia și Ucraina) ori de represiune (precum razboiul Israel contra Hamas), razboi de „aparare a…

Președintele Emmanuel Macron și-a exprimat susținerea totala a Franței pentru Republica Moldova

04:40, 08.03.2024 - Presedintele Presedintele Emmanuel Macron a reafirmat sprijinul total al Frantei pentru Republica Moldova a reafirmat sprijinul total al Frantei pentru Republica Moldova, informeazp Rador Radio Romania. Presedintele francez Emmanuel Macron a reafirmat sprijinul total al Frantei pentru independenta,…

Știați ca primul ziar in limba romana a fost tiparit de ruși?

11:25, 18.02.2024 - „Știați ca primul ziar editat in limba romana in spațiul romanesc a aparut in Moldova, fiind tiparit de ruși?”, scrie pe Facebook politicianul moldovean Dragoș Galbur. „Ca astazi, pe 18 februarie, 1790, la Iași a fost tiparita prima ediție a ziarului „Courier de Moldavie”, un ziar bilingv, atat in franceza,…


Ce parere ai despre aceasta stire?