Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

De unde vine originea expresiei: La Paştele cailor

Publicat:

Expresia cailor” a intrat in limbajul comun desemnand ceva foarte indepartat ca timp, sau niciodata. Expresia populara isi are originea legata, conform unor legende, nu de Pasti, ci de Craciun, de Nasterea Mantuitorului Iisus Hristos. Se spune ca, atunci cand trebuia sa nasca, s-a adapostit in grajdul cailor, dar acestia au batut din picioare, au nechezat si au mancat tot fanul din iesle, motiv pentru care, le-a menit sa nu fie satui decat o singura data pe an, in ziua de Ispas.Aceasta zi coincide cu sarbatoarea , Ispas fiind denumirea…

Citeste articolul mai departe pe universulargesean.ro…  

Sursa articol: universulargesean.ro


Stiri pe aceeasi tema

Superstiții la mijlocul perioadei dintre Paște și Ispas

10:05, 26.05.2024 - Dupa calendarul popular, s-a deschis perioada unor saptamani fatidice dupa Paște. Cele mai cunoscute sunt cea de-a doua si cea de-a patra, care erau cunoscute drept „manioase”. Se credea ca in aceste saptamani exista primejdia de a se porni razmerițe, razboaie si varsari de sange, calamitați naturale…

De cand folosesc romanii expresia OK

21:15, 17.05.2024 - Cel mai folosit "americanism" in randul romanilor este expresia "OK", expresie raspandita deja de un secol, in Anglia si America. In Europa, „OK" a intrat in randul expresiilor uzuale dupa Primul Razboi Mondial. Romanii au adopat expresia "OK" dupa anii 90 atunci cand vor sa spuna "Da", " Sunt de acord"…

Sarbatoare mare pentru crestinii ortodocsi, Izvorul Tamaduirii

14:05, 10.05.2024 - In prima vineri dupa Paste este Izvorul Tamaduirii, o sarbatoare inchinata Maicii Domnului. Sarbatoarea aminteste crestinilor de o minune savarsita de Maica Domnului, in secolul V. Minunea s-a petrecut in secolul V, cand Fecioara Maria s-a aratat viitorului imparat bizantin Leon intr-o padure din apropierea…

Ce nu au voie femeile sa faca in miercurea din Saptamana Luminata. Este mare pacat

09:31, 08.05.2024 -   Miercurea din Saptamana Luminata. Barbatii se duc sa munceasca la camp, insa femeile au interdictie.Conform traditiei, nu e bine a munci de "nunta soarecilor". Asta ar insemna sa aduci rozatoarele in casa si sa te lipsesti restul anului de bucate pe masa. In Miercurea alba este dezlegare la lactate…

Cand e Inalțarea Domnului in 2024 – Tradiții și obiceiuri

14:26, 17.04.2024 - Inalțarea Domnului este una dintre cele mai mari sarbatori creștine și celebreaza inalțarea la cer a lui Isus Hristos, la 40 de zile de la Invierea Sa. Afla cand este Inalțarea Domnului in 2024 și care sunt cele mai importante tradiții legate de aceasta zi.Ce semnificație are sarbatoarea Inalțarea DomnuluiIn…

De unde vine expresia „a umbla cu ocaua mica” și ce semnifica

10:05, 17.04.2024 - Limba romana este o sursa inepuizabila de expresii și zicatori populare, care oglindesc bogația istorica, tradițiile și mentalitatea poporului roman. Ele ascund ințelesuri profunde și emoții, fiind adevarate bijuterii lingvistice care pastreaza vie esența culturala și identitatea naționala a țarii noastre.…

De unde vine, de fapt, expresia "a umba cu CIOARA VOPSITA"?

19:20, 27.03.2024 - Originea expresiei “A umbla cu cioara vopsita” se afla, desigur, in limbajul popular, dar nu se poate spune cu certitudine ce realitate a inspirat-o. Exista cateva teorii: 1. Ar fi o legenda olandeza, despre un baiat care a vopsit un corb intr-o culoare frumoasa și l-a incarcat pe un vas pentru a fi…

Buna Vestire, sarbatoare mare in Calendarul Ortodox: De ce este bine sa mananci pește și ce este interzis sa faci pentru a nu avea necazuri tot anul

06:10, 25.03.2024 - Buna Vestire sau Blagovestenia este ziua in care Fecioara Maria a primit vestea ca-l va naste pe Iisus. Sarbatoarea este prima zi din postul Pastelui in care este dezlegare la peste. Potrivit traditiei, oamenii nu trebuie sa se certe de Buna Vestire, pentru a nu avea necazuri tot anul. Buna Vestire…


Ce parere ai despre aceasta stire?