Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

De ce se spune „cățel” de usturoi?

Publicat:

Ham-ham! Cum ar fi sa latre usturoiul din farfurie, ca, pâna la urma, și el este un cațel, nu? Limba româna conține o mulțime de expresii amuzante printre care se numara și &"cațel de usturoi&".

Expresia &"cațel de usturoi&" are oarecum legatura cu &"pui de usturoi&". Verbul &"cateli&" (var. catela) din care a derivat cațelul (de usturoi) înseamna a fi în calduri, mai ales atunci când se face referire la animale. Totuși, când vine vorba despre plante, verbul înseamna &"a da lastari&" din plantele cu bulb, fix așa cum este și usturoiul.

Citeste articolul mai departe pe timpul.md…  

Sursa articol: timpul.md


Stiri pe aceeasi tema

De unde vine expresia „a umbla cu ocaua mica” și ce semnifica

10:05, 17.04.2024 - Limba romana este o sursa inepuizabila de expresii și zicatori populare, care oglindesc bogația istorica, tradițiile și mentalitatea poporului roman. Ele ascund ințelesuri profunde și emoții, fiind adevarate bijuterii lingvistice care pastreaza vie esența culturala și identitatea naționala a țarii noastre.…

Ce inseamna expresia ‘toba de carte’, de fapt. De unde provine

11:50, 15.04.2024 - Limba romana este destul de complexa și are in componența numeroase expresii. Una dintre acestea este ‘toba de carte’. Cu siguranța ați auzit-o de multe ori, dar ce inseamna, de fapt, și de unde provine? Ce inseamna și de unde provine expresia ‘toba de carte’ Limba romana este bogata in expresii și…

Ce inseamna expresia „toba de carte” și de unde provine

11:50, 08.04.2024 - Limba romana este un izvor nesecat de expresii și locuțiuni populare, care reflecta istoria, tradițiile și mentalitatea poporului roman. Acestea sunt incarcate de ințelesuri și de emoții, fiind in fapt niște relicve lingvistice care captureaza esența culturala și identitatea naționala. In același timp,…

Ce inseamna expresia „A tine de sase“, de fapt. De unde vine

19:01, 28.03.2024 - Limba romana este o limba vasta și conține multe expresii. Una dintre acestea este „a ține de șase”. Cu toții am auzit-o cel puțin o singura data, fiind folosita des in convorbire, dar știți ce inseamna, de fapt, și de unde provine? De unde vine expresia „a ține de șase” Cu siguranța ați auzit aceasta…

Dicționar cultural. Cum s-a insinuat in limba romana verbul „a pacali”

08:46, 26.02.2024 - „A pacali” (de unde se trage și faimosul „Pacala”), expresie prezenta in vocabularul nostru de sute de ani, figureaza in analele de specialitate ca termen cu origine necunoscuta. S-o deslușim, dar, astazi.

26 februarie: Ziua ”Carpe Diem”. Ce inseamna acesta expresie și de ce iți poate schimba viața

07:05, 26.02.2024 - 26 februarie: Ziua ”Carpe Diem”. Ce inseamna acesta expresie și de ce iți poate schimba viața 26 februarie: Ziua ”Carpe Diem”: Expresia „Carpe Diem” este o fraza in limba latina care se traduce in limba romana ca „Traiește clipa” sau „Profita de ziua de azi”. Aceasta expresie a devenit cunoscuta datorita…

De unde vine expresia „a-si aprinde paie in cap”. Legatura cu turcii

22:06, 16.02.2024 - Limba romana are multe curiozitați neștiute de mulți dintre vorbitorii sai. Un astfel de exemplu este expresia „a-si aprinde paie in cap”. Toata lumea a auzit-o, insa foarte puțini sunt cei care cunosc radacinile acestei sintagme. Expresia are legatura cu turcii. Multe expresii din limba romana au radacini…

Cel mai lung cuvant din limba romana care are o singura silaba. Conține 8 litere, ai auzit de el?

10:10, 11.02.2024 - Limba romana este extrem de complexa, interesanta și foarte complicata. Are o mulțime de reguli interesante, de care trebuie sa ținem cont pentru a vorbit cat mai corect. Cel mai lung cuvant dintr-o silaba In lumea fascinanta a limbii romane, intalnim adesea cuvinte care ne provoaca imaginația și ne…


Ce parere ai despre aceasta stire?