Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

De Anul Nou, după alaiul Pluguşorului, urmează sorcovitul

Publicat:

Plugusorul este un obicei general, practicat de romani cu prilejul Anului Nou. Obicei agrar, cu adanci radacini in spiritualitatea romaneasca, plugusorul este o colinda; o colinda agrara declamata, cu elemente teatrale, avand ca subiect munca depusa pentru obtinerea painii. Plugul, ornat cu hartie colorata, panglici, servete, flori, pe care se punea, eventual, si un brad, era o prezenta nelipsita in cadrul acestei colinde. Acum este, mai mult, o prezenta simbolica, in cadrul uraturilor care li se adreseaza oficialitatilor. Plugusorul se recita din casa-n casa in nou, seara, sau pana…

Citeste articolul mai departe pe amosnews.ro…  

Sursa articol: amosnews.ro


Stiri pe aceeasi tema

Festivalul Folcloric Studențesc „Așa-i viața omului”, la USV Iași

11:51, 30.05.2024 - Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV) organizeaza astazi și maine, 30 și 31 mai, cea de a șaptea ediție a Festivalului Folcloric Studențesc „Așa-i viața omului”. Ediția din acest an a Festivalului reunește 11 ansambluri care promoveaza tinerele valori din diferite…

Cum se prepara cozonacul moldovenesc, cu aluat dospit, rețeta veche de peste 100 de ani, pastrata in satele din Moldova FOTO

10:56, 04.05.2024 - Cozonacul cu aluat dospit este o rețeta veche de secole pastrata de gospodinele din zona Moldovei. „Este mai migaloasa, dar cozonacul este foarte bun. Este un deliciu”, susține Ecaterina Hulea, o iubitoare de folclor si tradiții din județul Galați

„Delta Dunarii” de pe Siret. Satul de vacanța de 82 de hectare, cu zoo, pescuit sportiv și kilometri de canale unde te poți plimba cu barca

07:00, 04.05.2024 - „Delta Dunarii” de pe malul Siretului, satul de vacanța Zaga Zaga, este una dintre cele mai noi opțiuni turistice din zona Moldovei. Aflata fix la granița intre Galați și Vrancea, cu o suprafața de 82 de hectare, ofera zeci de variante de petrecere a timpului liber, de la cazare la pescuit sportiv sau…

Vremea se racește semnificativ in Moldova. Pe parcursul nopților se va produce bruma

10:40, 18.04.2024 - INFORMARE METEOROLOGICA Interval de valabilitate: 18 aprilie, ora 10 – 20 aprilie, ora 09 Vremea va fi rece in cea mai mare parte a Moldovei, iar pe parcursul nopților, trecator in nordul regiunii, se va produce bruma. Joi (18 aprilie), temporar va ploua. Izolat cantitațile de apa vor fi de 15…20 l/mp.…

Roata panoramica pe malul Dunarii, la Galați. Va fi montata langa o constructie unica in Romania

12:30, 08.04.2024 - O roata panoramica, de 36 de metri, va fi amplasata in parcul de la Turnul de Televiziune din Galați, constructie-unicat in Romania. Turnul TV se afla pe malul Dunarii si poate fi observat din patru regiuni istorice: Moldova, Dobrogea, Muntenia, iar in ziele cand este senin chiar si din Basarabia.

Mucenici pufoși din aluat de cozonac, delicioși și foarte aromați. Rețeta din Moldova

20:55, 07.03.2024 - Ziua de 9 martie este cunoscuta ca ziua de mucenici sau ziua de macinici, in calendarul popular. In amintirea celor 40 de mucenici din Sevastia, in zona Moldovei se pregatesc cornuri pufoase din aluat de cozonac, impletite și modelate sub forma cifrei 8.Dupa coacere, sunt glazurate cu miere și presarate…

Iași: „Primavara naivilor” la Muzeul Viei și Vinului din Harlau

17:50, 05.03.2024 - Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași organizeaza, la Muzeul Viei și Vinului din Harlau, in perioada 7 martie – 19 mai 2024, expoziția temporara „Primavara naivilor”. Continuand demersurile de promovare a artei naive și a colecțiilor proprii, Muzeul Etnografic…


Ce parere ai despre aceasta stire?