Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

Cum a intrat expresia „peșcheș” în limba și deprinderile românilor

Publicat:

Astazi, la „Dicționar cultural”, o dezlanțuire de cuvinte turcice absorbite de-a lungul secolelor in limba și obiceiurile inaintașilor noștri: „a umbla brambura”, „degeaba”, „caimac”, boier”, „peșcheș” ...

Citeste articolul mai departe pe jurnalul.ro…  

Sursa articol: jurnalul.ro


Stiri pe aceeasi tema

Ce inseamna, de fapt, expresia ‘furi curent’. E folosita gresit de multi romani

08:30, 23.04.2024 - Cand vine vorba de limba pe care o vorbim, in cazul nostru limba romana, exista expresii care sunt folosite intr-un anume context, dar care nu inseamna neaparat ceea ce aparent ar da de ințeles, cum este și expresia ‘furi curent’, care este olosita gresit de multi romani. Așa ca, citește și afla ce…

De unde vine expresia „a umbla cu ocaua mica” și ce semnifica

10:05, 17.04.2024 - Limba romana este o sursa inepuizabila de expresii și zicatori populare, care oglindesc bogația istorica, tradițiile și mentalitatea poporului roman. Ele ascund ințelesuri profunde și emoții, fiind adevarate bijuterii lingvistice care pastreaza vie esența culturala și identitatea naționala a țarii noastre.…

Ce inseamna expresia ‘toba de carte’, de fapt. De unde provine

11:50, 15.04.2024 - Limba romana este destul de complexa și are in componența numeroase expresii. Una dintre acestea este ‘toba de carte’. Cu siguranța ați auzit-o de multe ori, dar ce inseamna, de fapt, și de unde provine? Ce inseamna și de unde provine expresia ‘toba de carte’ Limba romana este bogata in expresii și…

Expresia pe care toți romanii o folosesc greșit. Cum e corect, de fapt: “imi cer scuze” sau “iți cer scuze”?

18:25, 07.04.2024 - Cum iți ceri scuze atunci cand intarzii undeva? Spui „imi cer scuze” sau „iți cer scuze”? Sunt doua expresii pe care le auzim tot timpul, dar mulți nu s-au gandit niciodata care este forma corecta. Cum se scrie corect: „Imi cer scuze” sau „iți cer scuze” Limba romana este plina de „capcane” pentru unii…

Ce inseamna expresia „A tine de sase“, de fapt. De unde vine

19:01, 28.03.2024 - Limba romana este o limba vasta și conține multe expresii. Una dintre acestea este „a ține de șase”. Cu toții am auzit-o cel puțin o singura data, fiind folosita des in convorbire, dar știți ce inseamna, de fapt, și de unde provine? De unde vine expresia „a ține de șase” Cu siguranța ați auzit aceasta…

Ce conotații poarta expresia „A da ortul popii”

06:45, 07.03.2024 - Mulți o folosesc, puțini ii cunosc adevaratele semnificații. Astazi, la „Dicționar cultural”, totul despre construcția de cuvinte „A da ortul popii”, dar și lamuriri relaționate cu termenii „ciulama”, „pastrama”, ori „duduie”. 

26 februarie: Ziua ”Carpe Diem”. Ce inseamna acesta expresie și de ce iți poate schimba viața

07:05, 26.02.2024 - 26 februarie: Ziua ”Carpe Diem”. Ce inseamna acesta expresie și de ce iți poate schimba viața 26 februarie: Ziua ”Carpe Diem”: Expresia „Carpe Diem” este o fraza in limba latina care se traduce in limba romana ca „Traiește clipa” sau „Profita de ziua de azi”. Aceasta expresie a devenit cunoscuta datorita…

De unde vine expresia „a-si aprinde paie in cap”. Legatura cu turcii

22:06, 16.02.2024 - Limba romana are multe curiozitați neștiute de mulți dintre vorbitorii sai. Un astfel de exemplu este expresia „a-si aprinde paie in cap”. Toata lumea a auzit-o, insa foarte puțini sunt cei care cunosc radacinile acestei sintagme. Expresia are legatura cu turcii. Multe expresii din limba romana au radacini…


Ce parere ai despre aceasta stire?