Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

07:05, 24.12.2021

Obiceiuri și tradiții vechi de Crăciun: ”Vicleimul” sau ”Irozii”. Șiretenia lui Irod în cel mai vechi spectacol popular românesc

Obiceiuri și tradiții vechi de Crăciun: ”Vicleimul” sau ”Irozii”. Șiretenia lui Irod în cel mai vechi spectacol popular românesc Crăciunul, cea mai cunoscută dintre sărbătorile creştine, care marchează naşterea…




12:40, 31.12.2017

Colinde la final de an in Constanta. Strazile orasului brazdate de cete de colindatori (video)

Colindatorii au detinut din cele mai vechi timpuri in societatea traditionala romaneasca precrestina, caracterul unor vizitatori privilegiati, in calitate de aducatori de vesti de la zei. Obiceiul colindatului…




09:29, 31.12.2017

Datini şi obiceiuri de ANUL NOU. Pluguşorul, Sorcova, Umblatul cu ursul, cele mai frumoase obiceiuri la români

În satele bucovinene se obişnuieşte ca "mascaţii" să umble în ceată, care reuneşte personaje mascate: ursul, capra, căiuţii, cerbii, urâţii, frumoşii, dracii, doctorii, ursarii, bunghierii etc. După lăsarea serii,…




08:33, 25.12.2017

Prima zi de Crăciun. TRADIŢII şi obiceiuri ale românilor. Copiii pleacă cu steaua până la Bobotează

Pe 25 decembrie sărbătorim Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos, Crăciunul fiind cea mai importantă, dar şi cea mai iubită sărbătoare a românilor. Tradiția spune că în prima zi de Crăciun copiii umblă cu steaua…




08:54, 28.12.2016

Cum petrec românii de Anul Nou şi Sf. Vasile. Obiceiuri vechi de când lumea pentru belşug, înnoire, spor şi sănătate

"Anul Nou este, într-adevăr puntea dintre ani, este momentul în care trebuie să ne bucurăm, să petrecem cu rudele şi prietenii, dar să nu uităm nici de multele obiceiuri şi ritualuri tradiţionale de renovare a…




04:22, 28.12.2016

Cum petrec românii de Anul Nou şi Sf.Vasile. Obiceiuri vechi de când lumea pentru belşug, înnoire, spor şi sănătate

"Anul Nou este, într-adevăr puntea dintre ani, este momentul în care trebuie să ne bucurăm, să petrecem cu rudele şi prietenii, dar să nu uităm nici de multele obiceiuri şi ritualuri tradiţionale de renovare a…




13:03, 25.12.2016

Crăciunul pe înţelesul tuturor. Ce este de fapt această sărbătoare şi cât din ea este cu adevărat tradiţional şi spiritual. Nici până azi nu se ştie de…

Toate informaţiile sunt preluate din cartea „Teme, personaje, sărbători creştine şi tradiţionale româneşti. Un ghid pentru credincioşii din secolul XXI“, apărută recent la Editura Vremea, semnată de teologul, filozoful,…




11:55, 02.01.2016

Atelier de teatru religios, în parohia Sita

Un spectacol alcătuit din textele „Vicleim” de Mircea Vulcănescu și „Colindă, Colindă” de Valeriu Anania s-a desfășurat recent, în parohia Sita, situată pe Valea Țibleșului. Inițiativa a aparținut preotului paroh…




18:32, 31.12.2015

Cele mai cunoscute colinde de Anul Nou. De este bine să să primeşti urătorii | VIDEO

Publicitate În satele bucovinene se obișnuiește ca "mascații" să umble în ceată, care reunește personaje mascate: ursul, capra, căiuții, cerbii, urâții, frumoșii, dracii, doctorii, ursarii, bunghierii etc. După…




18:07, 28.12.2015

Obiceiuri, datini şi tradiţii de Anul Nou: Pluguşorul, Capra, umblatul cu Ursul, Sorcova | albaiuliainfo.ro

Obiceiuri de Anul Nou 2015 • Datini şi tradiţii de Anul Nou la români: Capra, Plugusorul, Ursul, Sorcova | albaiuliainfo.ro De Anul Nou, românii fac urări pentru a avea noroc, bani şi a fi sănătoşi în următorul…




15:52, 24.12.2015

Colindul din Ajunul Crăciunului. Vezi cum se cântă în fiecare colţ al ţării şi ce spune tradiţia

În zilele noastre colindul copiilor s-a degradat ca semnificație, invadând orașele, mijloacele de transport în comun, unde a căpătat aspect de cerșetorie. În zonele rurale, colindul copiilor păstrează încă frumusețea…




13:45, 25.12.2014

Obicei de Crăciun vechi de sute de ani în Apuseni: Irozii vestesc naşterea Mântuitorului Isus Hristos

Naşterea Mântuitorului şi evenimentele care s-au întâmplat înainte şi după naşterea Lui reprezintă nucleul narativ în jurul căruia se organizează acţiunea dramatică a Irozilor. Cu mici diferenţe de la o zonă la…




15:21, 31.12.2013

Românii întâmpină ANUL NOU cu COLINDE. Vezi care sunt CELE MAI CUNOSCUTE şi DE CE ESTE BINE să primeşti URĂTORII!

În satele bucovinene se obișnuiește ca "mascații" să umble în ceată, care reunește personaje mascate: ursul, capra, căiuții, cerbii, urâții, frumoșii, dracii, doctorii, ursarii, bunghierii etc. După lăsarea serii,…




12:12, 23.12.2013

Colindul din Ajunul Craciunului si traditii de Craciun

Dintre obiceiurile romanesti, cel care a ajuns aproape sa se identifice cu sarbatoarea Craciunului este colindul de Craciun. In Ajunul Craciunului, cete de colindatori merg la casele oamenilor cantand "Buna dimineata…




14:21, 20.12.2013

Cum au furat comuniştii Crăciunul, deşi erau atei. Ceauşescu primea colindători

Despre toate acestea au vorbit istoricii Dan Falcan, Călin Hentea şi Ciprian Plăiaşu, editor „Historia”, într-o dezbatere moderată de Ion M. Ioniţă. Că vorbim de secolul XIX sau de anii dintre cele două războaie…




12:57, 20.12.2013

VIDEO Cum au furat comuniştii Crăciunul, deşi erau atei. Ceauşescu primea colindători

Despre toate acestea au vorbit istoricii Dan Falcan, Călin Hentea şi Ciprian Plăiaşu, editor „Historia”, într-o dezbatere moderată de Ion M. Ioniţă. Că vorbim de secolul XIX sau de anii dintre cele două războaie…




11:21, 20.12.2013

Dezbatere Historia: Cum au furat comuniştii Crăciunul

Despre toate acestea vor vorbi istoricii Dan Falcan, Călin Hentea şi Ciprian Plăiaşu, editor „Historia”, într-o dezbatere moderată de Ion M. Ioniţă şi transmisă începând cu ora 11.30 de site-ul adevarul.ro. Că…




09:00, 20.12.2013

LIVE, ora 11.00, Dezbatere Historia: Crăciunul în Bucureştii de odinioară

Despre toate acestea vor vorbi istoricii Dan Falcan, Călin Hentea şi Ciprian Plăiaşu, editor „Historia”, într-o dezbatere moderată de Ion M. Ioniţă şi transmisă începând cu ora 11.00 de site-ul adevarul.ro. Că…