Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

13:00, 20.03.2023

Comoara clujenilor, peisajul superb al pășunilor din Hoia-Baciu, va fi tăiat în două de Centura Metropolitană. Profesor UBB: „E inadmisibil”

De ani de zile, clujenii așteaptă Centura Metropolitană a Clujului, soluția „magică” propusă de administrația Boc pentru decongestionarea traficului care ne sufocă orașul. Tibor Hartel, profesor la Facultatea de…




19:05, 26.07.2022

Cum poate scădea temperatura cu 20 grade Celsius în cuptorul de betoane al oraşelor. Studiul unui cercetător clujean

Un cercetător clujean de la Universitatea Babeş-Bolyai, Tibor Hartel, a măsurat diferenţele de temperatură la nivelul solului date de prezenţa vegetaţiei: 28,78 grade Celsius s-au înregistrat în iarba necosită,…




12:20, 25.07.2022

Studiul unui profesor de la Babeș Bolyai: Iarbă necosită, la umbră – 28,87 grade / Iarbă cosită, expusă la soare: 60,6 grade

Tibor Hartel, profesor la Facultatea de Știința și Ingineria Mediului a Universității Babeș Bolyai din Cluj a analizat temperatura solului din curtea instituției și atrage atenția asupra felului în care se întrețin…




14:01, 22.04.2022

Clujeni îngrijoraţi de apariţia unui urs în apropierea oraşului. Biolog: „E o veste faină. Prezenţa urşilor în jurul aşezărilor umane va fi mai comună”

Un urs a fost fotografiat într-o pădure din comuna Baciu, localitate lipită de Clu-Napoca. Admistratorul fondului de vânătoare din zonă avertizează că în ultimii ani din ce în ce mai mulţi urşi au fost văzuti aici.…




13:35, 08.11.2021

Profesorul UBB, Tibor Hartel, unul dintre cei mai citați oameni de știință din domeniul Ecologiei

Profesor la Facultatea de Știința și Ingineria Mediului din cadrul Universității Babeș-Bolyai. Tibor Hartel a fost clasat în analiza „Stanford University & Elsevier” ca fiind printre primii... Acesta este doar…




21:06, 05.11.2021

Un profesor UBB, unul dintre primii oameni de știință citați ai lumii în domeniul Ecologiei

Tibor Hartel este profesor la Departamentul de Biologie și Ecologie din cadrul Universității Babeș-Bolyai și a fost clasat ca fiind unul dintre primii oameni de știință citați din lume în analiza &"Stanford…




14:10, 13.10.2021

Incidența COVID, influențată direct de accesul la SPAȚII VERZI: „Natura, rol important în sănătatea publică”

O cercetare realizată în Statele Unite ale Americii arată o relație directă între rata incidenței cazurilor de coronavirus și accesul populației la spații verzi. Tibor Hartel, ecologist și profesor…




13:16, 11.05.2021

FOTO. Pui de șarpe, găsit pe malul Someșului, în Grigorescu. „Era epuizat”

Tibor Hartel, profesor la Departamentul de Biologie și Ecologie, din cadrul Universității Babeș-Bolyai, a postat fotografii cu puiul de șarpe găsit pe malul Someșului, arătând că acesta era epuizat și plutea…




17:11, 14.02.2021

Exces de zel în Parcul Est. Copac bătrân de zeci de ani, „ciopârțit”. Biolog: „Nu recomand entuziasmul în utilizarea drujbei”

Profesor al Universității Babeș-Bolyai, biologul Tibor Hartel atenționează administrația orașului să nu taie fără discernământ arborii bătrâni de zeci de ani din zona Parcului Est, arătând…




16:20, 04.02.2021

Pădurea Hoia Baciu, de la legendă, la adevăr. De ce copacii au forme atât de ciudate?

De ani de zile pădurea Hoia Baciu din Cluj este faimoasă pentru fenomenele supranaturale care s-ar fi întâmplat acolo și pentru legende, în special fiindcă formele copacilor sunt &"ciudate&".…




12:55, 28.12.2020

O pășune cu peste 200 de specii de plante din Cluj, „dominată” de gunoaie abandonate. FOTO

Refugiu a peste 200 de specii de plante, o &"pășune presărată cu stejar și cer în Chinteni&" este plină de gunoaie aruncate fără rușine de trecători. Tibor Hartel, profesor la Departamentul de Biologie și…




09:03, 05.12.2013

Ştefan Câlţia lansează o nouă carte: I II III IV V VI VII poveşti cu Ştefan Câlţia

Evenimentul ce îi are ca invitaţi speciali pe artistul Ştefan Câlţia şi pe domnul Mugur Isărescu,  Guvernatorul Băncii Naţionale a României, include lansarea cărţii, precum şi expunerea desenelor-afiş realizate…




19:57, 22.09.2013

A picat capacitatea în România, dar a ajuns cercetător de elită în SUA

Povestea unui tânăr cercetător român ce s-a realizat abia după ce a părăsit România şi a ajuns în străinătate este relatată de Jurnalul.ro. “Învăţământul românesc promovează învăţatul pe de rost al formulelor şi…




00:15, 21.09.2013

Corijent în România, premiant în SUA. A picat capacitatea după care a ajuns în stafful unei universităţi americane de top!

Povestea unui tânăr cercetător român ce s-a realizat abia după ce a părăsit România şi a ajuns în străinătate. “Oamenii, la noi, sunt apreciaţi fie după ce trec graniţa, fie după ce trec în nefiinţă”, remarca unul…