Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

05:55, 05.03.2023

Mintea ne joacă feste. Ce este neurobiologia viselor și ce rol are când ne trezim dimineața cu fața la cearșaf

Puțini dintre noi sunt conștienți de cât de importantă este pregătirea pentru culcare. E necesar să facem câțiva pași simpli, astfel încât agitația, stresul și informațiile negative cu care ne-am încărcat în timpul…




07:00, 07.05.2021

Provincia canadiană New Brunswick urmărește 48 de cazuri ale unei noi boli misterioase a creierului. Această boală a pus pe gânduri neurobiologii.

Pacienții, cu vârste cuprinse între 18 și 85 de ani, au început să experimenteze o varietate de simptome, inclusiv agresivitate, anxietate, depresie, dureri musculare și spasme, relatează BBC. Mai mult, unii pacienți…




17:15, 06.03.2021

Trei mituri despre creier care nu vor dispărea ușor

Neurobiologia este în esență încercarea creierului (cercetătorilor) de a se înțelege pe sine însuși: ce sunt eu, în fapt? Și deși nu-i e nimic mai aproape, înțelegerea creierului este încă în faza incipientă. Dar…




01:24, 01.07.2019

Alimentaţia bogată în zahăr ar putea să modifice activitatea cerebrală, cauzând mâncatul în exces

Un nou studiu realizat pe șoareci arată că alimentația bogată în grăsimi și zaharuri modifică activitatea cerebrală, slăbind mecanismele prin care organismul „stabilește” dozele de hrană necesare. Dacă același…




19:38, 25.06.2018

10 trucuri de încetinire a îmbătrânirii, dezvăluite de neurobiologi: ce aliment neutralizează celulele deteriorate

Nu putem ţine timpul în loc, dar dieta, activităţile zilnice şi câteva trucuri pot încetini procesul de îmbătrânire celulară. Statisticile arată că persoanele cu studii superioare trăiesc mai mult, au un stil de…




13:39, 19.12.2016

Cercetătorul aiudean Sergiu Pașca, printre cei 10 câștigători ai Galei „Oamenii Timpului” 2016. A primit un trofeu pentru descoperirile sale din domeniul…

Cercetătorul aiudean Sergiu Pașca a fost proclamat unul dintre ”Oamenii Timpului” 2016 , în cadrul unei gale desfășurate, sâmbătă, la Iași. Este vorba despre un eveniment organizat anual, ce are ca scop promovarea…




16:29, 17.11.2016

Reinhard Jahn, Federico Capasso și Piero Boitani, laureați ai Premiului Balzan

Doi oameni de știință, Reinhard Jahn și Federico Capasso, și un specialist în literatură comparată, Piero Boitani, au fost distinși joi cu Premiul Balzan, care este acordat în fiecare an unor personalități din…




00:12, 05.10.2016

Mindfulness si neurobiologie – Calea catre cultivarea starii de bine

autor: Daniel J. Siegel Practica mindfulness nu este nicidecum o toana recenta. Culturile stravechi si religiile de pe toata suprafata globului s-au folosit dintotdeauna de diverse metode – de la meditatie si rugaciune…




21:37, 30.09.2016

Unde păstrează creierul memoriile? În sfârşit oamenii de ştiinţă au un răspuns la această întrebare

Pentru prima dată în istoria cercetărilor, oamenii de ştiinţă au reuşit să identifice ceea ce ei cred că sunt locurile în care se formează şi se păstrează amintirile noastre. Pe scurt, neuronii care lucrează cu…




01:03, 06.08.2016

Excesul de greutate imbatranește creierul (studiu)

Creierul persoanelor supraponderale arată cu "10 ani mai în vârstă" decât cel al colegilor de generație mai slabi, a descoperit o echipă de cercetători ai Universității Cambridge care a publicat un studiu…




09:52, 08.05.2016

Şi tu urci scările? Bravo ţie! Avantajele sunt enorme!Şi nu e vorba doar de slăbit!

Într-un studiu publicat în revista Neurobiology of Aging, cercetătorii canadieni au ajuns la concluzia că nu doar învăţatul continuu poate fi de ajutor pentru păstrarea tinereţii creierului, ci…




21:25, 16.03.2016

Util pentru sănătate! Ce efect are urcatul zilnic al scărilor asupra creierului

Conform unui studiu publicat în revista Neurobiology of Aging, cercetătorii canadieni au ajuns la concluzia că nu doar învățatul continuu poate fi de ajutor pentru păstrarea tinereții creierului, ci și urcatul…




20:22, 16.03.2016

Urcatul scărilor, bun pentru tinerețea creierului

Conform unui studiu publicat în revista Neurobiology of Aging, cercetătorii canadieni au ajuns la concluzia că nu doar învățatul continuu poate fi de ajutor pentru păstrarea tinereții creierului, ci și urcatul…




23:17, 14.03.2016

Exercițiul banal care ajută la sănătatea creierului. Îl poți face cu mare ușurință în drum spre muncă

Un exercițiu extrem de simplu ar putea păstra tinerețea creierului uman. Uimitor este faptul că efortul nu trebuie să fie prea mare: două etaje pe zi ar fi suficiente. Aceasta este concluzia la care a ajuns o echipă…




18:12, 14.03.2016

Această mică schimbare îți menține creierul tânăr

Tot mai mulți oameni sunt expuși, de tot mai tineri, riscului îmbolnăvirii cu boli degenerative ale creierului, cum ar fi Alzheimer sau demența. Și asta pentru că și creierul este un organ care trebuie tratat cu…




12:43, 14.03.2016

STUDIU: Urcatul scărilor ajută la păstrarea „tinereții” cerebrale

Urcatul zilnic al scărilor ar păstra tinerețea creierului uman, iar efortul nu trebuie să fie prea mare: două etaje pe zi ar fi suficiente – aceasta este concluzia la care a ajuns o echipă de cercetători canadieni…




12:13, 14.03.2016

Ar fi bine să faci acest lucru zilnic! Doar aşa creierul tău va rămâne mai "tânăr"

Vezi și alte galerii foto Vor să fie cei mai buni. 80 de tineri își vor face stagiul în companii de top din țară (FOTOREPORT) Banca Naţională are un nou guvernator! Sergiu Cioclea, ales în funcție cu 61 de voturi…




11:15, 14.03.2016

Descoperire de ultima ora! Ce se intampla in creierul nostru daca urcam pe scari doua etaje zilnic!

Urcatul zilnic al scarilor ar pastra tineretea creierului uman, iar efortul nu trebuie sa fie prea mare: doua etaje pe zi ar fi suficiente – este concluzia la care a ajuns o echipa de cercetatori canadieni care…




22:53, 17.01.2016

Ce efecte au cafeaua şi ceaiul asupra creierului

Un exemplu in acest sens, vine din Japonia unde s-a descoperit ca simplul miros al unor anumite boabe de cafea creste numarul undelor alpha din creier, unde asociate cu relaxarea si meditatia. De asemenea, cercetarea…




10:29, 11.11.2015

Îți faci multe griji tot timpul? Ce spune asta despre inteligența ta!

Un nou studiu indică faptul că dacă obișnuiești să îți faci prea multe griji, din orice, nu este până la urmă ceva negativ. Anxietatea se pare că este strâns legată de inteligența oamenilor. Un expert în Neurobiologia…




17:38, 10.11.2015

Îți faci prea multe griji tot timpul? Ce spune asta despre inteligența ta!

Despici firul în patru indiferent de ce problemă, cât de minoră ar fi, și îți faci griji mai tot timpul? Ești mai tot timpul anxioasă și stresată? Toate aceste manifestări sunt, conform medicilor, un indiciu că…




14:34, 10.08.2015

Cum ne influenteaza emotiile memoria. De ce ne amintim prima intalnire cu partenerul de viata?

In urma studiului s-a observat ca emotiile nu sunt numai produsul prelucrarii informatiilor de catre creier, dar si ca acestea influenteaza în mod direct procesele de invatare si memorare ce au loc in creier. "Emotii…




05:54, 25.09.2014

​MAGAZIN Cine cantareste mai mult: toate furnicile din lume sau toti oamenii?5 motive pentru care devii depresiv. 17 joburi care au disparut in timp.…

​Bun re-gasit. Astazi ne putem delecta cu o vorba veche, pardon, cu un studiu nou care confirma ca in spatele unui barbat de succes sta o femeie puternica. Nu stim inca cine sta in spatele femeii puternice,…




00:15, 11.08.2014

6 mirosuri de... vară, care ne pot influența viața. Nici nu știi cât de importante sunt mirosul de gazon sau cel de briză marină!

Mirosurile au efecte diferite asupra creierului uman, în funcţie de condiţiile de temperatură, presiune si ionizare specifice diferitelor anotimpuri. Starea noastră psihică în timpul verii poate fi modificată discret…




12:15, 11.05.2014

Blestemul sau superputerea de a-ţi aminti totul - hipertimezia

  Tulburarea creierului complet opusă unor boli ca demenţa se numeşte „hipertimezie“. Cei care suferă de această boală au o memorie atât de bună încât îşi pot aminti aproape fiecare detaliu din fiecare zi…




12:39, 12.01.2014

Modul in care vom face cumparaturi nu va mai arata niciodata la fel. 10 predictii pentru retail

Retailul, una dintre cele mai dinamice industrii, se afla in fata unor schimbari de proportii. Specialistii considera ca viitorul din acest sector ne rezerva surprize cu mult mai mari decat cele de pana acum. “Vom…




08:00, 12.01.2014

Modul in care vom face cumparaturi nu va mai fi niciodata la fel. 10 predictii in retail

Retailul, una dintre cele mai dinamice industrii, se afla in fata unor schimbari de proportii. Specialistii considera ca viitorul din acest sector ne rezerva surprize cu mult mai mari decat cele de pana acum. “Vom…




15:36, 06.01.2014

Stiai ca memoria unei femei poate fi influentata de pilulele contraceptive?

Pilulele contraceptive influenteaza modul in care femeile isi amintesc informatiile legate de anumite incidente - sustine un studiu realizat de cercetatorii americani. Specialistii spun ca femeile care folosesc…




08:10, 24.12.2011

Vezi care este legătura dintre anticoncepţionale şi memorie

Studiul este primul care stabileşte o legătură între anticoncepţionale şi memorare. 'Vorbim aici de o modificare a tipului de informaţii pe care femeile şi-le amintesc, nu de un deficit de memorie', a precizat…




18:55, 23.12.2011

Anticoncepţionalele luate pe cale orală modifică modul de memorare, potrivit unui studiu

Femeile care iau pastile contraceptive pe cale orală ar avea tendinţa să-şi amintească mai degrabă impactul emoţional al unui eveniment decât amănunte legate de acesta, scrie passionsante.be. Studiul este primul…