Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

00:15, 20.06.2017

Noaptea de Sânziene, sărbătorită cu muzică veche românească, jazz şi expoziţii în grădina Administraţiei Domeniului Public Sector 1

La vremea solstiţiului de vară, venirea Sânzienele sosesc cu daruri de leac, folos şi dragoste. Publicul va admira expoziţii de patrimoniu, costum popular, ceramică, iar copiii de toate vârstele vor participa la…




22:09, 16.03.2017

Etnologul Ișfănoni despre filmul "Maramureș - țară veche, țară nouă": Reconstituie demnitatea spiritualității românești

Filmul și expoziția "Maramureș - țară veche, țară nouă" de Florin Andreescu, prezentate joi seară la Institutul Cultural Român, restituie demnitatea spiritualității românești, consideră etnologul Doina…




04:33, 01.03.2017

Tradiţii de 1 Martie. Legenda Babei Dochia şi semnificaţia mărţişorului prins în piept

La fiecare început de primăvară, doamnele şi domnişoarele primesc mărţişoare, pe care şi le prind în piept. Legenda spune că firul roşu se împleteşte cu firul alb, pentru că reprezintă îmbinarea iernii cu primăvara.…




15:33, 31.12.2016

Obiceiuri de Anul Nou - simbolurile traditiilor romanesti (Video)

Craciunul abia a trecut si ne pregatim de inca o perioada plina de obiceiuri si datini, Anul Nou. Daca Transilvania, Banatul, Oltenia sau Muntenia se intrec in traditii de Craciun, in privinta obiceiurilor de Anul…




04:08, 25.12.2016

Superstiţii de Crăciun, ziua în care apa se preface în vin. Ce să facem pe 25 decembrie ca să fim plini de bani

Obiceiurile din bătrâni spun că în dimineaţa de Crăciun e bine să ne spălăm cu apă curată, luată dintr-un izvor sau fântână în care punem o monedă de argint, pentru că tot anul să fim curaţi ca argintul, feriţi…




04:27, 23.12.2016

Tradiţii şi semnificaţii în Ajunul Crăciunului. Ce este interzis să faci pe 24 decembrie dacă vrei să ai belşug în 2017

Cel mai important dintre acestea este pregătirea „copturilor” - turtele, covrigii şi colacii, ce se vor împărţi, fie ca daruri pentru colindători, fie ca ofrandă pentru morţi. În ajunul Crăciunului există superstiţia…




04:24, 21.12.2016

Obiceiuri de Crăciun: colinda, tradiţie precreştină şi cel mai colorat prilej care vesteşte Naşterea Mântuitorului

Specialiştii spun că unele colinde vestesc Naşterea Mântuitorului, altele însă amintesc de ritualurile arhaice din preajma solstiţiului de iarnă. Indiferent de natura lor, toată lumea aşteaptă cu bucurie în suflet…




09:53, 30.11.2016

Traditii si obiceiuri de Sfantul Andrei in Romania si alte tari din Europa

Sf Andrei Distribuie Tweet Facebook E-mail Sfantul Andrei este sarbatorit de crestinii ortodocsi pe 30 noiembrie.Noaptea de dupa Sfantul Andrei se considera a fi intre doua anotimpuri, cand incepe imperecherea…




09:24, 23.06.2016

Ziua Iei la Muzeul Țării Oașului

Muzeul Țării Oașului organizează, cu ocazia celebrării Zilei universale a íei, o serie de evenimente. Aceste momente se vor derula joi, 23 iunie, începând cu ora 12.00, la muzeul îa aer liber al Țării Oașului și…




04:17, 09.06.2016

Tradiţii şi superstiţii de Înălţarea Domnului, ziua când se leagă vrăjile. De ce e bine să fii vesel de Ispas şi ce păţesc cei care muncesc pe 9 iunie

Înălţarea Domnului este sărbătorită în acest an pe 9 iunie. Aceasta este ziua în care creştinii se salută unul pe celălalt cu „Hristos s-a înălţat!” şi „Adevărat S-a înălţat!”. În credinţa populară, această sărbătoare…




04:17, 01.05.2016

Sărbătoarea luminii şi a bucuriei: tradiţii de Paşte, ziua în care se deschid uşile Raiului, ritualuri pentru sănătate şi belşug în casă

Tradiţiile populare spun că în prima zi de Paşte fetele trebuie să se spele pe faţă cu apă în care au pus un ou roşu, bănuţi şi busuioc, pentru a fi sănătoase tot anul. “În ţinută de sărbătoare, în haine noi, omul…




10:52, 29.11.2015

Ce reprezintă grâul din farfurie pus de Sfântul Andrei?

Cand vine Sfantul Andrei, cu totii punem grau la incoltit. De asemenea, stim cu totii ca trebuie sa avem usturoi in casa in aceasta zi. Doina Isfanoni, cercetator etnolog la Muzeul Satului, a explicat intr-un interviu…




11:15, 01.07.2015

IA - IERI ȘI AZI Doina Ișfănoni: Asistăm la o revigorare a unui filon autentic de calitate al costumului popular

Cercetătorul etnolog Doina Ișfănoni, fost director științific al Muzeului Satului, afirmă că, dincolo de kitsch-ul manifestat după anii '90, în prezent are loc o revigorare a artei confecționării iei românești…




18:50, 29.12.2014

INFOGRAFIE Ce tradiţii trebuie să respectăm de Revelion ca să fim norocoşi, feriţi de rele şi sănătoşi

Ca să fim sănătoşi, norocoşi şi feriţi de rele, în noaptea dintre ani ar trebui să putrăm cu noi un adevărat arsenal de obiecte şi să punem pe masă alimente anume. „O parte dintre ele sunt o continuare a obiceiurilor…




13:54, 23.06.2014

Poveştile costumului popular românesc sunt spuse la Roma

Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” organizează în perioada 24 iunie – 30 iulie 2014, o expoziţie de costum popular românesc la Roma, Italia, intitulată “Magia Culorii în arta tradiţională românească”.…




10:06, 23.02.2014

Sărbătoarea dragostei la români - Dragobetele, revigorată de românii din străinătate, consideră etnologii

Tradiţiile spirituale româneşti, precum Dragobetele, sunt reluate şi duse mai departe de românii din străinătate, dintr-o dorinţă firească de legătură cu rădăcinile, de păstrare a identităţii în relaţia cu alte…




16:18, 23.12.2013

Obiceiuri păgâne de Crăciun: arderea butucului de stejar, tăierea porcului şi mersul cu Capra

„Adevărul“ vă prezintă obiceiurile păgâne de Crăciun din România şi poveştile care stau în spatele acestor datini. Tradiţiile precreştine de Crăciun: ofrande aduse zeiţei pământului sau închinate zeului soarelui…




16:18, 23.12.2013

Tradiţiile precreştine de Crăciun: ofrande aduse zeiţei pământului sau închinate zeului soarelui şi ghiduri morale transmise prin colinde

Cercetătorul etnolog Doina Işfănoni a explicat pentru adevarul.ro cum ajunurile marilor sărbători, în frunte cu sărbătoarea Crăciunului, unesc în tradiţia românească practici precreştine şi practici creştine. „În…




11:27, 15.11.2013

Eveniment / Slo ve la rădăcina copacului Tradiţiei

Lansarea la Brăneşti a cărţii „Masca” a profesorului Nică D. Lupu a prilejuit o frumoasă readucere aminte a momentului extraordinar pe care îl constituie „Ziua Cucilor”. Au fost în sală invitaţi aleşi: etnograful…




19:18, 15.05.2013

Directorul Muzeului Satului: Vrem să implantăm în memoria publicului ceea ce înseamnă valorile perene ale românilor

Directorul general al Muzeului Naţional al Satului "Dimitrie Gusti", dr. Paula Popoiu, a subliniat, miercuri, că menirea instituţiei pe care o conduce este aceea de a promova valorile perene ale românilor. "Vrem…




13:58, 02.05.2013

Săptămâna Mare. Tradiții, obiceiuri și semnificații

Săptămâna Mare, purificare trupească și spirituală Joia Mare este un moment al spovedirii, dar și unul în care sufletele celor morți se întorc acasă, pentru a petrecere sărbătorile pascale alături de cei dragi,…




11:40, 26.12.2012

POVEŞTILE CREDINŢEI. Doina Işfănoni, etonologul care duce mai departe învăţăturile ţăranului simplu

S-a născut într-o familie de oameni simpli şi şi-a legat viaţa şi cariera de credinţă şi de sufletul ţăranului român. &"Credinţa, după părerea mea, este omul care doreşte să înţeleagă credinţa…




17:32, 20.12.2012

PROGRAM SPECAL. De Crăciun, Digi24 spune „Poveştile credinţei”

  De Crăciun, Digi24 spune &"Poveştile credinţei&", o campanie care scoate la iveală oamenii care au în inima lor credinţa curată, oamenii luminaţi, cultivaţi, profund credincioşi, cei pentru care credinţa…




10:52, 12.04.2012

Dr. Doina Işfănoni: Joia Mare grupează practici precreştine, creştine şi cultul morţilor

Joia Mare grupează în jurul ei practici precreştine cum e Joimărica, practici creştine - roşitul ouălor, făcutul aluatului pentru cozonac şi pască şi cultul morţilor, care face punte între precreştin şi creştin,…




21:50, 01.09.2011

Moment inedit la Ultimul Cuvânt, cu Ion Cristoiu: Un piton de 2 metri, invitat în platou

Mircea Cornea, crescător de animale, a fost invitat, joi, alături de pitonul său, cu o lungime de circa doi metri, la emisiunea "Ultimul Cuvânt" difuzată de B1 TV, pentru a dezbate credința populară conform căreia…