Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

Tradiţii şi superstiţii de Înălţarea Domnului, ziua când se leagă vrăjile. De ce e bine să fii vesel de Ispas şi ce păţesc cei care muncesc pe 9 iunie

Publicat:

Inaltarea Domnului este sarbatorita in acest an pe 9 iunie. Aceasta este ziua in care crestinii se saluta unul pe celalalt cu „Hristos s-a inaltat!” si „Adevarat S-a inaltat!”. In credinta populara, aceasta sarbatoare se mai numeste si Ispas sau Pastele Cailor, dupa numele personajului mitic cu acelasi nume.

Se spune ca Ispas ar fi asistat la Inaltarea Domnului si la ridicarea sufletelor mortilor la cer. “Intrucat ar fi fost un om vesel, credinciosii cauta sa fie si ei binedispusi de ziua acestuia. Este praznuit ca un adevarat sfant sau patron al casei si i se respecta ziua cu interdictii…

Citeste articolul mai departe pe adevarul.ro…  

Sursa articol: adevarul.ro


Stiri pe aceeasi tema

A doua zi de Paște. Care sunt obiceiurile zilei?

10:15, 06.05.2024 - In acest an, Paștele Ortodox a fost sarbatorit la data de 5 mai. Sarbatorii Invierii Mantuitorului Iisus Hristos ii sunt dedicate trei zile. In Noaptea Invierii credincioșii au fost la biserica pentru a primi Lumina care simbolizeaza Invierea Mantuitorului Iisus Hristos. Prima zi a Sarbatorii Pascale…

Legenda despreregele Matei Corvin, care a intrat in Cluj deghizat in student: „Unde este regele Matia, acolo este dreptatea”

17:45, 25.04.2024 - Matei Corvin a fost considerat unul dintre marii regi ai Ungariei, iar de numele lui se leaga o serie de legende. Una dintre ele, relatata de cronicarul Heltai Gaspar, vorbește despre intrarea majestatii sale costumat in student in Cluj.Legenda spune ca in Ardeal, a inceput o rascoala impotriva legilor…

Ploi, grindina și furtuni cu fulgere in aceasta dupa-amiaza

10:10, 25.04.2024 - Ploi și furtuni cu fulgere in  aceasta dupa- amiaza, cerul va avea innorari și vor fi averse in Muntenia, Oltenia, Transilvania și Moldova, local in Dobrogea și izolat in celelalte regiuni.   In sud-est aversele vor fi insotite de descarcari electrice si vor fi conditii de grindina; Pentru intervale…

Griul de toamna, afectat de seceta pedologica prelungita

10:01, 14.04.2024 - Seceta pedologica moderata si puternica se mentine in aceasta perioada in cultura graului de toamna pe suprafete extinse din Moldova, Dobrogea, Oltenia si Muntenia, arata prognoza de specialitate emisa de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) pentru perioada 12-18 aprilie 2024. „Continutul de…

Sinaxar 14 aprilie: Pomenirea sfantului ierarh Pahomie de la Gledin, episcopul Romanului

09:06, 14.04.2024 - Sfantul Pahomie s-a nascut in anul 1674, in satul Gledin din tinutul Bistritei-Nasaud. Fiind crescut de parinti in frica lui Dumnezeu, a ajuns sa fie cu adevarat iubitor de Hristos si, din pricina prigonirii credintei ortodoxe in Ardeal, a parasit casa parinteasca si a ajuns in Moldova, la Manastirea…

ANM: Situatia rezervei de umiditate in Dobrogea. Evaluare la data de 19 martie 2024

15:40, 19.03.2024 - Conform datelor furnizate de Serviciul Agrometeorologie al Administratiei Nationale de Meteorologie ANM , la data de 19 martie 2024, in cultura graului de toamna, rezerva de umiditate pe adancimea de sol 0 100 cm, se incadreaza in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in Maramures, Crisana,…

Nou nascuți cu sevraj alcoolic, fenomen in creștere in Romania! Consecințe grave pentru copii

09:55, 27.02.2024 - Potrivit specialiștilor, la nivel mondial 15 din 10.000 de persoane s-au nascut cu sindrom alcoolic fetal. Asta inseamna ca mama a consumat des contitați mari de alcool in timpul sarcinii. In Romania acest fenomen este in creștere, mai ales in zonele sarace din Oltenia sau Moldova.Un medic neonatolog…

Botoșani: Cum ajung copiii sa bea de la 11 ani. „Beau de rup. Și barbați și femei. Dupa ce termina vinul din budaca, rup crașma”

08:36, 14.02.2024 - Botoșani: Cum ajung copiii sa bea de la 11 ani. „Beau de rup. Și barbați și femei. Dupa ce termina vinul din budaca, rup crașma” Romania se afla in topul european al țarilor cu mari consumatori de alcool. Regiunile care ne propulseaza in aceste statistici sunt in special Oltenia și Moldova. Mai ales…


Ce parere ai despre aceasta stire?