Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

17:15, 28.11.2023

Care e pluralul cuvântului zăpadă. Milioane de români îl scriu greșit

Formarea pluralului substantivelor reprezintă una dintre provocările limbii române. Există diverse reguli de formare a pluralului, motiv pentru care românii cad în capcană. Tu știi care este forma de plural a cuvântului…




16:00, 22.11.2023

Care este pluralul cuvântului pandișpan. Milioane de români folosesc forma greșită

De-a lungul timpului, limba română a dobândit actualizări ale formelor de plural ale cuvintelor. Multă lume se întreabă care este pluralul cuvântului pandișpan. Aflați în rândurile următoare. Care este pluralul…




09:06, 03.11.2023

Trebuie sau trebuiesc – cum e corect. Conjugarea verbului trebuie

Folosim adesea verbul „trebuie”, atât în vorbire, cât și în scris, iar uneori se strecoară și erori din punct de vedere gramatical în ceea ce privește forma corect utilizată. Cum e corect: trebuie sau trebuiesc?Am…




09:21, 29.08.2022

Lecţia practică de gramatică: vechei sau vechii

La genitiv-dativ, genul feminin, numărul singular, adjectivele au aceeaşi desinenţă cu cea de nominativ plural. Adjectivul veche are la plural forma vechi, iar forma de genitiv-dativ articulat este vechii (al doilea…




08:05, 29.06.2022

Lecţia practică de gramatică: „Substantivuri”

Substantivele feminine au la genitiv-dativ singular nearticulat aceeaşi desinenţă cu cea de nominativ plural (unei după-amieze – două după-amieze). La această desinenţă, pentru forma articulată de genitiv-dativ,…




18:46, 22.01.2021

Și Comisia Europeană s-a băgat în scandalul Olivia Steer-Mircea Cărtărescu! Cine a avut dreptate?

Comisia Europeană în România a postat pe Facebook o imagine din DOOM cu forma corectă a adjectivului „drag” la feminin genitiv-dativ cu textul: „Dragii noștri urmăritori, pentru siguranța voastră, informați-vă…




18:56, 21.01.2021

DATIVUL FATAL! Olivia STEER s-a luat de cine nu trebuie!

Clinci gramatical pe Facebook între scriitorul Mircea Cărtărescu și Olivia Steer. Totul a pornit de la o postare a romancierului român. Mircea Cărtărescu i-a urat pe Facebook, pe 10 ianuarie, la mulți ani scriitoarei…




18:21, 21.01.2021

Olivia Steer s-a certat cu Cărtărescu pe gramatică și vaccinarea anti-Covid

Un schimb de replici între Olivia Steer, militant antivaccinare, şi scriitorul Mircea Cărtărescu a luat amploare azi pe Facebook, după ce fosta prezentatoare TV l-a apostrofat pe reputatul autor mai întâi fiind…




12:04, 18.10.2016

Nu mai chinuiti limba romana – greseli de exprimare frecvente!

Traim in Romania, invatam de mici copii limba natala si cu toate acestea deseori facem greseli gramaticale ce ne demonstreaza ca toata viata avem ceva de invatat. Poate ca cel mai cautat lucru atat la o femeie,…




18:20, 28.04.2015

Porţia de gramatică : ironia sorţii sau ironia soartei?

Cum se spune corect? a) ironia sorţii b) ironia soartei Pluralul corect al substantivului „soartă” este „sorţi”. În cazul celor mai multe substantive feminine, forma de genitiv-dativ, singular, este identică cu…




17:05, 23.03.2015

Cele mai frecvente greşeli în limba română. Folosim de multe ori expresia „Îmi cer scuze”, fără a sesiza greşeala

Mulţi dintre noi cădem în diverse „capcane” ale limbii atât în comunicarea orală, cât şi în cea scrisă. Dezacordurile şi cuvintele folosite greşit sunt cele mai frecvente greşeli de exprimare, scrie Adevarul.ro.…




02:20, 21.03.2015

Greşeli frecvente în limba română: „Îmi cer scuze“, eroarea de exprimare pe care o facem fără să ne dăm seama – zece capcane în vorbirea curentă

Greşeli frecvente în limba română: „care” şi „pe care” Una dintre cele mai frecvente greşeli este folosirea pronumelui relativ „care“, în locul formei compuse „pe care“. Ca în exemplul: „Fata care am văzut-o avea…