Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

16:03, 18.06.2018

Avocat Cristina Leţu. Clauze abuzive în contractele de credit imobiliar/ipotecar

O mare parte dintre comisioanele percepute de instituțiile bancare sunt interzise de legislația în vigoare care, indică în mod limitativ costurile pe care trebuie să le suporte consumatorul dintr-un contract de…




07:31, 17.03.2018

Avocat Cristina Leţu: Drepturile și obligațiile părinților cu privire la persoana copilului după divorț

În principiu, ocrotirea copilului se realiează de părinți în comun, în mod egal și în mod exclusiv. Regula exercitării autorității părintești în comun se aplică atât în cazul în care părinții sunt căsătoriti, dar…




11:25, 22.02.2018

Avocat Cristina Leţu. Ce este dezmoștenirea și cine poate fi dezmoștenit?

Dezmoștenirea este dispoziția testamentară prin care testatorul îi înlătură de la moștenire, în tot sau în parte, pe unul sau mai mulți dintre moștenitorii săi legali. Prin dezmoştenire, moştenitorii legali care…




15:42, 09.02.2018

Avocat Cristina Leţu. Despre ordinul de protecţie şi ordinul de protecţie provizoriu. Ce poate solicita o victimă a violenţei în familie

Cum se manifestă violența în familie ? Violența în familie reprezintă orice acțiune sau inacțiune intenționată, cu excepția acțiunilor de autoaparare ori de apărare, manifestată fizic sau verbal, săvârșită un membru…




15:14, 29.01.2018

Avocat Cristina Leţu. În ce condiții vă puteți schimba numele de familie și/sau prenumele pe cale administrativă

Pentru motive iîntemeiate, cetăţenii români pot obţine schimbarea pe cale administrativă a numelui de familie şi a prenumelui sau numai a unuia dintre acestea. Sunt considerate motive intemeiate care sa justifice…




09:26, 20.01.2018

Avocat Cristina Leţu: Cine suportă cheltuielile de vânzare a unui bun?

Ca și regulă generală, legistația actuală menține regula potrivit căreia, cumpărătorul suportă cheltuielile necesitate de încheierea contractului de vânzare cumpărare (de exemplu chetuielile cu întocmirea înscrisurilor,…




14:23, 22.12.2017

Avocat Cristina Leţu: Persoanele între care există obligația de întreținere și ordinea în care se datorează

1. Între cine există obligația legală de întreținere? Obligația legală de întreținere există între persoanele prevăzute de lege, respectiv între urmatoarele categorii: între soț și soție; între rudele în linie…




15:37, 14.12.2017

Avocat Cristina Leţu. Ce trebuie să știm despre regimul matrimonial şi convenția matrimonială?

Căsătoria dă naștere, alături de drepturi și de obligații personale ale soților, unui ansamblu de drepturi și obligații de natură patrimonială. Viitorii soți pot alege, prin convenție matrimonială, regimul matrimonial…




10:52, 08.12.2017

Avocat Cristina Leţu. Pensia de urmaş. Cine poate beneficia de ea şi în ce condiţii

1. Cine beneficiază de pensia de urmaș și în ce condiții? De pensie de urmaș beneficiază copiii defunctului dar și sotul supravietuitor, în următoarele condiții: ・ Copii până la împlinirea vârstei de 16 ani iar…




10:32, 04.12.2017

Avocat Cristina Leţu. Alte clauze facultative sau abuzive (nepermise) în contractul individual de muncă

1. Clauza de stabilitate prin intermediul acesteia se garantează salariatului menținerea sa în muncă o perioadă de timp certă. Este utilă în special în cazul contractelor individuale de muncă încheiate pe o perioadă…




14:54, 23.11.2017

Avocat Cristina Leţu. Clauze facultative frecvente în contractul individual de muncă

1.Clauza de neconcurență La încheierea contractului de muncă sau pe parcursul executării acestuia, părțile pot să negocieze și să cuprindă în contract o clauză de neconcurență prin care salariatul să fie obligat…




14:46, 16.11.2017

Avocat Cristina Leţu. Contractul de vânzare cu clauză de întreținere. Întrebări frecvente și răspunsuri

1. Ce este contractul de vânzare cu clauză de întreținere? Prin contractul de întreținere, una dintre părți înstrăinează un bun sau plătește o sumă de bani, iar cealaltă parte se obligă să-i asigure întreținerea…




15:45, 06.11.2017

Avocat Cristina Leţu. ARBITRAJUL, alternativa mai rapidă şi mai ieftină a instanţelor de judecată. Cine poate apela la această soluţie şi în ce cauze

Ce litigii pot fi supuse arbitrajului şi cine poate apela la arbitraj? Arbitrajul este o jurisdicție alternativă având caracter privat şi are ca element central convenţia arbitrală, cunoscută şi sub denumirea de…




14:23, 30.10.2017

Avocat Cristina Leţu. Concedierea disciplinară: motive, condiţii, urmări

1. Când intervine concedierea disciplinară și pentru ce motive Pentru angajarea răspunderii disciplinare, constând în aplicarea sancțiunii concedierii disciplinare, se cere săvârșirea unei abateri iar legislația…




11:13, 24.10.2017

Avocat Cristina Leţu: Despre darea în plată. Întrebări frecvente

1.Cui i se adrezează legea? Raporturilor juridice dintre consumatori (persoană fizică sau grup de persoane fizice constituite în asociatii, care acționează în scopuri din afara activitătii sale comerciale, industriale…




10:57, 20.10.2017

Avocat Cristina Leţu: Executarea silită a contractelor de credit bancar cesionate recuperatorilor de creanțe și contestația la executare

Există numeroase situații când banca unde a fost încheiat contractul de credit bancar a cesionat creanțele rezultate din acesta către terțe societăţi comerciale, specializate în recuperarea creanțelor bancare și…




14:29, 16.10.2017

Avocat Cristina Leţu: Reprezentarea convenţională a părţilor în procesul civil

Atât reclamantul cât şi pârâtul, dar şi intervenienţii pot participa în procesul civil personal sau prin intermediul unui reprezentant care îndeplineşte acte de procedură în numele şi în interesul celor amintiţi.…




15:52, 11.10.2017

Avocat Cristina Leţu: Despre contractul de închiriere a imobilelor. Ce drepturi şi obligaţii revin proprietarului şi chiriaşului

1. Întrucât un contractul de închiriere a unui imobil generează venituri proprietarului, acesta are obligaţia să îl înregistreze la organul fiscal, în termen de 15 zile de la data încheierii contractului între…




15:18, 06.10.2017

Avocat Cristina Leţu: Moştenirea. Cum şi după ce reguli se împarte

Potrivit legii, aşa cum am subliniat şi în articolele anterioare, orice persoană fizică poate dispune liber, prin testament ori alte acte cu titlu gratuit (donaţie) de bunurile care alcătuiesc patrimoniul său.…




14:29, 04.10.2017

Avocat Cristina Leţu: Ineficacitatea testamentelor. Cauze şi consideraţii generale

Noţiunea generală de „ineficacitate a legatelor” desemnează ipotezele în care dispoziţia testamentară prin care testatorul a instituit unul sau mai multe legate este lipsită de efecte juridice din cauze prevăzute…




14:16, 29.09.2017

Avocat Cristina Leţu: Contestarea testamentului autentic de către persoanele interesate este mai anevoioasă

Testamentul este autentic dacă a fost autentificat de notarul public sau de o altă persoană învestită cu autoritate publică de către stat, potrivit legii, de exemplu reprezentanții diplomatici ai României în strainătate.…




11:57, 22.09.2017

Avocat Cristina Leţu: Când şi cum vă puteți adresa Curţii Europene a Dreptrurilor Omului?

1. CE ESTE CURTEA EUROPEANĂ A DREPTURILOR OMULUI? Curtea europeană a Drepturilor Omului este o jurisdicţie internaţională cu sediul la Strasbourg. (European Court of Human Rights ,Council of Europe ,F-67075 Strasbourg…




14:34, 18.09.2017

Avocat Cristina Leţu: Pentru ce lucrări nu este necesară obținerea autorizației de construire?

Autorizația de construire este un document obligatoriu atunci când doriți să construiți , să consolidați sau să reparați o construcție deja existentă, potrivit legislației specifice și care se obține potrivit Legii…




14:07, 13.09.2017

Avocat Cristina Leţu: Vrei să divorțezi? Care sunt pașii și unde se poate promova acțiunea de divorț

În viață există momente în care concilierea familială nu mai este posibilă și astfel se ajunge la măsura extremă a divorţului. Primul pas în demararea procedurilor diferă de modul în care soții înteleg să procedeze,…