Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

20:40, 23.10.2022

Studiu: măsurători precise ale stratului neutronic al nucleului atomului de plumb

Reprezentarea unui atom, cu nucleul în centru, iar electronii distribuiți în jurul acestuia   Ciocnirea stelelor de neutroni dă naștere atomilor „grei”, precum atomilor de aur sau de platină. Însă detaliile acestui…




03:00, 04.04.2022

Noi progrese în studiul atomilor exotici, în care electronii sunt înlocuiți cu alte particule

Heliul kaonic este un atom exotic, în care kaonii înlocuiesc electronii. Studiul acestui atom este important, întrucât ajută la înțelegerea interacțiunii nucleare tari. În cadrul unui experiment efectuat în Japonia…




11:47, 14.11.2018

Busola cuantică, mai precisă şi mai stabilă decât GPS-ul. Noul sistem nu foloseşte sateliţii, cum funcţionează VIDEO

Cercetătorii de la Colegiul Imperial din Londra au dezvoltat o busolă cuantică ce poate fi folosită ca alternativă la GPS şi suficient de mică pentru a putea fi transportată. Tehnic, numele acesteia este busolă…




15:51, 27.09.2014

De ce colapsul atomilor nu distruge toată materia din Univers?

Astăzi vom afla de ce electronii nu cad în nucleele atomice şi nu provoacă în acest mod distrugerea întregii materii din Univers. Astăzi voi răspunde la următoarea întrebare: „De ce electronii încărcaţi electric…




12:42, 09.02.2014

Un nou microscop surprinde mişcarea atomilor şi moleculelor

Un nou microscop permite oamenilor de ştiinţă să poată observa mişcarea atomilor şi moleculelor. Chong-Yu Ruan, profesor asociat de fizică şi astronomie la Michigan State University, a reuşit să aducă aceste adevărate…




20:10, 12.07.2013

Cel mai nou ceas atomic, cu o eroare de mai puţin de o secundă la 300 milioane de ani

Oamenii de ştiinţă spun că acest ceas va fi în măsură să revoluţioneze la un moment dat viziunea oamenilor asupra timpului. Dispozitivul numit Optical lattice clocks funcţionează pe bază de laser şi fluctuaţiile…




23:52, 28.05.2013

Bizarul magnetism cuantic, observat pentru prima oară de fizicieni

Magnetismul cuantic este puţin diferit de magnetismul în accepţiunea sa clasică pentru că atomii singulari au o calitate specifică particulelor ce poartă denumirea de spin (se rotesc în jurul axei proprii). Observarea…




22:44, 07.03.2013

Rockerii “dansează în horă” ca atomii unui gaz!

Potrivit cercetătorilor Universităţii Cornell, SUA, fanii muzicii heavy - metal care dansează în “mosh pit”, un fel “horă apontană dezordonată” organizată de obicei în faţa scenei pe care evoluează idolii lor,…