Apicius - Stiri si informatii despre Apicius | prima pagina Ultima actualizare: 21:46:08, 06.05.2024
Rețetă din Imperiul Roman: Friptură de miel sau de ied cu lapte și miere
O rețetă de friptură de miel sau de ied, care poate fi încercată cu ocazia sărbătorilor pascale, a ajuns la noi tocmai din antichitate. Aceasta provine din „Apicius”, o carte de bucate romană despre care se crede…
11:15, 26.12.2023
Istoria vinului fiert – de la romani până la sticlele din supermarket
Istoria vinului fiert este foarte interesantă și pornește încă din timpuri foarte vechi. Vinul fiert cu mirodenii și arome este prezent de peste 2.000 de ani, îl beau și romanii, dar și grecii. Cum a ajuns să aibă…
07:25, 20.05.2023
Istorie culinară. Ce mâncare găteau românii în vechime
Nu inainte de a testa fiecare reţetă cu speranţa că vor reuşi să redea gustul autentic, cel de altădată. Ceea ce era problematic întrucat gustul cărnii şi al legumelor de altădată nu este identic cu cel de azi.…
17:44, 04.05.2019
VIDEO- Moretum: un aperitiv gustos preparat în tabara Festivalului Apulum din Alba Iulia, după o rețetă antică romană
”Moretum”, un aperitiv gustos, preparat din brânză proaspătă de vaci, asezonat cu mult usturoi și condimente. Rețeta despinsă din cartea de bucate a celui mai mare bucătar al Imperiului Roman, Apicius este preparată…
23:18, 27.11.2018
Cristian Olteanu, un bucătar aparte: "Gătesc din rețetele lui Apicius, cel care a făcut prima carte de bucate, acum 2000 de ani"
Seara se încheie într-un stil formal, dar cât se poate de voios, căci a fost rost de aflat lucruri noi. Știați că cea mai veche carte de bucate din lume datează de "acum 2000 și ceva de ani"?
17:53, 01.05.2018
FOTO-VIDEO: Demonstraţie de gastronomie romană, cu Chef Cosmin Toma, la finalul Festivalului Apulum 2018
A fost ultima zi a a ediţiei din 2018 a Festivalului Roman Apulum, la Alba Iulia. Albaiulienii şi turiştii au avut ocazia să vadă o demonstraţie de gastronomie antică şi să afle detalii despre meşteşugurile vremurilor.…
21:37, 01.08.2017
FOTO: ”Apicius” – un balsam care poate fi folosit pentru păr și barbă, dar și pentru a da savoare mâncărurilor, noua invenție a bucătarului albaiulian…
La trei luni de când a lansat parfumul comestibil, bucătarul albaiulian Cosmin Toma apare cu o nouă invenție. De această dată a creat un balsam inedit, care poate fi folosit pentru păr și barbă, dar și pentru a…
17:05, 01.05.2017
Demonstrație culinară în încheierea celei de-a V-a ediții a Festivalului Roman Apulum, de la Alba Iulia
Cea de-a V-a ediție a Festivalului Roman Apulum s-a încheiat astăzi, 1 mai 2017, în Cetatea Alba Carolina cu o demonstrație culinară de excepție. Apicius, întruchipat de Cosmin Toma, a pregătit în încheierea festivalului…
15:44, 01.05.2017
FOTO/VIDEO: Demonstrație culinară în încheierea Festivalului Roman Apulum. Preparat la ceaun după rețeta faimosului bucătar Apicius
Festivalul Roman Apulum s-a încheiat luni, în Cetatea Alba Carolina cu o demonstrație culinară de excepție. Apicius, întruchipat de Cosmin Toma, a pregătit în încheierea festivalului de anul acesta, un preparat…
23:52, 30.06.2016
Savorile bucatelor romane, redescoperite la Porolissum Fest 2016. Programul complet al festivalului de reconstituire istorică
Publicul de toate vârstele este invitat, în sâmbătă, 2 iulie, şi duminică, 3 iulie, la castrul roman de la Porolissum, unde specialiştii Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă (MJAI) Zalău, împreună cu tinerii voluntari…
16:07, 30.06.2016
Războaie, jocuri şi savori, în acest weekend, la Porolissum
Cea de-a şasea ediţie a Porolissum Fest va avea loc, la finalul acestei săptămâni, la castrul roman de la Porolissum. Cu aceste prilej, publicul de toate vârste este invitat să ia parte la o serie de activităţi…
17:59, 18.06.2016
Mâncăruri după rețete din cea mai veche carte de bucate, la Porolissum Fest, lângă Zalău
Mâncăruri gătite după rețete din cea mai veche carte de bucate din lume, cea a gastronomului antic Apicius, preparate de celebrul chef Antonio Passarelli și maestrul bucătar Mircea Groza, în cadrul unei bucătării…
11:23, 16.06.2016
Concurs de gastronomie antică. La Porolissum Fest 2016 se va găsit după reţete din Roma Antică, preparate de un chef celebru
Porolissum Fest 2016 vine în acest an cu o surpriză pentru grumanzi. În cadrul festivalului va avea loc un concurs de gastronomie antică cu preparate făcute de un chef celebru. Mâncăruri gătite după rețete din…
06:13, 01.04.2016
Reţetele celui mai mare bucătar al Imperiului Roman. Cum se gătea în urmă cu 2.000 de ani puiul cu năut
Gastronomului sălăjean Mircea Groza şi-a creat de ani buni un renume din promovarea reţetelor romane. El povesteşte că pasiunea sa pentru bucătăria romană a început chiar pe locul cetăţii romane de la Porolissum,…
03:10, 04.06.2015
Desfrâul culinar acum 2.000 de ani. Cum foloseau romanii pana de păun pentru a putea îngurgita porţii uriaşe de mâncare
Ce şi cum mâncau romanii este unul dintre domeniile de interes ale gastronomului sălăjean Mircea Groza, cel care găteşte preparate după reţete vechi de 2.000 de ani, la umbra zidurilor castrului de la Porolissum.…
12:05, 08.04.2015
Adevărul pe care nu ţi l-a spus nimeni despre sfecla roşie!
Cultivată din cele mai vechi timpuri, sfecla era adusă ofrandă zeilor, considerându-se că valora greutatea ei în argint. Românii au început să o cultive, preparând-o cu miere și vin. Apicius, renumitul gastronom…
18:36, 22.07.2013
Sistemul defensiv roman şi aşezarea de la Călugăreni, pe lista patrimoniului mondial UNESCO
Specialiştii de la Muzeul Judeţean Mureş au iniţiat proiectul 'Traseul limesului Roman pe teritoriul judeţului Mureş', parte a sitului multinaţional 'Graniţele Imperiului Roman', prin care se doreşte scoaterea…