Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

10:05, 02.05.2024

Rețetă din Imperiul Roman: Friptură de miel sau de ied cu lapte și miere

Rețetă din Imperiul Roman: Friptură de miel sau de ied cu lapte și miere

O rețetă de friptură de miel sau de ied, care poate fi încercată cu ocazia sărbătorilor pascale, a ajuns la noi tocmai din antichitate. Aceasta provine din „Apicius”, o carte de bucate romană despre care se crede…




11:15, 26.12.2023

Istoria vinului fiert – de la romani până la sticlele din supermarket

Istoria vinului fiert este foarte interesantă și pornește încă din timpuri foarte vechi. Vinul fiert cu mirodenii și arome este prezent de peste 2.000 de ani, îl beau și romanii, dar și grecii. Cum a ajuns să aibă…




07:25, 20.05.2023

Istorie culinară. Ce mâncare găteau românii în vechime

Nu inainte de a testa fiecare reţetă cu speranţa că vor reuşi să redea gustul autentic, cel de altădată. Ceea ce era problematic întrucat gustul cărnii şi al legumelor de altădată nu este identic cu cel de azi.…




17:44, 04.05.2019

VIDEO- Moretum: un aperitiv gustos preparat în tabara Festivalului Apulum din Alba Iulia, după o rețetă antică romană

”Moretum”, un aperitiv gustos, preparat din brânză proaspătă de vaci, asezonat cu mult usturoi și condimente. Rețeta despinsă din cartea de bucate a celui mai mare bucătar al Imperiului Roman, Apicius este preparată…




23:18, 27.11.2018

Cristian Olteanu, un bucătar aparte: "Gătesc din rețetele lui Apicius, cel care a făcut prima carte de bucate, acum 2000 de ani"

Seara se încheie într-un stil formal, dar cât se poate de voios, căci a fost rost de aflat lucruri noi. Știați că cea mai veche carte de bucate din lume datează de "acum 2000 și ceva de ani"? 




17:53, 01.05.2018

FOTO-VIDEO: Demonstraţie de gastronomie romană, cu Chef Cosmin Toma, la finalul Festivalului Apulum 2018

A fost ultima zi a a ediţiei din 2018 a Festivalului Roman Apulum, la Alba Iulia. Albaiulienii şi turiştii au avut ocazia să vadă o demonstraţie de gastronomie antică şi să afle detalii despre meşteşugurile vremurilor.…




21:37, 01.08.2017

FOTO: ”Apicius” – un balsam care poate fi folosit pentru păr și barbă, dar și pentru a da savoare mâncărurilor, noua invenție a bucătarului albaiulian…

La trei luni de când a lansat parfumul comestibil, bucătarul albaiulian Cosmin Toma apare cu o nouă invenție. De această dată a creat un balsam inedit, care poate fi folosit pentru păr și barbă, dar și pentru a…




17:05, 01.05.2017

Demonstrație culinară în încheierea celei de-a V-a ediții a Festivalului Roman Apulum, de la Alba Iulia

Cea de-a V-a ediție a Festivalului Roman Apulum s-a încheiat astăzi, 1 mai 2017, în Cetatea Alba Carolina cu o demonstrație culinară de excepție. Apicius, întruchipat de Cosmin Toma, a pregătit în încheierea festivalului…




15:44, 01.05.2017

FOTO/VIDEO: Demonstrație culinară în încheierea Festivalului Roman Apulum. Preparat la ceaun după rețeta faimosului bucătar Apicius

Festivalul Roman Apulum s-a încheiat luni, în Cetatea Alba Carolina cu o demonstrație culinară de excepție. Apicius, întruchipat de Cosmin Toma, a pregătit în încheierea festivalului de anul acesta, un preparat…




23:52, 30.06.2016

Savorile bucatelor romane, redescoperite la Porolissum Fest 2016. Programul complet al festivalului de reconstituire istorică

Publicul de toate vârstele este invitat, în sâmbătă, 2 iulie, şi duminică, 3 iulie, la castrul roman de la Porolissum, unde specialiştii Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă (MJAI) Zalău, împreună cu tinerii voluntari…




16:07, 30.06.2016

Războaie, jocuri şi savori, în acest weekend, la Porolissum

Cea de-a şasea ediţie a Porolissum Fest va avea loc, la finalul acestei săptămâni, la castrul roman de la Porolissum. Cu aceste prilej, publicul de toate vârste este invitat să ia parte la o serie de activităţi…




17:59, 18.06.2016

Mâncăruri după rețete din cea mai veche carte de bucate, la Porolissum Fest, lângă Zalău

Mâncăruri gătite după rețete din cea mai veche carte de bucate din lume, cea a gastronomului antic Apicius, preparate de celebrul chef Antonio Passarelli și maestrul bucătar Mircea Groza, în cadrul unei bucătării…




11:23, 16.06.2016

Concurs de gastronomie antică. La Porolissum Fest 2016 se va găsit după reţete din Roma Antică, preparate de un chef celebru

Porolissum Fest 2016 vine în acest an cu o surpriză pentru grumanzi. În cadrul festivalului va avea loc un concurs de gastronomie antică cu preparate făcute de un chef celebru.  Mâncăruri gătite după rețete din…




06:13, 01.04.2016

Reţetele celui mai mare bucătar al Imperiului Roman. Cum se gătea în urmă cu 2.000 de ani puiul cu năut

Gastronomului sălăjean Mircea Groza şi-a creat de ani buni un renume din promovarea reţetelor romane. El povesteşte că pasiunea sa pentru bucătăria romană a început chiar pe locul cetăţii romane de la Porolissum,…




03:10, 04.06.2015

Desfrâul culinar acum 2.000 de ani. Cum foloseau romanii pana de păun pentru a putea îngurgita porţii uriaşe de mâncare

Ce şi cum mâncau romanii este unul dintre domeniile de interes ale gastronomului sălăjean Mircea Groza, cel care găteşte preparate după reţete vechi de 2.000 de ani, la umbra zidurilor castrului de la Porolissum.…




12:05, 08.04.2015

Adevărul pe care nu ţi l-a spus nimeni despre sfecla roşie!

Cultivată din cele mai vechi timpuri, sfecla era adusă ofrandă zeilor, considerându-se că valora greutatea ei în argint. Românii au început să o cultive, preparând-o cu miere și vin. Apicius, renumitul gastronom…




18:36, 22.07.2013

Sistemul defensiv roman şi aşezarea de la Călugăreni, pe lista patrimoniului mondial UNESCO

Specialiştii de la Muzeul Judeţean Mureş au iniţiat proiectul 'Traseul limesului Roman pe teritoriul judeţului Mureş', parte a sitului multinaţional 'Graniţele Imperiului Roman', prin care se doreşte scoaterea…