Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

Studiu SAP și Oxford Economics: Companiile nu au strategiile sau soluțiile necesare pentru managementul generațiilor viitoare de resurse umane

Publicat:

Potrivit studiului Workforce 2020, realizat de în colaborare cu SAP SE, liderul mondial pe piata de solutii software de business și tehnologie, companiile se confrunta în prezent cu cel mai divers mediu de lucru din istorie, cinci generații din diferite zone geografice lucrând acum împreuna – fiecare dintre acestea având diverse abilitați, niveluri de experiența și obiceiuri de munca. În plus, din ce în ce mai multe persoane vor lucra ca liber profesioniști și contractori pe termen lung, ceea ce reprezinta o oportunitate majora…

Citeste articolul mai departe pe agora.ro…  

Sursa articol: agora.ro


Stiri pe aceeasi tema

STUDIU EY: Trei din patru companii nu reusesc sa gestioneze in mod eficient mobilitatea resurselor umane, pe fondul cresterii vertiginoase a cererii de experienta internationala in campul muncii

13:55, 07.05.2024 - ”Doar unul din patru angajatori (25%) dispune de o functie de mobilitate pe deplin dezvoltata, iar trei sferturi (75%) nu reusesc sa profite de o forta de munca cu adevarat mobila si agila”, potrivit editiei 2024 a studiului EY ”Mobility Reimagined. Companiile din intreaga lume risca sa piarda cursa…

UN NOU STUDIU Programul de munca poate sa ne influențeze sanatatea

10:16, 08.04.2024 - Conform unui studiu publicat recent, programul de lucru poate avea un impact semnificativ asupra sanatații noastre. Cercetarea, realizata pe parcursul a 30 de ani și implicand 7.000 de participanți, .... The post UN NOU STUDIU Programul de munca poate sa ne influențeze sanatatea first appeared on Informatia…

Potențialul exod al forței de munca asiatice in contextul aderarii Romaniei la Schengen: Provocari pentru diverse sectoare economice

00:30, 01.04.2024 - Cu apropierea aderarii Romaniei la spațiul Schengen, se contureaza perspective complexe in ceea ce privește forța de munca asiatica prezenta in țara. Paula Rusu, managing partner la Today Workforce, a atras atenția asupra unui posibil exod masiv al acestei categorii de lucratori catre statele occidentale,…

Doar 24% dintre companii anticipeaza creșteri salariale de peste 10%

13:40, 29.03.2024 - Companiile doresc sa creasca in acest an salariile pentru angajați, pe fondul unei piețe competitive a locurilor de munca, insa creșterea nu va fi uniforma in toate tipurile de locuri de munca și industrii. Astfel ca, in timp ce 78% dintre organizații au inclus creșteri salariale in strategiile lor…

Securitatea și sanatatea in munca – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din Romania

11:26, 28.03.2024 - Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura intregului personal condiții sigure de munca. Acest lucru este reglementat legal printr-o ramura a Protecției Muncii, numita Securitate și Sanatate in Munca, ce definește totalitatea masurilor…

Proiect OUG: Se clarifica problema intreprinderilor legate, bani pentru veteranii trecuți in rezerva, companiile de Stat vor da cel puțin 50% din profit la buget și pot mari salariile

23:25, 13.03.2024 - Dupa luni intregi in care antreprenorii nu știu ce ințelege Ministerul Finanțelor cu intreprinderile legate, in final au venit cateva clarificari intr-un proiect. Se aduc modificari mai multor legi, inclusiv in ceea ce privește bugetul și fiscalitatea.

Cu cat vor mari salariile anul acesta companiile din Romania

16:26, 06.03.2024 - O treime dintre companiile prezente pe piata din Romania vor creste salariile cu procente cuprinse intre 6% si 10%, in acest an, context in care doi din zece angajati (19%) doresc majorari de peste 20%, reiese dintr-o cercetare de specialitate. Datele Randstad Romania HR Trends 2024 arata ca discrepanta…

Suma totala a salariile din Iași reprezinta 50% din valoarea celor din Cluj sau Timiș

11:16, 21.02.2024 - Firmele din judetul Iasi platesc lunar salarii de aproape 1 mld. de lei, adica 202 mil. euro, potrivit datelor disponibile la Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP). Deși suma pare a fi una mare, in Cluj si in Timis se simte nivelul ridicat al activitatii economice din zona, pentru ca suma totala…


Ce parere ai despre aceasta stire?