Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

Urme ale riturilor dacice în obiceiul „Ceata feciorilor“ de pe Valea Mureșului

Publicat:

Din cele mai vechi timpuri, feciorii erau  prezenți  in toata viata satului la sarbatorile fixe cum ar fi Craciunul, , Boboteaza, dar și la cele pastorale și agrare. Rolul cetei de feciori s-a oglindit cel mai bine in organizarea colindatului de Craciun, scrie http://alba24.ro.

Convietuirea elementelor crestine cu cele pagane face ca si in acest obicei sa existe un repertoriu de colinde stravechi impreuna cu cele crestine. Vom incerca in cele ce urmeaza sa expunem posibilele apropieri care se pot face intre traditiile de Craciun consemnate de folcloristi si etnologi pe Valea…

Citeste articolul mai departe pe obiectiv.info…  

Sursa articol: obiectiv.info


Stiri pe aceeasi tema

FOTO: 13 iunie, Ziua Eroilor, omagiata de Primaria Sebeș și de comunitatea locala

17:31, 13.06.2024 - FOTO: 13 iunie, Ziua Eroilor, omagiata de Primaria Sebeș și de comunitatea locala Joi, 13 iunie 2024, cu prilejul sarbatorii creștine a Inalțarii Domnului, la Sebeș, au fost omagiați eroii cazuți pentru apararea neamului romanesc. Primarul municipiului Sebeș, Dorin Nistor, reprezentanți ai bisericii…

,,Ceremonialul nupțial. Abordare interetnica”, o noua finanțare nerambursabila caștigata de Centrul de Cultura ,,Augustin Bena”

10:01, 22.05.2024 - Administrația Fondului Cultural Național a anunțat rezultatele sesiunii de finantare A.F.C.N. II/2024, dupa prima etapa de concurs. La secțiunea ,,Patrimoniu Cultural Imaterial”, Centrul de Cultura ,,Augustin Bena” a caștigat o noua finanțare nerambursabila, in valoare de 118.291 lei, in vederea implementarii…

Ce se intampla daca lucrezi sau speli cand ai cruce neagra sau cruce roșie in calendar. Ce spune biserica

23:21, 10.05.2024 - Peste an, sunt cateva sarbatori importante: Craciunul,  Boboteaza, Paștele, Rusaliile, Adormirea Maicii Domnului și zilele legate de acestea. Toate sunt insemnate cu cate o cruce roșie in calendar.  Intr-un an bisericesc se țin 28 de sarbatori cu cruce roșie, cele mai multe dintre ele fiind in preajma…

Borbolatița, obiceiul stravechi al veseliei, al ploii și al belșugului, ținut a doua zi de Paște in satul Limba din Alba. FOTO

20:15, 06.05.2024 - Borbolatița, obiceiul stravechi al veseliei, al ploii și al belșugului, ținut a doua zi de Paște in satul Limba din Alba. FOTO Borbolatița, obiceiul stravechi al veseliei: Locuitorii salului Limba (comuna Ciugud) au sarbatoresc luni Borbolatița, un obicei pastrat in judetul Alba din moși stramoși. Borbolatita…

A doua zi de PAȘTE 2024: Obiceiul ”Udatului”, ciocnitul oualor invers. Tradiții și superstiții de sarbatori

22:05, 05.05.2024 - A doua zi de PAȘTE 2024: Obiceiul ”Udatului”, ciocnitul oualor invers. Tradiții și superstiții de sarbatori A doua zi de PAȘTE 2024: Obiceiul ”Udatului”, ciocnitul oualor invers. Sarbatoarea Invierii Domnului este singura careia ii sunt dedicate trei zile. In a doua zi de Paște, sunt marcate unele obiceiuri…

ANM emite ALERTA: Cod galben pentru ceața densa și polei in multiple zone din țara

08:15, 20.04.2024 - ANM a emis un avertisment de ultima ora pentru mai multe zone din țara, indicand prezența ceții dense și a poleiului. Conform ultimelor date furnizate, fenomenele meteorologice periculoase afecteaza localitați din 8 județe ale țarii. In județele Salaj, Cluj, Bistrița-Nasaud, Vaslui, Alba, Harghita,…

Zile libere 2024 – romanii se pregatesc de o noua minivacanta. Cate zile libere vor avea de 1 Mai și de Paște

11:55, 05.04.2024 - Zile libere 2024. In 2024 avem 17 zile libere oficiale, cu doua mai multe decat in 2023, dar, din pacate, unele dintre ele vor pica in weekend. Insa guvernul a acordat inca trei zile libere pentru bugetari, „punti” pentru trei minivacante. Afla care sunt zilele libere in 2024, care dintre ele vor fi…

1 aprilie – Ziua PACALELILOR. De unde a aparut obiceiul. Cele mai haioase și celebre glume facute de-a lungul timpului

07:01, 01.04.2024 - 1 aprilie – Ziua PACALELILOR. De unde a aparut obiceiul. Cele mai haioase și celebre glume facute de-a lungul timpului 1 aprilie – Ziua PACALELILOR este ziua glumelor și a pacalelilor. Obiceiul de a face farse iși are originile chiar din secolul al XVI, aparand pentru prima oara in Franța. Este celebrata…


Ce parere ai despre aceasta stire?