Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

Tradiții și obiceiuri de zilele babei. După acestea urmează zilele moșilor

Publicat:

Zilele babei corespund cu zilele de urcus ale cu oile la munte, urcus dedicat mortii si renasterii sezoniere a zeitei agrare si a timpului calendaristic, in preajma echinoctiului de primavara. Obiceiurile si practicile magice de innoire a timpului se concentreaza in prima zi a ciclului, 1 martie, numita zonal Dochia, Marta, Martisor, si in ultima zi, la moartea Dochiei, 9 martie, numita Mosi, 40 de Sfinti. traditia populara spune ca a pu (...)

Citeste articolul mai departe pe ziaruldeiasi.ro…  

Sursa articol: ziaruldeiasi.ro


Stiri pe aceeasi tema

Preotul Ioan Sabau, arestat de cateva ori in perioada comunista, a creat la Vinerea obiceiul Paștenilor care dainuie și in zilele noastre

19:21, 01.05.2024 - In aceste zile se implinesc 15 ani de la trecerea la cele veșnice, a vrednicului de pomenire, preotul Ioan Sabau, unul dintre marii preoti ai Ardealulului, aparținand pleiadei de „Sfinți ai Inchisorilor” din țara noastra, care in intreaga sa viața pamanteasca nu a facut niciun compromis cu regimurile…

Traditii pentru spor si sanatate in Miercurea Mare! Femeile nu torc si nu cos

12:30, 01.05.2024 - Astazi este Miercurea Mare din Saptamana Patimilor, o zi importanta de post si rugaciune. Biserica oficiaza denii si slujbe speciale, iar credinciosii respecta cu sfintenie anumite traditii. In Saptamana Mare sau in Saptamana Patimilor, fiecare zi are o semnificatie aparte, conform realitatea.md. Astfel,…

De unde vine expresia „a umbla cu ocaua mica” și ce semnifica

10:05, 17.04.2024 - Limba romana este o sursa inepuizabila de expresii și zicatori populare, care oglindesc bogația istorica, tradițiile și mentalitatea poporului roman. Ele ascund ințelesuri profunde și emoții, fiind adevarate bijuterii lingvistice care pastreaza vie esența culturala și identitatea naționala a țarii noastre.…

Oficial, a inceput primavara astronomica. Astazi ziua este egala cu noaptea. Traditii si superstitii la inceput de an agrar

11:31, 20.03.2024 - Echinoctiul de primavara reprezinta momentul care marcheaza inceputul primaverii astronomice. Fenomenul se va produce in miercuri, 20 martie, la ora 05.06, ora Romaniei. „Dupa „Martisor”, „Babe” si „Mosi”, dupa „zapada mieilor”, cand calendaristic deja am pasit in anotimpul primaverii desi luna martie…

TRADIȚII ȘI OBICEIURI De-a lungul timpului, au luat naștere numeroase legende ale marțișorului

12:45, 11.03.2024 - Semnificatia firelor alb si rosu ce se impletesc intr-un snur de care este prins un mic obiect este relevata si de unele legende. The post TRADIȚII ȘI OBICEIURI De-a lungul timpului, au luat naștere numeroase legende ale marțișorului first appeared on Informatia Zilei .

A venit sezonul Babelor! Ce spune traditia

22:45, 03.03.2024 - Martie este luna Babelor! Stiti cum sa va alegeti o Baba si ce spune tradiția? Legenda Babelor este asociata cu cea a Babei Dochia, responsabila de venirea iernii. Astfel, incepand cu 1 martie si pana pe data de 9, Baba Dochia incepe sa isi lepede cojoacele, semn ca vremea este din ce in ce mai calduroasa.…

1 MARTIE. Tradiții ancestrale

10:00, 01.03.2024 - Obiceiul martisorului este de fapt o secventa dintr-un scenariu ritual de innoire a timpului – primavara, la moartea si renasterea simbolica a Dochiei. Originile acestui obicei se pierd in negura timpului. Romanii l-au pastrat și l-au transmis din generație in generație. O primavara binecuvantata! Martisorul,…

Dragobete, sarbatoarea tradiționala a iubirii și primaverii, celebrata in 24 februarie. Obiceiuri și tradiții romanești

22:00, 21.02.2024 - Dragobete, sarbatoarea tradiționala a iubirii și primaverii, celebrata in 24 februarie. Obiceiuri și tradiții romanești Dragobete, sarbatoarea tradiționala a iubirii și primaverii se apropie. Ea este celebrata in ziua de 24 februarie, fiind considerata echivalentul romanesc al sarbatorii Sfantului Valentin.…


Ce parere ai despre aceasta stire?