Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

Sonda spaţială IRIS va studia Soarele şi va oferi cele mai clare imagini cu fenomenele care au loc pe suprafaţa lui

Publicat:

Sonda Interface Region Imaging Spectograph (IRIS) se afla in acest moment la 527 de kilometri deasupra Pamantului undeva va astepta, timp de sase luni, pana isi va incepe misiunea. Aceasta a fost lansata in spatiu cu ajutorul unei rachete XL. Sonda le va oferi fizicienilor imagini de rezolutie foarte mare dintr-un strat ingust al atmosferei Soarelui, numit regiunea de interfata. 

Aceasta zona marcheaza granita dintre cromosfera – un strat dens si cu temperatura mai scazuta - si coroana solara. Acest strat are intre 4.800 si 9.600 de kilometri grosime,…

Citeste articolul mai departe pe adevarul.ro…  

Sursa articol: adevarul.ro


Stiri pe aceeasi tema

VIDEO. Cum arata o ploaie solara

12:30, 04.05.2024 - Nava spatiala Solar Orbiter a reușit sa surprinda in imagini o ploaie solara si spirale de gaz inalte de 10.000 de kilometri pe Soare. Observatiile transmise de sonda Agentiei Spatiale Europene dezvaluie structuri in forma de pana, asemanatoare unor fire de par, facute din plasma si, de asemenea, surprind…

O inregistrare video extraordinara prezinta detalii impresionante ale suprafeței Soarelui. Datele sunt obținute de sonda Solar Orbiter a Agenției Spațiale Europene

09:55, 04.05.2024 - Peisajul ca dintr-o alta lume al Soarelui, inclusiv muschi coronali, ploaie solara si spirale de gaz inalte de 10.000 de kilometri, este dezvaluit in imagini filmate de sonda spatiala Solar Orbiter, informeaza News.ro.Observatiile, transmise de sonda Agentiei Spatiale Europene (ESA), dezvaluie structuri…

O noua planeta in sistemul nostru solar ar putea inlocui Pluto

08:40, 04.05.2024 - O noua planeta in sistemul nostru solar? Ipoteza unei noi planete este in atenția oamenilor de știința care spun ca au gasit dovezi ca ar exista totuși o a noua planeta in sistemul nostru solar, iar aceasta nu este Pluto. De mai mulți ani, oamenii de știința cauta planete in cele mai indepartate colțuri…

Cand va avea loc urmatoarea eclipsa de Soare vizibila din Romania. Fenomenul este destul de rar

03:05, 09.04.2024 - Pe data de 8 aprilie a avut loc prima eclipsa totala de Soare din 2024, fiind un eveniment vizibil doar in America de Nord. Eclipsa a avut loc la doua saptamani dupa o eclipsa de Luna prin penumbra, inregistrata pe 25 martie 2024, care a putut fi vazuta din vestul Europei, Africa, Atlantic, America…

 NASA lanseaza rachete in umbra Lunii in timpul Eclipsei

16:26, 08.04.2024 - Intr-un proiect științific ambițios care pare a fi dintr-un roman științifico-fantastic, NASA se pregatește sa lanseze trei rachete sonda in timpul eclipsei totale de soare care are loc astazi. O eclipsa care are o coada, deoarece Large Hadron Collider va funcționa și el in timpul acestui fenomen. Fiindca…

Ce spera oamenii de stiinta sa invete de la eclipsa totala?

17:05, 07.04.2024 - Comportamente ciudate ale animalelor, o coroana solara rareori observata si chiar posibile efecte asupra oamenilor – cercetatorii intentioneaza sa colecteze date valoroase, luni, in timpul eclipsei de Soare, care va traversa Statele Unite, transmite duminica AFP. Eclipsele totale sunt „rare” si reprezinta…

Un nou studiu dezvaluie secretele ascunse ale prafului stelar din supernove

00:11, 02.04.2024 - Un proiect de cercetare coordonat de Universitatea Curtin din Australia a descoperit recent o particula rara de praf prinsa intr-un vechi meteorit care a fost format de o alta stea decat Soarele, informeaza Xinhua, citata de Agerpres. Descoperirea a fost facuta de autoarea principala a studiului, Nicole…


Ce parere ai despre aceasta stire?