Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

Reactorul nuclear de la Cernobîl s-ar fi „trezit”. Specialist: „Este ca jăraticul într-un grătar”

Publicat:

Oamenii de știința care monitorizeaza ruinele centralei Cernobil din Ucraina au sesizat o creștere a reacțiilor de fisiune intr-o incapere inaccesibila a complexului, relateaza NewScientist, citata de HotNews.ro . Cercetatorii cred ca reactorul care a explodat in urma cu 35 de ani, pe 26 aprilie 1986, pare sa se fi „reactivat”. Reacțiile de fisiune mocnesc din nou in masele de combustibil de uraniu ingropate adanc in interiorul reactorului deteriorat. „Este ca jaraticul intr-un gratar”, spune , expert chimist in materiale nucleare la Universitatea din Sheffield, care studiaza eliminarea…

Citeste articolul mai departe pe libertatea.ro…  

Sursa articol: libertatea.ro


Stiri pe aceeasi tema

Actualitate medicala/ Proteinele au efect asupra calitatii somnului

00:35, 26.03.2024 - Un studiu recent, realizat de cercetatori din Irlanda și Statele Unite, a examinat modul in care diferitele surse de proteine pot influența calitatea somnului, incercand sa afle daca proteinele vegetale sunt mai benefice decat cele animale sau invers. Somnul de calitate este definit de specialiști ca…

Carnea de piton, aliment de viitor

13:25, 18.03.2024 - Preparatele din carne de piton ar putea deveni intr-un viitor apropiat o mancare ca oricare alta. Inclusiv in Romania. Oamenii de știința de la Universitatea Macquarie din Australia au propus creșterea pitonilor pe post de  animale pentru hrana oamenilor pentru a imbunatați securitatea alimentara. Potrivit…

Un algoritm poate detecta noile variante COVID-19 mult mai rapid

12:11, 13.03.2024 - Cercetatorii de la Universitațile din Manchester și Oxford au creat un algoritm AI numit Classix care poate identifica noile variante COVID-19 intr-un stadiu incipient. Classix este important deoarece permite autoritaților sanitare sa ia rapid masuri specifice pentru a preveni raspandirea variantelor…

Oamenii de știința au gasit la Cernobil animale care nu au fost afectate de radiații

03:06, 08.03.2024 - Un nou studiu a aratat ca genomul nematozilor nu a fost afectat de radiații. Derin Chaglar și Patrick Ortiz de la Universitatea din New York, Timothy Musso de la Universitatea din Carolina de Sud și Igor Cijevski de la Intreprinderea Specializata de Stat "Ecocenter" din Ucraina au efectuat o vizita…

Fumatul modifica sistemul imunitar

00:41, 26.02.2024 - Anual, tutunul ucide peste opt milioane de oameni la nivel global, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sanatații. Iar cei care nu mor din cauza fumatului se aleg cu diferite boli din cauza acestui viciu. Urmele pe care le lasa fumatul asupra sanatații chiar și dupa renunțarea la tutun sunt adanci…

Descoperire fascinanta despre virusurile ne-au modelat creierul

10:55, 17.02.2024 - Virusuri stravechi, care au infectat vertebratele cu sute de milioane de ani in urma, au jucat un rol crucial in evolutia creierelor noastre avansate si a dimensiunilor corpurilor pe are le avem in prezent, sugereaza constatarile unui studiu recent. Aceasta cercetare, publicata joi in revista Cell,…


Ce parere ai despre aceasta stire?