Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

Poarta Meseșeană, noi descoperiri importante despre trecutul transilvănean

Publicat:

In acest an, in perioada aprilie-iulie, o echipa de arheologi și restauratori din cadrul Muzeului Județean de Istorie și Arta  Zalau (MJIAZ), sub conducerea cercetatorului științific dr. Dan Bacueț – Crișan, au efectuat sapaturi arheologice preventive (in vederea eliberarii terenului de sarcina arheologica) in situl de la Zalau, situat in cartierul Ortelec, pe strada Cetații nr. 65 (toponim Cetate/Dealul Bisericii). La aceste sapaturi au participat și studenți, dar și voluntari pasionați de arheologie. Cercetarea din acest an s-a derulat in continuarea celei din toamna anului 2022, cele doua etape…

Citeste articolul mai departe pe magazinsalajean.ro…  

Sursa articol: magazinsalajean.ro


Stiri pe aceeasi tema

Casa albastra din Sici și roșiitul oualor

10:00, 29.04.2024 - Vinerea trecuta, Camelia Burghele, Olimpia Mureșan și Marin Pop, toți specialiști ai Muzeului Județean din Zalau, au petrecut o zi minunata alaturi de copiii de la școlile din Pericei și Varșolț, intr-o activitate dedicata sarbatorilor de Paști, la Sici. Potrivit reprezentanților instituției muzeale,…

Descoperiri arheologice importante la Hotelul Intim Constanta: Urme de locuire din vechiul Tomis gasite sub cladirea din Peninsula (GALERIE FOTO)

17:00, 11.04.2024 - O echipa formata din patru arheologi, anume Octavian Mitroi, Bianca Profiran, Stefan Daniel Palamiuc si Dan Vasilescu, au efectuat in perioada iulie 2023 ndash; aprilie 2024 lucrari de cercetare preventiva la Hotelul Intim, monument istoric al municipiului Constanta, aflat in curs de restaurare Octavian…

Olimpicii Salajului la istorie și geografie

15:05, 26.03.2024 - La Olimpiada de Istorie, clasele VIII-XII, desfașurata la Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul” din Zalau, au participat 62 de elevi (48 la nivel liceal și 14 la nivel gimnazial). La nivelul gimnazial, clasa a VIII-a, s-a calificat la etapa naționala (Brașov 27 aprilie-1 mai 2024) elevul Corb George, de…

Descoperiri arheologice in centrul Clujului: incinta romana de nord a orașului Napoca / Poarta medievala a Apei

14:10, 15.03.2024 - Cu prilejul lucrarilor de reabilitare a parcului I.L Caragiale și strazilor din vecinatatea sa, specialiștii Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) au realizat o serie de cercetari arheologice. Pe str. O. Petrovici, chiar in zona

Un angajat al Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș a decedat

13:10, 06.03.2024 - Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș anunța decesul uneia dintre angajatele instituției, Erica Gergely. ”Ne luam un trist „Ramas bun!” de la buna noastra colega, Erica Gergely, care ne-a parasit pe neașteptate ieri, 5 martie 2024. Odihna veșnica!”, informeaza Muzeul. ZiarMM The post Un…

Importante descoperiri arheologice la Manastirea Humor

11:05, 06.03.2024 - Dintre monumentele istorice ecleziastice incluse in Patrimoniul Mondial UNESCO din judetul Suceava, un loc aparte il ocupa Biserica Adormirea Maicii Domnului-Manastirea Humor, biserica care prin decorul pictural interior si exterior, datorat lui Toma din Suceava, care se intitula „zugrav de ...

Azi in istorie: 13 februarie, ziua in care a murit Crișan, unul dintre conducatorii rascoalei iobagilor romani din Transilvania. A fost prins dupa ce a fost tradat de un preot

08:00, 13.02.2024 - La 13 februarie 1633, Galileo Galilei a ajuns in fața Inchiziției, iar in anul 1785, Crișan, unul dintre conducatorii Rascoalei iobagilor romani din Transilvania, a murit. 1633 – Galileo Galilei a ajuns la Roma pentru procesul sau in fața Inchiziției Galileo Galilei a fost unul dintre cei mai cunoscuți…

De la artefact la marțișor

12:15, 06.02.2024 - Muzeul Județean de Istorie și Arta din Zalau continua programul educațional „Vineri La Muzeu”, acțiune in care sunt implicate școlile din municipiul Zalau. Lunar, cercetatorii muzeului organizeaza, in fiecare zi de vineri, ateliere cu tematica diferita. In februarie, atenția este orientata asupra transformarii…


Ce parere ai despre aceasta stire?