Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

Pîrcălabul în Moldova

Publicat:

Astazi se implinesc 630 de ani de la prima atestare documentara a dregatoriei de pircalab in Moldova. Dintre cei mai de nadejde si apropiati boieri domnitorul numea pircalabii. In tot cazul, aceasta demnitate de mare pretuire pe vremea lui Stefan al III-lea cel Mare avea prerogative caracteristice numai in Moldova. Pircalabii erau mai marii pe tinuturi sau orase de anumita insemnatate — un f

Citeste articolul mai departe pe noi.md…  

Sursa articol: noi.md


Stiri pe aceeasi tema

Ciolacu și moldovenii

08:46, 15.05.2024 - Chiar daca președintele Klaus Iohannis pare preferatul romanilor in materie de glume, premierul Ciolacu nu scapa nici el. Mai ales cand „o comite“, cum se spune. Iar afirmația lui Marcel Ciolacu legata de locuitorii din ținuturile lui Ștefan cel Mare nu avea cum sa scape nepedepsita.  Rezultatul? ”Premierul…

Expoziția „Artele frumoase din Moldova” la Memorialul Ipotești

14:10, 09.05.2024 - Expoziția „Artele frumoase din Moldova” la Memorialul Ipotești Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție aflata in subordinea Consiliului Județean Botoșani, continua seria de activitați culturale cu organizarea expoziției „Artele frumoase din Moldova” din Colecția…

Lupta pentru putere in clanul Corduneanu! Cine sunt pretendenții la ”tron”, dupa decesul lui Costel Corduneanu

15:11, 23.04.2024 - Moartea lui Costel Corduneanu, zis ”Ștefan cel Mare al Moldovei”, a lasat liber ”tronul” celui mai puternic clan interlop din Iași.Acum sunt trei pretendenți la șefia gruparii interlope din Moldova, iar cel mai bin poziționat este Petronel Corduneanu, cel mai mare dintre cei 12 frați (9 baieți și 3…

Muzeul Stiintei si Tehnicii „Stefan Procopiu” Iași: „In Memoriam Anastasie Obregia (1864 – 1937)”

13:20, 09.04.2024 - Muzeul Stiintei si Tehnicii „Stefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal National „Moldova” Iasi, in parteneriat cu Direcția Județeana Iași a Arhivelor Naționale, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iasi și Colegiul Național de Arta „Octav Bancila” Iasi, organizeaza vineri, 12 aprilie 2024, incepand…

Exercitiu militar de amploare la Constanta! Peste 2000 de militari se vor antrena pe Marea Neagra

09:10, 08.04.2024 - Fortele Navale Romane organizeaza, in perioada 8 21 aprilie, exercitiul multinational "Sea Shield 24", la care vor lua parte 12 state aliate si partenere, precum Bulgaria, Franta, Georgia, Grecia, Italia, Marea Britanie, Moldova, Regatul Tarilor de Jos, Polonia, Portugalia, Turcia si Statele Unite ale…

Ar fi achitat mii de dolari pentru a ajunge in Moldova: 16 ucraineni, prinși de polițiștii de frontiera

18:05, 05.04.2024 - 16 cetațeni din Ucraina au incercat sa treaca ilegal frontiera moldo-ucrainena, in zona de sud a țarii, in ultimele 72 de ore. Strainii au fost documentați de oamenii legii și au comunicat ca, pentru a ajunge in Moldova ar fi achitat in Ucraina sume de la 5 mii pana la 9 mii de dolari fiecare. Incidentele…

Conducatorul roman care a avut cea mai lunga domnie – peste 48 de ani

09:56, 30.03.2024 - In manualele școlare vechi, Ștefan cel Mare este prezentat ca avand cea mai lunga domnie dintre toți conducatorii din Romania. Ștefan a stat in fruntea statului pentru o perioada de 47 de ani, conducand Moldova. Cu toate acestea, in istoria recenta, Regele Carol I este cel care a domnit, de fapt, cel…

Lectia de istorie. Minuni din vremea lui Stefan cel Mare

16:06, 20.03.2024 - Dupa batalia de la Vaslui – Podul Inalt, la indemnul lui Ștefan cel Mare, in Moldova s-a ținut post 45 de zile. Dupa cum stateau lucrurile inainte de batalie, numai o minune de la Dumnezeu mai putea salva Moldova și ea s-a produs. Minunea este o forma de manifestare a sacrului și, așa cum spunea […]


Ce parere ai despre aceasta stire?