Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

Lecţia de istorie. Marele logofăt Ioan Norocea – mai tare decât şapte domnitori

Publicat:

Secolele XIV-XVI s-au dovedit tare neprielnice pentru cei care ravneau ”pirostriile” de domnitor. Inca de la formarea statelor medievale romanești a funcționat o lege in baza careia succesiunea la domnie trebuia sa fie ereditar-electiva, cu alte cuvinte boierii erau cei care stabileau domnitorul dintre urmașii pe linie barbateasca. Și cum majoritatea voievozilor romani s-au dovedit […]

Citeste articolul mai departe pe jurnaluldearges.ro…  

Sursa articol: jurnaluldearges.ro


Stiri pe aceeasi tema

Lectia de istorie. Electorale

16:05, 05.06.2024 - Campaniile electorale capatau dimensiuni caricaturale, excelentul memorialist Constantin Argetoianu redand ca nimeni altul atmosfera de circ: „…Milcoveanu, pe langa ca era escroc, era si jumatate nebun. A adus pe Averescu la Craiova, cu cateva zile inainte de alegeri si l-a plimbat de la gara la prefectura…

Lectia de istorie. Miracolul de la Nucsoara

15:55, 29.05.2024 - In cea de-a treia duminica dupa Sfintele Paști s-a citit pericopa evanghelica a femeilor mironosițe. Acestea sunt cele care l-au insoțit deseori pe Hristos in ultima parte a vieții Sale și au participat la evenimentele care au marcat-o: patimirile, rastignirea, moartea, punerea in mormant și, ulterior,…

Lectia de istorie. Barbatii faimosi ai Pitestiului

16:16, 22.05.2024 - Sa incepem cu logofatul Ioan Norocea, care a slujit la nu mai puțin de șapte domnitori, performanța rara, daca ținem seama ca in acele vremuri speranța de viața la marii boieri nu se calcula in ani, ci in domnitori și se limita la 2-3 domnitori, maxim. Este ctitor al bisericii „Sfanta Treime” – Greci…

Lectia de istorie. Scurt istoric al judetelor Cahul, Bolgrad si Ismail

16:20, 15.05.2024 - In 1878, la Congresul de la Berlin, Romania, deși iși adusese o contribuție importanta la infrangerea Turciei de catre Rusia in razboiul din anii 1877-1878, era obligata, printre altele, sa cedeze Rusiei sudul Basarabiei, respectiv județele Cahul, Bolgrad și Ismail, cunoscute sub denumirea de Bugeac.…

Doliu imens in lumea miliardarilor. A murit un nume uriaș, matematicianul Jim Simons a facut istorie

12:26, 13.05.2024 - Este doliu in lumea internaționala a miliardarilor, dupa ce a mai disparut un nume extrem de cunoscut. Aflam acum ca s-a stins din viața marele matematician Jim Simons, care a facut furori in acest domeniu controversat. De ce a devenit atat de celebru și ce il facea special pe intelectual. A murit marele…

Lectia de istorie. Si regii sunt oameni

14:45, 08.05.2024 - Exista o lege universala, prin care regele este considerat reprezentantul lui Dumnezeu pe pamant. Intalnim aceasta cutuma si in istoria noastra, inca de la primii voievozi Basarab si Dragos, sub denumirea de „unsul lui Dumnezeu”. Particula „Io” cu care incepea titlul voievodal exprima exact acest lucru.…

„Tripla” pentru istorie » Ziua in care Van der Poel a zburat peste Turul Flandrei + Accident grav. O tanara a ajuns la spital: „Nu e ea vinovata!”

15:45, 01.04.2024 - Mathieu van der Poel, 29 de ani, a caștigat duminica a treia oara Turul Flandrei. Primul olandez cu aceasta performanța a egalat recordul de victorii al cursei. # Campionul mondial a evadat in cel mai dificil punct, pe pavate, in ascensiunea de pe Koppenberg sub o ploaie teribila, și nimeni nu i-a rezistat.…

Lectia de istorie. Cum s-a unit Basarabia cu Romania

15:10, 27.03.2024 - Bucovina s-a unit cu Romania la 15 noiembrie 1918, la șase zile dupa incheierea Primului Razboi Mondial. Transilvania și celelalte provincii din Ardeal s-au unit cu Romania la 1 decembrie 1918, la mai bine de doua saptamani dupa incheierea Primului Razboi Mondial (11 noiembrie 1918). In acele momente,…


Ce parere ai despre aceasta stire?