Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

Evoluţia limbii române în Republica Moldova. Când a fost sărbătorită pentru prima dată

Publicat:

Ziua limbii romane se sarbatorește in Republica Moldova incepand cu 31 august 1989. Pe 27 august, peste 70.000 de participanti la Marea Adunare Nationala s-au pronuntat pentru decretarea limbii romane ca limba de stat. Pe 31 august, Sovietul Suprem a adoptat legislatia lingvistica.

In timpul perioadei sovietice, populației i se impusese sa vorbeasca in ''limba moldoveneasca'' și sa utilizeze grafia chirilica. Rolul limbii romane in calitate de limba de stat a Republicii Moldova a fost consfințit și in Declarația de independența adoptata la 27 august 1991.

Ulterior, insa, in Constituția…

Citeste articolul mai departe pe publika.md…  

Sursa articol: publika.md


Stiri pe aceeasi tema

Act normativ adoptat cu incalcarea legii. Sesizarea presedintelui, la CCR

08:20, 24.04.2024 - Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) urmeaza sa discute, miercuri, sesizarea presedintelui Klaus Iohannis asupra actului normativ privind modificarea si completarea Legii 73/1993 pentru infiintarea, organizarea si functionarea Consiliului Legislativ. Legea, transmisa in data de 16 martie de Parlament…

Presedintele Iohannis sesizeaza CCR in privinta modificarilor la legea privind Consiliul Legislativ

11:16, 21.03.2024 - Legea, transmisa in data de 16 martie 2024 de Parlament presedintelui in vederea promulgarii, are ca obiect de reglementare stabilirea duratei mandatelor presedintelui Consiliului Legislativ si presedintilor de sectie, care pot fi reinnoite o singura data, mandatele aflate in curs urmand sa inceteze…

Igor Dodon: Legea Parlamentului și hotarirea Curții Constituționale nu corespund cu Constituția R. Moldova

15:20, 12.03.2024 - Curtea Constituționala a Moldovei a respins sesizarea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor impotriva legii prin care a schimbat sintagma "limba moldoveneasca" cu "limba romana" in legislația țarii, inclusiv in Constituție. Magistrații au decis ca aceasta modificare nu ar contravine Constituției, fiind…

Dumitru Pulbere: Curtea Constituționala și-a depașit atribuțiile

13:50, 12.03.2024 - Curtea Constituționala a Moldovei a respins sesizarea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor impotriva legii prin care a schimbat sintagma "limba moldoveneasca" cu "limba romana" in legislația țarii, inclusiv in Constituție. Magistrații au decis ca aceasta modificare nu ar contravine Constituției, fiind…

Curtea Constituționala a respins sesizarea privind inlocuirea limbii moldovenești cu limba romana

20:05, 11.03.2024 - Magistrații Curții Constituționale au respins parțial sesizarea privind legea care prevede inlocuirea sintagmei limba moldoveneasca cu limba romana in legislația țarii vecine, aceasta fiind depusa de deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, dar care au lipsit de la ședința.

Limba romana o inlocuieste definitiv pe cea moldoveneasca

19:05, 11.03.2024 - Curtea Constitutionala de la Chisinau a decis luni ca sintagma „limba romana” ramane in toata legislatia Republicii Moldova, inclusiv in Constitutie, magistratii respingand astfel o sesizare depusa de catre deputatii socialisti si comunisti, transmite Radio Chisinau. La sfarsitul lunii martie anul trecut,…

Curtea Constitutionala de la Chisinau a decis mentinerea sintagmei „limba romana” in legislatia Republicii Moldova

19:00, 11.03.2024 - Sintagma „limba romana” va fi utilizata in continuare in toata legislatia din Republica Moldova, inclusiv in legea fundamentala. Magistratii Curtii Constitutionale de la Chisinau au respins luni sesizarea depusa anul trecut de un grup de deputat socialisti si comunisti, dupa ce Parlamentul Republicii…

(video) „Limba de stat a RM este limba romana”. CC a respins parțial sesizarea deputaților Voronin, Greceanii și Batrincea

18:40, 11.03.2024 - Curtea Constituționala a pronunțat, astazi, Hotararea nr. 9 privind controlul constituționalitații Legii nr. 52 din 16 martie 2023, pentru implementarea considerentelor unor hotarari ale CC. Astfel, Inalta Curte a verificat Legea care stabilește denumirea „limba romana” ca limba de stat a Republicii…


Ce parere ai despre aceasta stire?