Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

21:57, 15.01.2020

Aniversari la Tomis, in ianuarie 2020, ale unor intelectuali romani de sorginte aromana (II): Universitarul si publicistul Nistor Bardu (n. 15 ianuarie…

Daca magistratul Nicolae Fudulea, proaspat octogenar, s a manifestat pe campul literaturii dialectale sub numele de Cola Fudulea , un alt intelectual dobrogean de sorginte aromana nascut tot in luna lui Gerar ilustreaza…




06:13, 08.02.2019

Tânărul partizan care a fost obligat să-şi sape singur groapa în care a fost înmormântat

În februarie 1952, un luptător anticomunist din Ceamurlia de Sus a fost executat de Securitate pentru că nu a vrut să spună unde se ascunde haiducul Nicolae Fudulea, unul dintre liderii mişcării de rezistenţă anticomunistă…




17:58, 07.01.2017

Destine de luptători anticomunişti: „Haiducii Dobrogei“, aromânii care şi-au vârsat sângele în numele libertăţii. „Nouă ani nu am ştiut nimic de tatăl…

După instaurarea regimului comunist în România, prin armistiţiul încheiat la 12 septembrie 1944, la Moscova, între România şi Puterile Aliate (Uniunea Sovietică, Statele Unite ale Americii şi Regatul Unit al Marii…




08:07, 07.10.2016

Istoria celei mai mari tabere legionare din ţară. Adepţii Gărzii de Fier trebuia să treacă pe la Carmen Sylva dacă voiau să ajungă comandanţi

„Ideea nu era originală. În Italia, asanarea lacurilor pontinice, pusă în scenă cu efect publicitar de către Mussolini, stârnise mare interes. în Germania exista munca obştească. Tabăra de muncă, în varianta românească,…




06:37, 07.10.2016

Istoria celei mai mari tabere legionare din ţară. Adepţii Gărzii de Fier trebuiau să treacă pe la Carmen Sylva dacă voiau să ajungă comandanţi

„Ideea nu era originală. În Italia, asanarea lacurilor pontinice, pusă în scenă cu efect publicitar de către Mussolini, stârnise mare interes. în Germania exista munca obştească. Tabăra de muncă, în varianta românească,…




15:10, 12.11.2014

Prigoana aromânilor în vremea colectivizării: le-au luat şi lemnele cu care urmau să-şi ridice o casă

Cei care au fost în fruntea mişcării anticomunise din Tulcea au fost izgoniţi din satul natal, li s-a luat pământul şi le-au fost confiscate oile. Ulterior, unul a sfârşit îngropat de viu într-o groapă comună. …