Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

17:13, 30.12.2017

Singura stradă din București cu numele unei personalități care trăiește!

Puțini știu că în București există o stradă care poartă numele atletei Gabriela Szabo. Cu excepția celor care locuiesc aici, sunt bucureșteni care nici nu au auzit de această șosea. Interesant e faptul că este…




23:17, 17.06.2017

Enigmele istoriei: Cine și când a declanșat al Doilea Război Mondial?

Săptămâna viitoare, pe 22 iunie, se împlinesc 76 de ani de când România a intrat în cel de-al Doilea Război Mondial, de partea nemților și împotriva rușilor, în încercarea de a-și recupera teritoriile de care fusese…




11:40, 22.04.2015

Adevărul intim despre Carol al II-lea! Cum a ajuns să fie poreclit „Regele Playboy”

Dintotdeauna a existat o fascinatie fata de povestile de alcov ale capetelor incoronate. In ce-l priveste pe Regele Carol al II-lea, s-a vorbit mai mult de iubirile lui, decat de deciziile politice luate de el…




17:40, 16.04.2015

Cum si-a capatat Caragiale renumele de spargator de cupluri si ce prietenii a distrus din pricina femeilor

Idila dintre Mihai Eminescu si Veronica Micle a scris una dintre cele mai tumultuoase povesti ale literaturii romane. Pe marginea ei s-au scris munti de file, insa nimeni n-a putut contura vreodata tabloul intreg…




14:10, 29.01.2015

Pache Protopopescu, primarul care a schimbat radical Bucureştiului în trei ani

Primarul Bucureştiului în anii 1888 şi 1891, Pache Protopopescu a reuşit să fie cunoscut ca unul dintre cei mai eficienţi şi inventivi primari ai Bucureştiului. Aflat doar pentru trei ani în fruntea Capitalei,…




10:40, 12.01.2015

Dezbatere RL. Ar trebui să aibă limite libertatea de exprimare?

În contextul atacului terorist din redacția publicației Charlie Hebdo, patru specialiști din domeniile istorie, știință, religie, mass-media au răspuns unei dezbateri lansate de RL. Am vrut să aflăm dacă…




18:54, 11.01.2014

Istoria singurei străzi în trepte din Bucureşti, veche de 200 de ani, şi a Palatului Suter, bijuteria din capătul ei

În apropierea Parcului Carol din Capitală există o stradă îngustă pe care niciodată nu a mers nicio maşină. Din când în când, oamenii din zonă mai urcă sau mai coboară pe străduţă fără să dea prea mare importanţă…




18:18, 11.01.2014

Povestea singurei străzi în trepte din Bucureşti, veche de 200 de ani, şi a Palatului Suter, bijuteria din capătul ei

În apropierea Parcului Carol din Capitală există o stradă îngustă pe care niciodată nu a mers nicio maşină. Din când în când, oamenii din zonă mai urcă sau mai coboară pe străduţă fără să dea prea mare importanţă…




18:36, 13.12.2013

Povestea „podăreselor“ transformate în boieroaice: cum au petrecut turcii o noapte întreagă cu prostituatele din Bucureştiul secolului al XVIII-lea

Nu se poate spune cu exactitate când a apărut prostituţia în Bucureşti. Istoricul Dan Falcan declară că printre primele poveşti cu prostituate se numără o însemnare din jurul anului 1760, când un trimis al sultanului…




14:28, 18.07.2013

Istoricii optează pentru Parlament bicameral. Dan Falcan: „Este mai uşor de manipulat o singură cameră decât două, iar Senatul se păcăleşte mai greu”

Comisia de Revizuire a Constituţiei, condusă de Crin Antonescu, i-a întors spatele preşedintelui şi a adoptat un amendament prin care în noua Lege fundamentală se stipulează clar: Parlamentul să rămână în continuare…




11:04, 18.07.2013

Istoricii optează pentru Parlament bicameral

Comisia de Revizuire a Constituţiei, condusă de Crin Antonescu, i-a întors spatele preşedintelui şi a adoptat un amendament prin care în noua Lege fundamentală se stipulează clar: Parlamentul să rămână în continuare…




10:24, 28.06.2013

Ce formă de guvernământ se potriveşte României? Istoricii merg pe mâna monarhiei

Proiectul de revizuire a Constituţiei a fost adoptat în grabă, parlamentarii refuzând să aducă în discuţie o posibilă schimbare a formei de guvernământ. „Adevărul“ a contactat o serie de istorici şi de politologi…




19:56, 23.06.2013

Constituţia României, de la Carol I la Antonie Iorgovan

România este pe punctul de a-şi schimba, din nou, Legea fundamentală, după ce parlamentarii care se ocupă de revizuirea Constituţiei au adoptat, în grabă, noul proiect. Cum arătau însă vechile Constituţii în baza…




12:58, 30.05.2013

Rămăşiţele dacilor şi romanilor din Capitală. Cine ne-a tranzitat oraşul de-a lungul vremii şi ce a lăsat în urmă

În cărţile de istorie a rămas consemnat faptul că suprafaţa pe care astăzi se întinde Bucureştiul, în vremurile trecute era locul preferat al dacilor. Cele mai multe dintre aşezări dacilor existau în zona Dealul…




11:04, 25.09.2012

Magazinele Bucureştiului de odinioară. Vă mai amintiţi de EVA, ADAM sau ROMARTA Copiilor?

Pe vremuri, Bucureştiul era numit de către greci Hilariopolis, adică Oraşul Bucuriei. Plasarea Bucureştiului pe drumul principal care făcea legătura între Orient şi Occident i-a adus prosperitatea într-un…