Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

09:35, 09.07.2022

GastroArt: Gogosi de paine (reteta interbelica)

Se moaie in laptele indulcit 250 gr. paine alba, se adauga 3 galbenuse, se amesteca pe foc, se raceste, se adauga 3 albuse spuma, se formeaza gogosi, se prajesc in untura. Se servesc cu sirop sau chaudeau de vin.Dintr…




08:41, 09.06.2022

GastroArt: Prajitura cu miere de albine (Reteta Interbelica)

100 gr untura, 200 gr zahar, 2 oua intregi, 2 linguri de miere de albine, 1 lingurita bicarbonat, coaja de lamaie, scortisoara, 1 dcl de lapte, se freaca toate la un loc si pe urma se adauga 400 gr faina.Dintr…




09:45, 06.06.2022

GastroArt: Pepene galben umplut cu mure (reteta interbelica)

Se taie capacul unui pepene, se goleste de samburi, se scoate miezul cu o lingura de argint ca sa nu se inegreasca, se taie bucatele patrate, se amesteca cu mure, zahar si rom, se umple la loc, se tine la ghiata.…




11:05, 28.05.2022

GastroArt: Cockteil de oua (Dana)

1 l lapte, frac14; alcool, frac12; zahar, 4 galbenusuriSe freaca galbenusurile cu zaharul. Laptele se pune la fiert si se toarna compozitia cu laptele si galbenusul si se lasa la racit.Dupa aceea se pune alcoolul.Dintr…




14:30, 20.05.2022

GastroArt: Sos de rom (reteta interbelica)

Se freaca intr un castron 4 galbenusuri de ou cu 100 gr zahar binede tot pana se albeste si se face ca o crema. Se adauga 2 cesti de lapte fierbinte, cate putin odata, mestecand mereu pe marginea masinei pana se…




12:35, 19.05.2022

GastroArt: Prajitura cu nuca (reteta interbelica)

1 cana lapte, 1 cana gris, 1 cana nuca se amesteca seara si dimineata si se fac doua foi de tort, una de jos si una deasupra. Se vine umplutura cu crema alba.Dintr un caiet vechi cu retete, din perioada interbelica…




14:05, 23.04.2022

GastroArt: Salata de ficat (reteta interbelica)

Ficat de vitel fiert si racit se da prin masina de tocat impreuna cu o franzeluta muiata in lapte. Se freaca apoi cu unt de lemn, foarte putina ceapa tocata, sare si piper.Se aseaza pe farfurie ca icrele. Se garniseste…




08:26, 18.04.2022

GastroArt: Sos de hrean (reteta interbelica)

Se freaca un galbenus cu o lingura de smantana. Se pun o lingura de hrean ras si putina sare. Se tine putin la foc, fara a lasa sa fiarba. Cand e aproape de servit se pune otet dupa gust.Dintr un caiet vechi cu…




08:26, 15.04.2022

GastroArt: Supa cu clatite (reteta interbelica)

Se fac clatite obisnuite, dintr un ou, se fac sul cate doua si se taie in fasii late cam de jumatate centimetru. Se pun in supa in momentul cand o servim.Dintr un caiet vechi cu retete, din perioada interbelica…




10:15, 10.04.2022

GastroArt: Sos de ou (reteta interbelica) 

Se fierb 2 oua. Se da galbenusul prin sita, se pune o lingurita de mustar, un galbenus crud, sare, putina lamaie si se face cu untdelemn un sos ca cel de maioneza.Cand e gata, se pune albusul rascopt, un castravete…




08:15, 21.03.2022

GastroArt: Crema cu foi de napolitana (reteta interbelica)

Igrediente: 250 gr. margarina, 300 gr. zahar, zahar vanilat, 4 oua, 100 gr. nuci macinate prin masinaSe pun ouale, zaharul pe abur, se amesteca bine, apoi margarina si nucile se pun pe foile de napolitana cand…




08:46, 04.03.2022

GastroArt: Lichior de vin rosu (reteta interbelica)

1 litru vin rosu bun, frac12; kgr. zahar, 1 baton vanilie fierte toate si cand s au racit adaugam frac12; l rom.Dintr un caiet vechi cu retete, din perioada interbelica datare aproximativa , din zona de sud a Ardealului.Ii…




09:05, 17.02.2022

GastroArt: Salata bulgareasca (reteta interbelica)

Se face din zarzavaturi ce se pot manca crude ca: rosii, ardei, castraveti, ceapa si cartofi fierti, toate taiate felii. Se face sosul deoparte si se amesteca cu zarzavatul, la care mai adaugam felii de oua rascoapte.Dintr…




09:50, 08.02.2022

GastroArt: Ciorba de fasole (reteta interbelica)

Intr o oala cu 2 litri de apa se pun la fiert un morcov, un patrunjel si o ceapa taiate marunt.Se adauga in acelas timp o jumatate kgr. fasole grasa taiata in bucati de 3 4 cm, cozi de ceapa verde, ardei gras taiate…




08:50, 26.01.2022

GastroArt: Salata de fasole verde (reteta interbelica)

Pentru salata se prefera salata grasa. Se curata, se spala si se pune la fiert cu apa fierbinte.Cand e gata, se scurge bine de apa si se amesteca cu sosul pregatit din unt de lemn, otet si sare, cine doreste adauga…




09:36, 24.01.2022

GastroArt: Friptura frageda de curcan (reteta interbelica)

Friptura este mai frageda daca stropiti curcanul cu coniac sau vin si lasati cateva ore in acest alcool inainte de a frige. La garnitura, crochete de cartofi.Dintr un caiet vechi cu retete, din perioada interbelica…