Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

Obiceiuri vechi de sute de ani de Paşte, păstrate la Braşov şi în Şcheii Braşovului

Publicat:

Obiceiul stropitului se mai practica in Transilvania in a doua zi de Paște, iar in Șcheii Brașovului este pastrat de sute de ani și transmis mai departe de unul dintre cele șapte grupuri de juni, junii tineri. , a doua zi de Paște, junii tineri, imbracați in costume tradiționale, se aduna la Biserica “Sf. Nicolae” din Șcheii Brașovului, de unde pleaca spre casele fetelor nemaritate. Ei poarta palarii negre din catifea impodobite cu panglici tricolore, camașa alba cu crețuri pana la genunchi, flanel cu maneci acoperit cu un laibar de culoare vanat inchis și cizme. In fruntea alaiului…

Citeste articolul mai departe pe vocea.biz…  

Sursa articol: vocea.biz


Stiri pe aceeasi tema

COD GALBEN de vant puternic in Alba, pana la ora 21.00: Rafale de pana la 65km/h. Localitațile vizate

18:15, 15.04.2024 - COD GALBEN de vant puternic in Alba, pana la ora 21.00: Rafale de pana la 65km/h. Localitațile vizate COD GALBEN de vant puternic in Alba, pana la ora 21.00: Rafale de pana la 65km/h. Localitațile vizate ANM a emis luni dupa-masa o avertizare Cod Galben de vant puternic, valabil in județul Alba, in…

Trenuri speciale in MINIVACANȚA de 1 Mai și de Paști. Lista anunțata de CFR. Program cu multe facilitați

18:45, 14.04.2024 - Trenuri speciale in MINIVACANȚA de 1 Mai și de Paști. Lista anunțata de CFR. Program cu multe facilitați CFR Calatori va oferi un program special de transport in timpul minivacanței de 1 Mai și Paște. In perioada 1-6 mai 2024, mai multe trenuri catre destinații turistice și facilitați suplimentare vor…

Satele din Apuseni unde copiii invața fericiți o meserie seculara. Țelul suprem: camașa cu ciupag, „semnul identitar al romanilor din Transilvania”

12:05, 30.03.2024 - Tradițiile seculare sunt pastrate și transmise generațiilor viitoare in zonele rurale din Munții Apuseni. Padurile intinse au oferit materia prima necesara meșterilor lemnari. In cateva localitați din munți exista, inca, obiceiul țesutului la razboiul din lemn. In comuna Garda de Sus, județul Alba,…

Povestea Vioricai Vețian, romanca ajunsa la varsta de 107 ani. Securitatea comunista a haituit-o decenii la rand, fiindca a refuzat sa-și tradeze religia

17:11, 21.03.2024 - Povestea Vioricai Vețian, o romanca in varsta de 107 ani din Sighișoara, poate reprezenta oricand subiect de film. Nascuta la puțin timp dupa izbucnirea Primului Razboi Mondial, intr-o familie greco-catolica din Transilvania, Viorica a trait perioada interbelica, Al Doilea Razboi Mondial și negura regimului…

Mesajul Arhiepiscopului Irineu pentru inceputul Postului Sfintelor Paști: Postul Mare, o intoarcere a omului la Dumnezeu

11:31, 15.03.2024 - Mesajul Arhiepiscopului Irineu pentru inceputul Postului Sfintelor Paști: Postul Mare, o intoarcere a omului la Dumnezeu A inceput Sfantul si Marele Post al Pastilor, cand Biserica ne ofera prilejul de a ne innoi viata duhovniceasca prin post. Hristos Domnul ne arata valoarea spirituala a postului,…

Duminica, 17 martie 2024: Spectacol folcloric susținut de Ansamblul Dor Teiușan, la Casa de Cultura din Teiuș

19:35, 12.03.2024 - Duminica, 17 martie 2024: Spectacol folcloric susținut de Ansamblul Dor Teiușan, la Casa de Cultura din Teiuș Primaria Teiuș ii invita pe teiușeni la un eveniment special, dedicat prinderii postului de Paște. Astfel, duminica, 17 martie 2024, la Casa de Cultura Teiuș, participanții vor avea ocazia sa…

120 de ani de la moartea lui Sava Henția, unul dintre marii maeștri ai picturii romanești.

12:50, 21.02.2024 - Azi, 21 februarie, se implinesc 120 de ani de la moartea lui Sava Henția (1848-1904), unul dintre marii maeștri ai picturii romanești. Nascut la 1 februarie 1848, la Sebesel, județul Alba, Sava Henția a fost un pictor realist, grafician, muralist si ilustrator de carte, recunoscut mai ales pentru contribuția…

Biserica de rit rasaritean, veche de un mileniu, descoperita la Alba Iulia. Cum va fi marcata urma ruinelor VIDEO

12:55, 03.02.2024 - Ruinele celei mai vechi biserici de rit rasaritean din Transilvania vor fi marcate printr-un trotuar pietonal din lespezi de piatra. Zidurile aflate in Cetatea Alba Carolina sunt ingropate in pamant și dateaza din secolul X.


Ce parere ai despre aceasta stire?