Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

"Urmaşii dacilor liberi", TRADIŢII ŞI OBICEIURI de ANUL NOU

Publicat:

La aceste obiceiuri ia parte toata suflarea comunitatii rurale, care nu uita de bucuria trecerii de la un an la altul. Despre momarlani se spune ca sunt urmasii dacilor liberi, iar portul lor popular seamana mult cu al acestora. Este una dintre cele mai spectaculoase comunitati, din punct de vedere etnografic, iar in aceasta zona traditiile se pastreaza asa cum erau cu sute de ani in urma, scrie zhd.ro.

Este un obicei pastrat cu sfintenie de localnici si care spune ca in seara de Revelion, pe o masa trebuie sa fie asezate farfurii cu gura in jos. Sub acele farfurii se pun: paine, pieptene,…

Citeste articolul mai departe pe realitatea.net…  

Sursa articol: realitatea.net


Stiri pe aceeasi tema

Vasile Banescu, purtatorul de cuvant al Patriarhiei, despre maneaua lui Babasha de la concertul Coldplay: "Patriotism zgomotos. Manelizat"

02:36, 15.06.2024 - „Maneaua (turca, „mani” - importata, degradata, puternic etnicizata, a carei originalitate supureaza exclusiv din torturarea limbii romane și din imaginarul grotesc al textierilor) e invitata uneori, in accese de mila ideologica care rateaza mereu realitatea, direct din rafinata batatura a petrecerilor…

Cum au aparut satele locuite de „urmașii dacilor”. Catunul din munți unde se ascundeau haiducii VIDEO

15:45, 27.05.2024 - Munții Hunedoarei sunt impanziți de așezari arhaice, despre care unii autori au aratat ca ar fi fost locuite inca din vremea dacilor și romanilor. Poveștile lor au inceput, insa mai tarziu, și au starnit controverse

Obiceiul intampinarii cu paine și sare de care romanii par sa se lipseasca mai nou. Ce reprezinta el, de fapt

21:31, 10.05.2024 - O tradiție foarte cunoscuta, dar respectata din ce in ce mai puțin, este intampinarea oaspeților cu sare și paine. A fost transmisa din generație in generați, dar in prezent nu mai este atat de practicata. Ce reprezinta obiceiul intampinarii cu paine și sare Darul painii și sarii este o tradiție indelungata,…

Poate ninsoarea abundenta sa declanșeze cutremure? Un nou studiu sugereaza o legatura

14:36, 09.05.2024 - O noua teorie sugereaza ca zapada abundenta ar putea reprezenta un factor in declanșarea de cutremure - dovada ca ceea ce se intampla pe și deasupra suprafeței Pamantului poate juca un rol in evenimentele subterane, informeaza NBC News.Un studiu publicat miercuri in revista Science Advances indica o…

VIDEO: Ansamblul bacauan Mugurașii Manastireni trece mai departe la Romanii au talent. „Va voi acorda unul dintre acele Da-uri fenomen”

10:11, 04.05.2024 - Desi a luat doar 3 de „Da”, Mugurașii Manastireni, din comuna Manastirea Cașin, județul Bacau, trec mai departe, avand o responsabilitate foarte mare pentru urmatoarea infatisare pe scena Romanii au Talent. „Noi suntem ansamblul Mugurasii Manastireni, din Bacau. Regina Maria obisnuia sa vina la noi…

Obiceiul practicat inainte de a canta cocosii a treia oara, in Saptamana Mare. Se spune ca atunci se deschid cerurile VIDEO

09:55, 03.05.2024 - Inainte de a canta cocosii a treia oara, in Saptamana Mare, in satele din Moldova, localnicii fac focul in curte pentru pomenirea morților și alungarea spiritelor rele. Totodata, gospodinele vopsesc ouale de Pasti, doar produse naturale precum sfecla roșie sau coji de ceapa

Cum au aparut Monica Birladeanu și Valeriu Gheorghița impreuna, la cumparaturi. Cine i-a insoțit pe cei doi

09:36, 08.04.2024 - Monica Birladeanu și medicul Valeriu Gheorghița au atras atenția cu cea mai recenta apariție a lor impreuna. Nu s-a intamplat la vreun eveniment monden sau la vreo petrecere privata, cei doi au mers impreuna la cumparaturi, paparazzi Cancan au dezvaluit și cine i-a insoțit. De aproximativ jumatate de…

1 Aprilie – Ziua Pacalelilor. Origini și superstiții

09:05, 01.04.2024 - Anual, ziua de 1 Aprilie este destinata pacalelilor. Oamenii fac diverse farse care sa starneasca zambete pe buzele celor pacaliți. Ziua Pacalelilor se sarbatorește peste tot in lume. Obiceiul dateaza inca din secolul XVI, iar oamenii iși fac unii altora farse, mai mult sau mai puțin stanjenitoare.…


Ce parere ai despre aceasta stire?