Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

Semnal îngrijorător din Austria. Un ghețar din Tirol se topește într-un ritm fără precendent

Publicat:

Un ghetar din Tirol se topeste intr-un ritm accelerat. Un ghetar din landul austriac Tirol se topeste intr-un ritm fara precedent de la debutul monitorizarii sale, au raportat vineri cercetatorii, potrivit DPA. Ghetarul este monitorizat cu atentie de catre oamenii de stiinta de zeci de ani, relateaza Agerpres. Datele furnizate de Universitatea din Innsbruck arata ca ghetarul a pierdut aproximativ 5- din volumul sau total doar in acest an. "Aceasta inseamna aproximativ 20 de milioane de metri cubi de apa, adica aproape cantitatea necesara aprovizionarii cu apa potabila a orasului Innsbruck timp…

Citeste articolul mai departe pe ziaruldeiasi.ro…  

Sursa articol: ziaruldeiasi.ro


Stiri pe aceeasi tema

Cum sa bei alcool fara sa te imbeți? Cercetatorii elvețieni au gasit soluția: un gel comestibil

15:50, 17.05.2024 - Cum ar fi sa ieși in oraș, sa consumi o cantitate (decenta) de alcool și sa te intorci acasa fara sa fii amețit sau sa uiți lucruri? Personal, aș prefera sa ma fi putut folosi de un produs similar cu cel pe care l-au realizat cercetatorii elvețieni de la Universitatea din Zurich in cateva momente din…

Cercetatorii romani au creat un “ChatGPT romanesc”, primul model dedicat limbii romane pentru inteligența artificiala

10:35, 15.05.2024 - Cercetatorii romani au creat un “ ChatGPT romanesc”,   primul model de limbaj dedicat limbii romane, deschis pentru utilizare, care poate fi folosit pentru dezvoltarea unor unelte și platforme A.I. O echipa de cercetatori romani a creat un model de limbaj (LLM – „large language model”) dedicat limbii…

Cercetatorii chinezi au reusit sa obtina starea cuantica Hall folosind fotoni

12:50, 10.05.2024 - Cercetatori de la Universitatea de Stiinte si Tehnologie din China (USTC) de la Hefei, provincia Anhui, au reusit sa obtina starea fractionala cuantica anormala Hall folosind fotoni, o borna ce a fost atinsa anterior doar folosindu-se electroni si in anumite conditii, conform unui studiu ce a fost publicat…

Accident pe Dunare: 11 victime pe un vas de croaziera

11:10, 30.03.2024 - Unsprezece persoane au fost ranite dupa ce o nava de croaziera a Bulgariei s-a izbit intr-un zid de beton al unei ecluze pe Dunare, in orasul Aschach an der Donau din nordul Austriei, a anuntat politia locala sambata, informeaza Reuters. Circa 160 de pasageri se aflau pe nava de croaziera care se deplasa…

Vaccin promițator impotriva unei boli letale

13:45, 25.03.2024 - O echipa de cercetatori de la Universitatea din California, Los Angeles (UCLA) a dezvoltat un vaccin care s-a dovedit a fi foarte eficient impotriva melioidozei, o boala tropicala extrem de letala. Melioidoza este provocata de bacteria Burkholderia pseudomallei. Se gasește in solul și apa contaminate…

Cercetatorii au descoperit cel mai rau moment al zilei. La ce ora au oamenii cea mai proasta dispoziție

11:55, 15.03.2024 - Datele unui nou studiu au dezvaluit care este cel mai bun și cel mai rau moment din zi, pentru starea oamenilor.Cercetatorii au descoperit astfel, ca ora 5 dimineața este evidențiata ca fiind momentul in care majoritatea oamenilor par sa aiba cea mai proasta dispoziție. Practic, ora 5 dimineața este…

Un algoritm poate detecta noile variante COVID-19 mult mai rapid

12:11, 13.03.2024 - Cercetatorii de la Universitațile din Manchester și Oxford au creat un algoritm AI numit Classix care poate identifica noile variante COVID-19 intr-un stadiu incipient. Classix este important deoarece permite autoritaților sanitare sa ia rapid masuri specifice pentru a preveni raspandirea variantelor…

Inventatorii romani au inregistrat la OSIM ”painea cu friptura”: ”Nu se vede carnea, dar se simte”

10:25, 13.03.2024 - Cercetatorii romani au brevetat la OSIM painea cu friptura, in care carnea nu se vede, dar se simte. Universitatea ”Dunarea de Jos” din Galați a obținut un brevet de invenție pentru o paine proteica, la care a lucrat un colectiv de cadre didactice de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor.Specialiștii…


Ce parere ai despre aceasta stire?