Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

Rețeta de ”Varză a la Cluj” ce datează din 1695. E cea mai veche

Publicat:

Cea mai veche rețeta de &"Varza a la Cluj&" dateaza din 1695 și a fost descoperita de istoricul Lukacs Jozsef.

Istoricul menționeaza ca varza s-a raspândit în gospodariile taranilor de pe întreg teritoriul Europei numai în Evul Mediu, prin intermediul gradinilor manastirilor. 

&"Cele mai vechi informatii din Transilvania despre aceasta planta-aliment le-am gasit doar în secolul al XV-lea. Astfel, într-un protocol din 1442 al Conventului de la Cluj-Manastur - unde exista o manastire benedictina - este amintit un nobil din Iara care jura ca…

Citeste articolul mai departe pe stiridecluj.ro…  

Sursa articol: stiridecluj.ro


Stiri pe aceeasi tema

Rețeta de chec a Sandei Marin. Cum se face un chec perfect dupa o rețeta romaneasca veche

13:40, 24.04.2024 - Cu siguranța exista multe rețete de chec pe care le-ai incercat pana acum, dar te asiguram ca niciuna nu se compara cu cea Sandei Marin. Cunoscuta pentru carțile de bucate pe care le-a lansat, celebra scriitoare a lansat o rețeta tradiționala a unui chec perfect și delicios. Iata cu il gatești.

Sarmale manastirești de post. Ingredientul secret folosit de maicuțe: vei obține o mancare plina de savoare

21:25, 15.04.2024 - Un secret bine pazitPuține gospodine știu secretul sarmalelor de post manastirești. Ingredientul magic care confera acea savoare aparte este stafida sau prunele uscate, o adaugare neobișnuita, dar extraordinar de delicioasa. In special in manastirile din Bucovina și Moldova, acest ingredient secret…

Vechiul Cluj. Fabrica de Tutun, transformata in Fabrica de Tricotaje Someșul, și povestea tutunului in Ardeal - FOTO

16:40, 31.03.2024 - Fabrica de Tricotaje Someșul, un adevarat simbol al Clujului industrial, a fost un reper pentru oraș, lucru datorat in parte frumuseții și unicitații cladirii. Istoria cladirii merge insa inainte de 1900, cand aici funcționa Fabrica de Tutun.

Rețeta speciala de varza murata cu carne de porc. Ce truc folosesc gospodinele din Ardeal

13:00, 28.02.2024 - Rețeta special de varza murata cu carne de porc din Ardeal. Nu este deloc dificil sa o pregatești. Trebuie, in schimb, sa ai ceva timp liber la dispoziție pentru a ajunge la rezultatul potrivit. Gospodinele din Transilvania apeleaza la un ingredient deosebit pentru a oferi preparatului aroma intensa.…

Motivele pentru care limba romana este unica in lume: niciun alt popor nu se poate lauda cu o asa limba

08:05, 22.02.2024 - Romana e singura limba romanica care a supravietuit in partile acestea ale Europei. Ramane un mister cum de s-a intamplat asa, in conditiile in care pe-aici au trecut valuri peste valuri de barbari, cu ale lor limbi slavice (din estul Eurasiei) sau uralice (din nordul Eurasiei). Altfel spus, popoare…

Langosi de post, reteta veche. Ce pun unguroaicele in aluat, doar asa ies pufosi

13:50, 21.02.2024 - Langoșii sunt unul dintre cele mai iubite preparate, indiferent ca sunt de post sau nu. Cele fara ou, lapte sau branza sunt la fel de delicioase precum cele clasice, dar conteaza foarte mult modul de preparare și ingredientele pe care le folosești. Ce pun unguroaicele in aluat pentru a ieși pufoși.…

Care este cea mai veche cladire din Cluj-Napoca. Aceasta este cea mai veche și din Romania

15:30, 20.02.2024 - Kolozsmonostor (Cluj Manastur) reprezinta cea mai veche asezare medievala din jurul Clujului. Cetatea din pamant a devenit centrul comitatului Cluj la mijlocul secolului XI. Aceasta prima fortificație din lemn și pamant a fost distrusa complet in timpul invaziei mongole din 1241, fiind reconstruita…

„Taci și inghite” este un preparat tradițional romanesc care a innebunit internetul. Rețeta pas cu pas

09:25, 09.02.2024 - „Taci și inghite” este un preparat tradițional romanesc, care se pregatește dupa o rețeta foarte veche. „Taci și inghite” este denumirea unui preparat tradițional romanesc, fiind vorba despre o rețeta veche, care era preparata in trecut de ciobani. „Celebra și magnifica coptura transilvana, raspandita…


Ce parere ai despre aceasta stire?