Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

REPORTAJ/Cluj: Un istoric încondeiază pe ouă de struţ, cu foiţă de aur şi printr-o tehnică inedită, icoane de 300 de ani

Publicat:

In tihna satului clujean Moristi, ascunsa de zgomotul lumii, - istoric, arheolog, fost director al Muzeului de Istorie din Turda - transpune pe oua de strut, printr-o tehnica pe care a inventat-o, teme religioase din icoane pe sticla, pictate in Transilvania in secolele XVIII - XIX.

Este vorba de o reinterpretare a celebrelor icoane pe sticla de la Nicula, sau zona Fagarasului si transpunerea lor de pe o suprafata plana pe cea ovoidala a unui ou. In decorarea oualor, ea imbina si respecta ambele traditii, atat pe cea a incondeierii - scrierii…

Citeste articolul mai departe pe agerpres.ro…  

Sursa articol: agerpres.ro


Stiri pe aceeasi tema

Pocal de argint aurit apartinand breslei minerilor din Transilvania si Tara Barsei, achizitionat de Muzeul National de Istorie a Romaniei

08:10, 24.04.2024 - Muzeul National de Istorie a Romaniei a achizitionat un pocal de argint aurit apartinand breslei minerilor din Transilvania si Tara Barsei, datat in 1567, a anuntat, marti, ministrul Culturii, Raluca Turcan . „Inca o veste buna pentru patrimoniul cultural al tarii noastre: Muzeul National de Istorie…

De pe facebook pe simezele Muzeului de Istorie din Suceava

18:40, 23.04.2024 - In perioada 18 aprilie-23 mai 2024, Muzeul Național al Bucovinei organizeaza o expoziție cu lucrarile realizate de participanții la concursul de caligrafie Istoria scrisa frumos. Sa scriem caligrafic despre personalitați ale Bucovinei, care s-a desfașurat in luna martie, pe pagina de facebook a Muzeului…

Finalizare proiect „INFIINȚAREA SECȚIEI ETNOGRAFICE A MUZEULUI DE ISTORIE TURDA”

18:45, 29.03.2024 - ANUNȚ DE PRESA                                                                                                                                                Data:  martie 2024            Finalizare proiect   INFIINȚAREA SECȚIEI ETNOGRAFICE A MUZEULUI DE ISTORIE TURDA   Intre Ministerul Dezvoltarii,…

”Marțișorul dulce”, a acțiune inedita cu elevii școlii ”Horea, Cloșca și Crișan” din Turda (FOTO)

10:36, 01.03.2024 - Elevii din clasa 1A, de la Școala Gimnaziala ”Horea, Cloșca și Crișan”, coordonați de inv. Corla Ancuța, au participat ieri la o acțiune inedita, care s-a desfașurat la Cofetaria Dana din localitate, respectiv la laboratorul acestei unitați. Copilașii au ”modelat” marțișoare dulci, s-au jucat cu ciocolata…

Tanczos Barna nu s-a mai abținut și i-a dat o carte de istorie lui Ciolacu: Ținutul Secuiesc va exista, noi suntem garanția

20:41, 25.02.2024 - Senatorul UDMR Tanczos Barna a discutat cu premierul Marcel Ciolacu, care declarase ca Tinutul Secuiesc nu va avea niciodata autonomie, despre faptul ca secuii au avut si si-au pierdut autonomia la Siculeni, judetul Harghita. Fostul ministru al Mediului i-a oferit sefului Executivului doua carti, un…

O calatorie prin istorie: De la deschiderea muzeului Brukenthal, la victoria comuniștilor in Moldova

09:05, 25.02.2024 - Pe 25 februarie au avut loc momente cruciale, care au modelat lumea culturala, politica și sociala. De la inaugurarea unor instituții de cultura care pastreaza patrimoniul comun, pana la schimbari politice care au reconfigurat harta puterii și discursuri care au zguduit temeliile ideologice, aceasta…

Știai ca exista o carte de colorat cu orașele din Transilvania? Printre acestea se numara și Turda!

21:20, 20.02.2024 - Știai ca exista o carte de colorat cu orașele din Transilvania? Ba chiar mai mult, printre acestea se numara atat Turda, cat și Campia Turzii. In aceasta carte de colorat veți gasi unele dintre cele mai importante cladiri ale orașelor din Transilvania, iar aceasta poate fi o modalitate de a va petrece…

Marcel Pascal: "Școli de stat au existat mereu și statul intotdeauna a fost interesat de ele"

10:20, 27.01.2024 - Politicul se implica mereu in procesele educaționale, dar educația intotdeauna se afla in urma schimbarilor care au loc. O astfel de opinie a exprimat Marcel Pascal, custodele Muzeului de Istorie a Educației din Moldova, intr-un interviu acordat Noi.md. Potrivit lui, daca vorbim despre idealul pedagogic,…


Ce parere ai despre aceasta stire?